Ακριβαίνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας

05 Ιανουαρίου 2020 22:03

Νέα τιμολογιακή πολιτική για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πρόκειται να εφαρμοστεί από 8/1/2020 αυξάνοντας το κόστος τους. Ο λόγος της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, οφείλεται στη νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η εφαρμογή ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5% για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία.


Η απόφαση αυτή, ελήφθη το 2016 και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Παρασκευή 28/10/2016, ορίζοντας ως ημερομηνία εφαρμογής για τη χρήση ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5% για όλα τα πλοία την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με στελέχη του IMO πρόκειται για απόφαση – ορόσημο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία καθώς οι μειώσεις εκπομπών οξειδίων του θείου αναμένεται να ωφελήσουν κυρίως τους ανθρώπους που ζουν στα λιμάνια και στις παράκτιες κοινότητες. Όπως ανέφερε άλλωστε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, στόχος είναι η διασφάλιση μιας διεθνούς ναυτιλίας φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα συμπεριλαμβανομένης και της Μάγχης, η μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο έχει ήδη μειωθεί σε 0,1% από το 2015!
Σύμφωνα με τον ΙΜΟ η χρήση καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5% από το 2020 μπορεί να επηρεάσει μέχρι και 70.000 πλοία.

Στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών ανέφεραν, ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που δεν θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο καύσιμο, θα πρέπει να τοποθετήσουν ειδικούς καταλύτες στις εξόδους καυσαερίων των πλοίων ή να προχωρήσουν σε μετατροπές για τη χρήση LGN. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος των αλλαγών θα ανέβει σημαντικά.

Πάντως, και στην περίπτωση χρήσης ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, αναμένεται να ανέβει σημαντικά το λειτουργικό κόστος ενός πλοίου κατά 25% περίπου. Ωστόσο, η αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων ανέρχεται περίπου σε 2 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, ένα εισιτήριο από Πειραιά προς Πάρο σε οικονομική θέση θα στοιχίζει από 8/1/2020, 38 από 36 ευρώ, σε αριθμημένη θέση 43 από 41 ευρώ και σε διακεκριμένη 53 από 50,50 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Για το Ι.Χ. το εισιτήριο για τους κατόχους της seasmiles που είναι σήμερα 58 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 61,50 και για τα δίκυκλα από 23 ευρώ θα φθάσει τα 24,50.

Ενδεικτικά για άλλα νησιά οι νέες ακριβότερες τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:

Πειραιάς – Σαντορίνη από 41,50 σε 43,50 ευρώ
Πειραιάς – Νάξος από 37,50 σε 39,50 ευρώ
Πειραιάς – Μύκονος από 38 σε 40 ευρώ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos