"Γαλάζια" ανάπτυξη στις θάλασσες μας

06 Ιουλίου 2011 16:36

Επίσημη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με το δίκτυο OCEAN 2012, την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη διαμόρφωση

της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη βάση της αειφόρου αλιείας και την προώθηση οικολογικής «γαλάζιας» ανάπτυξης στα θαλάσσια οικοσυστήματα μας.

Το Δίκτυο OCEAN 2012 δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο την προώθηση της αειφόρου αλιείας και την εφαρμογή μέτρων αλιευτικής διαχείρισης μέσα από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Ήδη βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και πλήρους ανάπτυξης. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 39 ομάδες μέλη από 13 χώρες της ΕΕ.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ως εθνικός φορέας αναλαμβάνει να ενώσει, να συντονίσει και να κάνει έτσι πιο αποτελεσματική σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δράση δεκάδων αλιευτικών συλλόγων, ομοσπονδιών, τοπικών κοινωνιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν «φωνή». Να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά μέσω του Δικτύου σαν μοχλός πίεσης προς τις ελληνικές αρχές για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη λήψη των αναγκαίων διαχειριστικών μέτρων για την αειφόρο αλιεία και στις θάλασσες μας. Να εντάξει και την Ελλάδα στην ευρεία συμμαχία οργανώσεων που ασχολούνται με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Κοινός στόχος είναι να σταματήσει η υπεραλίευση και οι καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές. Η δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγιών ιχθυαποθεμάτων. Μια νέα στρατηγική προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας στα ύδατα της ΕΕ και στο στόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως θεσμικός εκπρόσωπος του Δικτύου, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα αναδεικνύει καθημερινά την πολυποίκιλη δραστηριότητα του ευρωπαϊκού Δικτύου OCEAN 2012. Με αυτή τη συνεργασία επιπλέον ενισχύεται κάθε παρέμβαση για τη βελτίωση της ΚΑΠ, εμπλουτίζονται και διαμορφώνονται οι θέσεις και οι δράσεις του Δικτύου. Επιτυγχάνεται η επικοινωνία με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, που η ζωή και η επαγγελματική τους δράση συνδέεται με το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ελλάδας και πλήττεται από την υποβάθμιση του.

Τα σημαντικά επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, που καθημερινά προκύπτουν από την επιτόπια αλιευτική έρευνα των ερευνητικών ομάδων του Αρχιπελάγους, οι δράσεις και τα αιτήματα των τοπικών αλιευτικών φορέων και κοινωνιών βρίσκουν βήμα προβολής στο site του Δικτύου OCEAN 2012, το οποίο με τη στήριξη του Αρχιπελάγους θα αποκτήσει πλέον και ελληνική διάσταση.

Στο άμεσο μέλλον, εκτός από τα πεδία της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, από τη συνεργασία, θα προκύψουν, πρωτοβουλίες και στη χώρα μας για την αποτελεσματικότερη προώθηση των κοινών στόχων, Αρχιπελάγους και OCEAN 2012.

Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ

Γιάννης Κουτελίδας

Συντονιστής Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos