Άποψη του Κυνηγετικού Συλλόγου Τραγαίας Νάξου

26 Οκτωβρίου 2011 15:54

στην πρόταση για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στις θέσεις Καβαλάρη, Κουμαρά Αγιασού, Στρωτή.

Πληροφορηθήκαμε ότι έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής αίτημα κατασκευής αιολικού πάρκου στις προαναφερόμενες περιοχές της νότιας Νάξου.

Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του συλλόγου μας το διοικητικό συμβούλιο έπειτα από διαλογική συζήτηση έλαβε ομόφωνα την 135/2011 απόφασή που έχει ως εξής:

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών «τεράτων» και η διάνοιξη μεγάλων δρόμων επάνω στα αναφερόμενα βουνά θα επιφέρει τεράστιες οικολογικές καταστροφές στο μεγαλύτερο παρθένο οικοσύστημα της Νάξου. Συγκεκριμένα:

1. Η Νότια Νάξος και ειδικά οι αναφερόμενες περιοχές είναι τόποι αναπαραγωγής του ενδημικού θηράματος (πέρδικας, λαγού και αγριοκούνελου).

2. Η περιοχή Καβαλάρης και όλο το νότιο τμήμα του, βρίσκεται πάνω στον μεταναστευτικό άξονα των αποδημητικών πουλιών του Αιγαίου.

3. Στις περιοχές υπάρχουν και φωλιάζουν όρνια, μοναδικά είδη στο Αιγαίο.

4. Η περιοχή Καβαλάρης, Στρωτή και η Λίμνη της Αγιασσού είναι χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA2.

5. Στις περιοχές της Αγιασσού, Καβαλάρη και Στρωτής θα υπάρξει καταστροφή του πλούσιου δάσους με αγριοκέδρους και της σπάνιας χλωρίδας τους .

6. Θα υπάρξει καταστροφή του υδροβιότοπου της λίμνη της Αγιασσού από τους θορύβους των ανεμογεννητριών και της εναλλαγής σκιάς φωτός που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες.

7. H Χωροθέτηση των ανεμογεννητριών γίνεται ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων του Ελληνισμού (Κάστρο Απαλίρου, Πύργος Χειμάρρου, ακρόπολη Πανόρμου,Παναγιά Αρχατού, Παναγιά της Γυαλούς, Άγιος Σώζων της Γιαλούς κλπ).

8. Θα καταστραφεί η κτηνοτροφική και η μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.

9. Πλήττεται το τουριστικό προϊόν του νησιού. Tα δε οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αγιασσού, Καλαντού και της Νοτιανατολικής Νάξου θα είναι πολύ μεγαλύτερα και θα αγκαλιάσουν μεγάλες ομάδες του τοπικού πληθυσμού που σήμερα πλήττεται από την ανεργία, από ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκμεταλλεύεται ένας ιδιώτης ή μία εταιρία.

Για τους ανωτέρω λόγους είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με οποιοδήποτε τρόπο στην καταστροφή που θα υποστούν οι περιοχές αυτές με την εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου .

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Μιχαήλ Κάγκανης                         Σαλτερής Ανδρέας           {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos