Όργιο παραβάσεων κατά την κατασκευή του Υβριδικού στην Ικαρία

26 Νοεμβρίου 2011 11:46

Επείγουσα προανάκριση από την Εισαγγελία Σάμου για τη συνεχιζόμενη καταστροφή στην Προεσπέρα

Επείγουσα προανακριτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Σάμου μετά τα στοιχεία που προσκόμισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τις καταγγελίες κατοίκων για τη συνεχιζόμενη καταστροφή στην Προεσπέρα από την παράνομη απόθεση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών και τη δημιουργία νέων χωματερών.

Η καταστροφή στην παράκτια ζώνη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις από την μαζική μετατόπιση τεράστιου όγκου αδρανών υλικών στα πρανή του αιγιαλού και την κατάληξη τους στη θάλασσα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής (φαινόμενο που πρόκειται να ενταθεί μετά τις βροχές του χειμώνα).

Η παράνομη πρακτική συνεχίζεται και επεκτείνεται δημιουργώντας χωματερές απόθεσης αδρανών υλικών, ακόμα και στην τελευταία δασική έκταση της περιοχής, κατά παράβαση της άδειας περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας.

Παρά τις αναφορές και καταγγελίες που έχουν κατατεθεί από τις αρχές του έτους, η ανάδοχος εταιρεία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε και οι εμπλεκόμενοι φορείς εξακολουθούν να σιωπούν.

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Ικαρίας, που στήριξε σε σημαντικό βαθμό την προεκλογική της καμπάνια στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα από ανακολουθία λόγων και έργων. Στην ατζέντα των δημοτικών συμβουλίων δεν έχει καταχωρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό θέμα για την προστασία του περιβάλλοντος, και η δημοτική αρχή αποδεικνύεται συν τω χρόνω κατώτερη των περιστάσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν έχει φροντίσει το αυτονόητο – και αρχικά συμφωνηθέν με την ανάδοχο εταιρεία - , την επιχωμάτωση, δηλαδή, του ΧΑΔΑ στην Προεσπέρα με τα αδρανή υλικά του εργοταξίου. Τόνοι πλαστικών «ταξιδεύουν» στο οικοσύστημα της περιοχής και καταλήγουν στη θάλασσα τροφοδοτώντας το Αιγαίο με σκουπίδια. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες κατσίκια βόσκουν μέσα στις ακάλυπτες χωματερές, ανάμεσα σε επικίνδυνα και τοξικά απορρίμματα. Η δημοτική αρχή αντί να υπηρετήσει ως οφείλει το κοινό συμφέρον και να προστατέψει τη φυσική κληρονομιά του τόπου που συνιστά το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού και μοχλό ανάπτυξης, με τη στάση της βάζει πλάτη στις οργιώδεις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στην Προεσπέρα.

Το έργο, μεταξύ άλλων, φανερώνει πολύ πριν την ολοκλήρωση του σημαντικές πρώιμες καινοτομίες:

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν παραχωρήσει την υπερασπιστική τους γραμμή σε προέδρους "πολιτιστικών" και "εξωραϊστικών" συλλόγων των Ραχών, οι οποίοι πλέον εκτελούν λυπηρά και ντροπιαστικά χρέη κολαούζων. Μπροστά σε αυτό το όργιο παραβάσεων και καταστροφής, αντί να υποστηρίξουν τους κατοίκους της Προεσπέρας που δοκιμάζονται καθημερινά και να συμβάλλουν στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, οι συγκεκριμένοι εντολοδόχοι λειτουργούν ως φερέφωνα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και της ΕΝΕΤ Α.Ε, συμμετέχουν σε ημερίδες διαφήμισης του έργου (των οποίων τη σκοπιμότητα γνωρίζουμε, αλλά όχι και την πηγή χρηματοδότησης...) και καταφέρονται με κακοήθεις ισχυρισμούς εναντίον όσων προσπαθούν να περισώσουν ότι έχει ακόμα απομείνει από τα μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα της Ικαρίας.

Η εξυπηρέτηση των εταιρικών συμφερόντων συνεχίζεται και από μία μερίδα περιβαλλοντικά «ευαίσθητων» Ικαριωτών, είτε με τη σιωπηρή τους συγκατάβαση είτε λειτουργώντας σαν "παπαγαλάκια" επαναλαμβάνοντας μονότονα, επί λέξει και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο τα επιχειρήματα που αναφέρονται στις εταιρικές μπροσούρες. Βαφτίζουν καινοτομία τη ληστεία: Υιοθετούν και αυτοί με τη σειρά τους ως καινοτομία την παραγωγή ενέργειας με ένα τεράστιο κόστος που ξεπερνά τα 5227 ευρώ ανά KW! (αριθμός που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος μέχρι το τέλος του έργου), τη στιγμή που η μέση τιμή σήμερα για μία αντίστοιχη επένδυση ΑΠΕ ανέρχεται στο ποσό των 1200 ευρώ ανά KW.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) υπογράμμιζε αναφορικά με τις παραβάσεις κατά την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ:

«είναι απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας». Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.

Η εταιρεία λοιπόν, εντείνει και επεκτείνει την παρανομία με την καταστροφή δασικών εκτάσεων, της παράκτιας ζώνης και με την κατασκευή δρόμων πλάτους 12-14 μ. (παραβιάζει σκανδαλωδώς τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία ορίζει ως μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος τα 5μ. και χαρακτηρίζει τις οδοποιητικές παρεμβάσεις "έργα κοινής ωφέλειας", χωρίς να δίνει αποζημιώσεις για την καταστροφή των ιδιωτικών περιουσιών). Με τις πλάτες όλων των παραπάνω και την προκλητική αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας η εταιρεία θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο αποκομίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Δρόμοι πλάτους 12μ, όταν στους όρους περιβαλλοντικής μελέτης δεν προβλέπονται παραπάνω από 5μ.

Η ιστορία θα καταγράψει τα ονόματα όσων συμβάλλουν ενεργά, παρασκηνιακά ή με την παθητική τους στάση στην καταστροφή της φυσικής μας κληρονομιάς.

Ωστόσο, η ιστορία δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα πράξει ό, τι είναι δυνατό και επιτάσσει η συνείδηση μας για να αποτρέψει αυτή την καταστροφή.

Θοδωρής Τσιμπίδης

Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos