Τήνος: Φαναράκια 2012

01 Φεβρουαρίου 2012 15:01

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το προηγούμενο διήμερο η 189η Επέτειος της Ευρέσεως του σεπτού

εικονίσματος της Μεγαλόχαρης της Τήνου. Την Κυριακή τελέστηκε Μέγας Εόρτιος Δισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου & Τήνου κ. Δωροθέου Β΄ και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ, όπου η Αγία Εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή στον Ιερό Ναό της Ευρέσεως. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας στην πόλη, όπου ο Σεβ. Ύδρας κ. Εφραίμ προσέφερε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας απότμημα εκ των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, όλοι οι Τήνιοι, με επικεφαλείς τα παιδιά, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης, κρατώντας στα χέρια τους τα «Φαναράκια», σε ανάμνηση της διαδρομής των Τηνίων κατά την ημέρα της Ευρέσεως. Η πομπή οδηγήθηκε στην Πλατεία Παντανάσσης, ψάλλοντας και με τους ήχους της Φιλαρμονικής του Ιερού Ιδρύματος το: «Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, εύρεση της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε!».

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές των σχολείων για τη θερμή τους συμμετοχή. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με την βοήθεια του Θεού, βρισκόμαστε και πάλι παρόντες στην πιο μεγάλη γιορτή της Τήνου. Στη μέρα που μας γυρνά πίσω, στο συγκλονιστικό γεγονός της Εύρεσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας. Ξαναζούμε κάθε χρόνο κάτι το ανεπανάληπτο. Ξαναζούμε ένα ιστορικό γεγονός, με τέτοια ζωντάνια και συγκίνηση, που κάθε φορά μάς καθηλώνει. Η 30ή Ιανουαρίου 1823, άλλαξε την πορεία της Τήνου για πάντα, και το νησί μας, αυτός ο ιερός βράχος του Αιγαίου, θα είναι στο διηνεκές αναπόσπαστα δεμένο με την ιερή μορφή της Μεγαλόχαρης. Η ίδια το διάλεξε και το έχρισε Κέντρο της Χριστιανοσύνης... Με απερίγραπτη συγκίνηση και δέος ξαναζούμε το πώς ένοιωσαν οι πρόγονοί μας, πριν από 189 ολόκληρα χρόνια, όταν διαδόθηκε το χαρμόσυνο νέο της Εύρεσης της Εικόνας. Έσπευσαν με κομμένη την ανάσα από το τελευταίο σημείο της Τήνου, με τα λαδοφάναρά τους, τα σημερινά φαναράκια, να προσκυνήσουν τη Χάρη Της και το Σεπτό Εικόνισμά Της. Ξαναζούμε σήμερα έντονα τον παλμό και την αγωνία τους. Τα 189 χρόνια αποδεικνύονται πολύ λίγα για να αλλοιώσουν την συγκίνηση και τον θαυμασμό για τα ιστορικά αυτά γεγονότα. Τα 189 χρόνια χαλυβδώνουν την πίστη μας και την αγάπη μας προς την Παναγία, σε εποχές που όλο και πιο συχνά προσφεύγουμε στη βοήθειά της... Μέσα από τις σημερινές δυσκολίες θα ανθίσει η ελπίδα και θα καρπίσει ξανά το δένδρο της δημιουργικότητας. Έτσι αναπτύχθηκε κάποτε η Τήνος και έτσι θα ξεκινήσει και πάλι προς τα εμπρός. Και κάτι ακόμα: Οι δυσκολίες ας γίνουν απαρχή για αναζήτηση πιο ουσιαστικών αξιών, που ίσως παραμερίστηκαν τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας. Οι άνθρωποι ας έλθουμε πιο κοντά και ας φανεί η ζεστασιά και η αλληλεγγύη, που πάντοτε χαρακτήριζε την κοινωνία μας, πόλης και χωριών, ιστορικά. Είναι λαμπρή ευκαιρία για περισσότερη ανθρωπιά και αλληλοβοήθεια. Και ποια καλύτερη ευκαιρία για να το νοιώσουμε βαθιά, από τη σημερινή;».

Στις εκδηλώσεις ήταν παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos