×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τουριστική χρονιά - ρεκόρ για τη Σαντορίνη

13 Αυγούστου 2013 14:01

Σε εξέλιξη, πολλά έργα υποδομής στο νησί, αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος

Εκτιμήσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά φέτος για τη Σαντορίνη, διατυπώνονται από τουριστικούς φορείς, που υπολογίζουν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 1,7 εκατομμύρια του 2012 και ενδέχεται να ξεπεράσουν και τον αριθμό των 1,9 εκατομμυρίων που αφίχθησαν το 2011.

Ειδικότερα, το 2012, το νησί δέχθηκε 1.685.664 τουρίστες, από τους οποίους 833.489 έφτασαν με κρουαζιερόπλοια, 483.638 με πλοία της γραμμής, 167.064 με αεροπλάνα εσωτερικού και 201.473 με αεροπλάνα εξωτερικού από κάθε γωνία του κόσμου. Εξάλλου, ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται το νησί και κατά τη διάρκεια τόσο του χειμώνα όσο και των δικών τους αργιών.

Στόχος, η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού - Σε εξέλιξη, έργα υποδομής

«Παρά το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που υπάρχει για μια ακόμη χρονιά στο νησί μας», αναφέρει ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού καθώς και την περαιτέρω χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ανακήρυξε τη φετινή χρονιά ως «Έτος Γαστρονομίας», ώστε το νησί, μέσω μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται, να εδραιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς και, παράλληλα, να προβληθούν σε διεθνές επίπεδο τα αγροτικά προϊόντα της Σαντορίνης, προς όφελος και των αγροτών του νησιού.

Σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ζώρζος, βρίσκεται και η ολοκλήρωση της δράσης του δήμου Θήρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και την εθελοντική συμβολή του φυσιολάτρη Κώστα Ζαρόκωστα, για τη διάνοιξη των παλιών, ερειπωμένων μονοπατιών, αλλά και την αναζήτηση και χάραξη νέων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κυκλοφορήσει χάρτης με πεζοπορικές διαδρομές της Σαντορίνης, ενώ όλα τα μονοπάτια θα είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση από την ερχόμενη τουριστική χρονιά.

Ο κ. Ζώρζος υπογραμμίζει επίσης την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου που θα αναφέρεται στην ιστορία της Γεωλογίας του νησιού της Σαντορίνης και θα στεγαστεί, πιθανόν, σε ιστορικό νεοκλασικό στην Έξω Γωνία που θα ανακαινισθεί πλήρως.

Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται σήμερα τα σχέδια του Πιερ-Υβ Κουστό, του γιου του θρυλικού εξερευνητή και ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού θαλάσσιας προστασίας Cousteau Divers, για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στη Σαντορίνη, ο κ. Ζώρζος επισημαίνει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις. Τάσσεται, όμως, υπέρ της δημιουργίας του, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν οι ψαράδες -όπως τονίζει- και να καταλάβουν τη σημασία του εγχειρήματος και το πώς μπορούν να κερδίσουν από τη λειτουργία του.

Ο κ. Ζώρζος δίνει έμφαση στα μεγάλα αλλά και στα μικρότερα σε μέγεθος έργα υποδομής, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο στο νησί. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού, επισημαίνοντας ότι κατατέθηκαν οι μελέτες για την αποκατάσταση των Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), μέχρις ότου βρεθεί οριστική λύση που θα προβλέπει την Ολική Εγκατάσταση Συστημάτων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δίνει έμφαση στην αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης για τα Φηρά και την Περίσσα, για πρώτη φορά μετά το 1991, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του, ενώ επισημαίνει ότι, μέχρι τον Οκτώβριο, γίνεται προσπάθεια ώστε να έχει σταλεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ προμελέτη για το λιμάνι της Ρίβας στη Θηρασία.

Σε διάφορα στάδια βρίσκεται, επίσης, η διαδικασία υλοποίησης πολλών έργων που συνδέονται με τον βιολογικό καθαρισμό και το σύστημα αποχέτευσης της Θηρασίας, του συστήματος αποχέτευσης της Φοινικίας και του Εμπορίου, του δικτύου ύδρευσης του Πύργου, ενώ ολοκληρώνεται και το δίκτυο μεταφοράς αφαλατωμένου νερού Φηρών, Φηροστεφάνι, Ημεροβιγλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας και δεύτερου τελεφερίκ, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι, εντός του Αυγούστου, θα υπάρξει η μελέτη σκοπιμότητας για δεύτερο τελεφερίκ που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί 2.500 άτομα την ώρα (το υπάρχον εξυπηρετεί 700 άτομα την ώρα).

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το CNN κατέταξε στα 12 ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου το ηλιοβασίλεμα από την Οία της Σαντορίνης. Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη από τις εκατοντάδες διακρίσεις που έχει, κατά καιρούς, λάβει η «Ρήγισσα του Αιγαίου», από μεγάλου κύρους τουριστικές εκδόσεις, διεθνή μέσα ενημέρωσης και τουριστικούς οργανισμούς, που τη συγκαταλέγουν στους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos