Ναυτικό ατύχημα με προσάραξη τάνκερ στην Αζόλιμνο (Φωτο+Βίντεο)

13 Δεκεμβρίου 2013 13:27

Στα βράχια προσάραξε, ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο (τάνκερ) τα ξημερώματα της Παρασκευής (λίγο πριν τις 4), στη θαλάσσια περιοχή της Αζολίμνου στη Σύρο.

Το πλοίο "ALIAKMON" (214μ και 33m), σημαίας Λιβερίας και προερχόμενο από Αίγυπτο, ήταν αγκυροβολημένο περιμένοντας να μπει στο Ναυπηγείο του Νεωρίου για εργασίες συντήρησης. Όμως, παρασύρθηκε προφανέστατα και λόγω των ανέμων, με αποτέλεσμα να "κολλήσει" στα βράχια. Το πλοίο είχε φτάσει στην Σύρο το βράδυ της Πέμπτης και παρέμενε αρόδου ανοιχτά του κόλπου της Αζολίμνου.

Από την προσάραξη δεν αναφέρθηκε εισροή υδάτων ή τραυματισμός κάποιου από το πλήρωμα (33 άτομα) του πλοίου οι οποίοι είναι Ρώσοι σε εθνικότητα.

Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως, 3 ρυμουλκά του Νεωρίου, το 511 Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύρου, το ΠΛΣ 421 αντιρρυπαντικό σκάφος ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής έπεσαν δύτες στη θάλασσα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρήγμα στο πλοίο. Στο σημείο βρίσκονται και καβοδέτες του νησιού.

Αποκολλήθηκε το πρωί της Παρασκευής

Το πλοίο είναι κενό από φορτίο, καθώς ετοιμαζόταν να μπει στη δεξαμενή του Νεωρίου για εργασίες συντήρησης. Από τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών δεν έχει αναφερθεί κίνδυνος διαρροής καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, δεν τίθεται θέμα θαλάσσιας ρύπανσης.

Επίσης, δε φαίνεται ότι το πλοίο έχει υποστεί κάποιο ρήγμα στο σημείο της πρόσκρουσης. Οπότε, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι και τόσο ανησυχιτικά.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο του ναυτικού ατυχήματος εξακολουθούν να μην είναι και τόσο καλές.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος βρέθηκαν στην περιοχή ο λιμενάρχης Νικόλαος Σκευοφύλακας που συντόνισε την επιχείρηση, καθώς και στελέχη του Λιμεναρχείου Σύρου.

Τελικά, λίγο πριν της 10 το πρωί το πλοίο αποκολλήθηκε από τα βράχια με τη συνδρομή των ρυμουλκών του Νεωρίου χωρίς να σημειωθούν επιπρόσθετα προβλήματα. Το πλοίο οδηγήθηκε με ασφάλεια στη δεξαμενή του Νεωρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Από τον Πειραιά ξεκίνησαν δύο ακόμη ρυμουλκά για να έρθουν στην Σύρο, στο μεσοδιάστημα όμως ολοκληρώθηκε η αποκόλληση του πλοίου.

Κανένας τραυματισμός

Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο πλοίο, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει κανείς ή να έχει σημειωθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το "ALIAKMON" είναι ένα από τα καινούργια δεξαμενόπλοια - πετρελαιοφόρα, καθώς ναυπηγήθηκε το 2006.



Πηγή: www.cyclades24.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos