Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης ναυαγών μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης

18 Μαρτίου 2014 11:44

Στον εντοπισμό και την περισυλλογή ναυαγών μεταναστών προέβη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προσωπικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας (MSRCCANKARA), για την ύπαρξη ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοανατολικά από το Ακρωτήρι «ΚΟΡΑΚΑΣ» Μυτιλήνης (Συκαμιά), καθώς και για την περισυλλογή δύο (02) ναυαγών από Φ/Γ πλοίο τουρκικής σημαίας, το οποίο έπλεε στην περιοχή.

Κατά δήλωση των δύο (02) διασωθέντων, επέβαιναν μαζί με άλλα δεκαπέντε (15) άτομα, σε μικρή λέμβο η οποία παρουσίασε εισροή υδάτων. Οι εν λόγω ναυαγοί μετανάστες παρελήφθησαν από πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο, στο μεταξύ, είχε σπεύσει στην περιοχή του συμβάντος.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, μέσω του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ξεκίνησε άμεσα επιχείρηση εντοπισμού των λοιπών αγνοούμενων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο SuperPumaτης Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.,  πέντε (05) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ δεσμεύτηκαν για παροχή συνδρομής, ένα Δ/Ξ πλοίο και το Ε/Γ – Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», τα οποία παρέπλεαν την περιοχή.

{vsig}mitilini-diasosi-18-03-14{/vsig}

Στη συνέχεια, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το παραπλέον Δ/Ξ «GASPUFFER» σημαίας MarshallIslands το οποίο συνέδραμε στην επιχείρηση, για τον εντοπισμό ημιβυθισμένης μικρής πλαστικής λέμβου, μήκους περίπου πέντε (05) μέτρων, 2,3 ν.μ. από το Ακρωτήρι Κόρακα.  Σε πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. μετεπιβιβάστηκαν έξι (06) ακόμα αλλοδαποί, από τουρκική ακταιωρό που έπλεε στην οριογραμμή, περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι έλαβε χώρα το συμβάν.Οι συνολικά οκτώ (08) διασωθέντες, μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμένα Μυτιλήνης για την παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από έτερο σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) σοροί, (ενός άντρα και ενός κοριτσιού).

Με σκοπό την αποφυγή ολοκληρωτικής βύθισης της λέμβου, αυτή προσδέθηκε ασφαλώς, με τη συνδρομή ιδιωτών αυτοδυτών, επί Α/Κ σκάφους που είχε καταπλεύσει στην περιοχή. Από περαιτέρω έλεγχο που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν εντός της λέμβου πέντε (05) ακόμα σοροί, (τρεις γυναίκες, ένας άνδρας και ένα αγόρι). Οι συνολικά επτά (07) σοροί, μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου «ΚΟΡΑΚΑΣ» για τον εντοπισμό λοιπών αγνοουμένων, συμμετέχουν ελικόπτερο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο (02) πλωτά περιπολικά Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παραπλέοντα πλοία παραμένουν ενήμερα για παροχή συνδρομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos