×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2014

03 Απριλίου 2014 14:42

Ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  από το  1948 και συνδέεται  με  ένα θέμα  υγείας

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας εστιάζεται στις μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών-φορέων παθογόνων μικροοργανισμών.

Διαβιβαστές είναι οργανισμοί (κουνούπια, σκνίπες, κοριοί, τσιμπούρια, σαλιγκάρια) οι οποίοι ευθύνονται για τη μετάδοση μεγάλου εύρους παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους και τα ζώα.

Μεταξύ των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές και συγκεκριμένα μέσω των δηγμάτων κουνουπιών εκτός από την ελονοσία είναι και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Για την πρόληψη μετάδοσης των προαναφερόμενων ασθενειών βασικές ενέργειες είναι η έκδοση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εγκυκλίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και στη συνέχεια η εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει κάθε άνθρωπος με σκοπό την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι τα εξής:

Μέτρα πρόληψης κατ΄οίκον

Αντι-κουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης αυγών τους.

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.

Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).

Φυτεύουμε φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως αρμπαρόριζα, βασιλικό

Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες

Μέτρα ατομικής προστασίας

Κατάλληλα ενδύματα, όπως μακριά μανίκια και παντελόνια

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων –ιδίως οροφής- δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.

Χρήση εντομοαπωθητικών στα ακάλυπτο δέρμα και πάνω από  τα ρούχα

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας υγείας καθώς και την περιστολή του παράγοντα όχλησης και των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων από τους πληθυσμούς των κουνουπιών, υλοποιεί συστηματικά την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών με ψεκασμούς στις εστίες συγκέντρωσης και αναπαραγωγής εντόμων επικίνδυνων για τη  μετάδοση ασθενειών ενώ για το έτος 2014 δαπανάτε το ποσό των 140.000 ευρώ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos