Σοβαρά προβλήματα υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών αντιμετωπίζουν οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας

21 Μαϊος 2015 00:49

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όσον αφορά τις υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών (αεροδρόμια, λιμάνια, κέντρα υγείας), αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους προορισμούς αυτούς, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία ήταν προσκεκλημένη η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Ζαχαράτος.

Ειδικότερα, ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε λόγο για την κακή κατάσταση των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλο το τέλος των αφιξο-αναχωρήσεων που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σημαντικό, γιατί μόνο για το 2014 πληροφορήθηκα, ότι στη Σαντορίνη είχε ένα ύψος 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή, πολύ χαμηλό σε αντίθεση με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που έχει το ψηλότερο τέλος σε όλη την Ευρώπη. Αυτά τα χρήματα, λοιπόν, δεν πήγαιναν για την βελτίωση έργων των αεροδρομίων, αλλά πήγαιναν στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και στους δανειστές. Η εικόνα που συνάντησα σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, είναι η έλλειψη προσωπικού για τη στοιχειώδη λειτουργία του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου αυτή τη στιγμή έχει τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην περίοδο που οι πτήσεις είναι δεκάδες και διαδέχονται η μία την άλλη και εάν συνεχιστεί αυτό, το αεροδρόμιο θα κλείσει. Παρά τις εκκλήσεις της ΥΠΑ να υπάρξει πρόσθετο προσωπικό, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση. Χρειάζονται άλλοι τρεις ελεγκτές για να υπάρξει λειτουργία σε 24ωρη βάση, ώστε να ελέγχεται με ασφάλεια το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Δεύτερον, η αστυνομική δύναμη είναι ελάχιστη στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αναμονής των επιβατών για το check in, αλλά και για τον έλεγχο για να μπουν μέσα στην αίθουσα αναμονής για να πετάξουν είναι μιάμιση ώρα. Οι ατελείωτες ουρές και η ταλαιπωρία των επιβατών είναι η σημερινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, δουλεύει μόνο ένα μηχάνημα ελέγχου.

Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στα νησιά αυτά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί οι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί έχουν τεράστια έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων, που στηρίζουν τη λειτουργία των νησιών, αλλά και τον τουρισμό. Για να βρει σπίτι π.χ. ένας δημόσιος υπάλληλος στη Μύκονο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, πρέπει να πληρώσει από 3000 – 5000 ευρώ για διαμονή, διότι οι ξενοδόχοι και όλοι οι επιχειρηματίες που φωνάζουν για τον Φ.Π.Α., νοικιάζουν με την ημέρα στους δημοσίους υπαλλήλους και όταν φτάνει ο Μάιος τους διώχνουν, διότι προσδοκούν σε περισσότερα έσοδα από τους τουρίστες.

«Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές, θέλω να καταλήξω στο ότι το πρόβλημα του τουρισμού στη χώρα μας δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά τουρισμού, είναι πρόβλημα μιας συνολικής ανάπτυξης της χώρας, που θα παίρνει υπόψη της την αλληλεξάρτηση όλων των τομέων της αγροτικής οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ακτοπλοΐας, που έχει επιδεινωθεί, όπως σωστά ειπώθηκε, και μια σειρά άλλων παραγόντων, που πρέπει να δούμε συνολικά. Ο τουρισμός στη χώρα μας αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχουν κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς κατεύθυνση. Αυτό, το οποίο οφείλουμε εμείς να κάνουμε, ως νέα κυβέρνηση, είναι να διαγράψουμε μια στρατηγική, στην οποία, ως κύριο στόχο θα έχουμε, αφενός μεν να λύσουμε ζητήματα υποδομών, εργασιακών σχέσεων και ότι έχει σχέση με το χώρο των εργαζομένων και των απασχολουμένων στον τουρισμό, αφετέρου δε αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου», κατέληξε ο Νίκος Συρμαλένιος.

20/05/2015

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos