Μέσα στη ζούγκλα της "απελευθερωμένης" ενεργειακής αγοράς, οι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν με γνώμονα φυσικά, τη μέγιστη κερδοφορία τους

10 Δεκεμβρίου 2015 16:40

.Έτσι ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός από τα πράγματαδε στοχεύει στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Στην ουσία, έχει ένα μόνο μέλημα: να διασφαλίσει τα κέρδη των ομίλων και να διαχειριστεί τον ανταγωνισμό τους, την άναρχη διαπάλη τους για την κατάκτηση μεριδίων της αγοράς.

 

Οι προτεινόμενες επενδύσεις για τη Πάρο, την Νάξο, την Άνδρο και την Τήνοαποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας .

Σε καμιά περίπτωση η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση δεν εξασφαλίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών των νησιών μας.Αν κάτι διασφαλίζει σίγουρα, είναι τα υψηλά κέρδη των επενδυτών. Ανάμεσα στα πολλά ενδεικτικά αναφέρουμε:

· Το πολύ μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία(π.χ. στον τουριστικό τομέα, στην κτηνοτροφία κλπ).

· Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων «βιάζουν» το κυκλαδίτικο τοπίο, είναι έξω από την κλίμακα των νησιών και
δικαίως προκαλούν τη διαμαρτυρία των τοπικών Συλλόγων των νησιών.

· Το υψηλό ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσειςδεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.

· Το αρχικό μέγεθος των αιολικών πάρκων μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας με άδειες επέκτασης των επενδύσεων.

· Όταν αποσβεστεί η επένδυση θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

· Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την περιοχή.

· Οι ελάχιστοι πόροι που θα «επιστρέψουν» θα αξιοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων.
Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες με μαύρες εργασιακές σχέσεις για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων καιδεν αναπληρώνουντις αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία.

ΦΙΛΟΛΑΪΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

· Όταν ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής εξουσίας.

· Όταν οι ΑΠΕ, στα πλαίσια ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, θασυμβάλουν στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών και της χώρας συνολικά.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μακριά από αυταπάτες και ανέξοδες ρητορείες, άμεσα και αγωνιστικά να διεκδικούμε:

· Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης των βιομηχανικών πάρκων στα νησιά μας.

Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε βιομηχανικά πάρκα με την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Απαγόρευση εγκατάστασης κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Αναβάθμιση των δικτύων διανομής και των αυτόνομων συμβατικών σταθμών παραγωγής των νησιών.

· Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ.

Καλούμε λοιπόν, σεμαζική αγωνιστική συσπείρωσηενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την οικονομική ολιγαρχία, την πολιτική της εξουσία και την ΕΕ, που αποτελεί τον στυλοβάτη της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης στην αγορά της ενέργειας με γνώμονα το κέρδος.

Κυκλάδες 8-12-2015

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos