Να μην κοπούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις Κυκλάδες

15 Δεκεμβρίου 2015 14:56

Έντονη κριτική στην αντιπολίτευση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων άσκησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν τα κόμματα τα οποία ευθύνονται για τη διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων να έχουν μειώσει γύρω στο 35% με 40% το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να έρχονται σήμερα να κάνουν κριτική ότι αυτό το μισθολόγιο δεν φέρνει αυξήσεις ή αν φέρνει, αυτές είναι οριακές, αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο μιας λογικής δημοσιονομικής σταθερότητας.


Επίσης, η αντιπολίτευση αναφέρει ότι αυτές οι αυξήσεις δεν εμπεριέχουν αξιολόγηση, χωρίς να διευκρινίζει εάν επιθυμεί να συνδέεται η βαθμολογική εξέλιξη με το μισθό. Η αντιπολίτευση προφανώς επιθυμεί να συνδέεται η μισθολογική εξέλιξη με την αξιολόγηση, δηλαδή ένας δημόσιο υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί 30 και 35 χρόνια στο δημόσιο να μην μπορεί να παίρνει αύξηση στον μισθό του, επειδή θα αξιολογείται πιθανόν αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η αξιολόγηση θα υπάρξει σε επόμενο νομοσχέδιο και θα έχει να κάνει με το βαθμολόγιο και την εν γένει αξιοκρατική εξέλιξη των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.

 

Ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει αποφύγει ορισμένες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιο και με συγκεκριμένα επιδόματα, τα οποία, ωστόσο, αναμένει ότι θα διορθωθούν από την κυβέρνηση με νομοτεχνικές ρυθμίσεις. Επεσήμανε ότι είναι λάθος μετά από αντιδράσεις να διορθώνονται διατάξεις, οι οποίες θα έπρεπε να είναι σε γνώση αυτών που καταρτίζουν το νομοσχέδιο, ώστε να μην δημιουργείται αναστάτωση στον κόσμο. Ειδικότερα, για το θέμα του λεγόμενου επιδόματος παραμεθορίων περιοχών τόνισε ότι αυτό το επίδομα θα έπρεπε να απευθύνεται στις νησιωτικές και στις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές. Ειδικότερα ανέφερε: «Ένας δημόσιος υπάλληλος δυσκολεύεται να φύγει από τα αστικά κέντρα για να πάει να υπηρετήσει σε νησιωτικές περιοχές. Είναι αδιανόητη αυτή η διάκριση που έγινε να εξαιρεθούν οι Κυκλάδες σε μια πρώτη φάση -πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι αυτή η διάκριση θα διορθωθεί άμεσα».

«Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμα και οι υπάλληλοι που είναι στα πλούσια νησιά, Σαντορίνη και Μύκονο και αυτοί τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, διότι δυστυχώς οι ιδιοκτήτες τους πετάνε έξω από τα σπίτια, επειδή ακριβώς δεν τους συμφέρει να έχουν μόνιμη ενοικίαση από τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους και θέλουν να νοικιάζουν τα καταλύματα τους με την ημέρα σε τουρίστες. Είναι υποχρεωμένοι, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν 600 ευρώ το μήνα για να βρουν κατοικία το πεντάμηνο-εξάμηνο της τουριστικής περιόδου σε αυτά τα νησιά».

Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε και σε άλλα δύο επιδόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ένα είναι το επίδομα ευθύνης που έχει να κάνει με τους σχολικούς συμβούλους. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί οι σχολικοί σύμβουλοι εξαιρούνται από το επίδομα των 400 ευρώ που ελάμβαναν. Οι σχολικοί σύμβουλοι είναι ισόβαθμοι τουλάχιστον με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι άνθρωποι, οι οποίοι τουλάχιστον στις δικές μας τις περιοχές είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην ευθύνη τους πάρα πολλά νησιά και να κάνουν συνεχώς ταξίδια για να επιβλέπουν τις σχολικές μονάδες, επομένως, οπωσδήποτε πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία. Επίσης, υπάρχει το θέμα των προϊσταμένων τμημάτων ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί που έπαιρναν 250 ευρώ επίδομα, να πέφτει το επίδομα τους σήμερα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο στα 150 ευρώ, δηλαδή, να χάνουν 100 ευρώ, όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να μην υποπίπτουμε σε τέτοια λάθη και να ερχόμαστε από πριν πιο επεξεργασμένοι και πιο προετοιμασμένοι, έστω και αν πρόκειται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος», κατέληξε ο Ν. Συρμαλένιος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos