Συμμετοχή Δημάρχου Μυκόνου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη

20 Ιανουαρίου 2016 12:52

Στην Αλεξανδρούπολη ταξίδεψε ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς για να παρευρεθεί στο Συνέδριο που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 με θέμα: "ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, Μοντέλα Ανάπτυξης και ο ρόλος των ΟΤΑ".

Η οργάνωση του Συνεδρίου έγινε υπό την Προεδρεία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ενώ την ευθύνη συντονισμού του Συνεδρίου είχε η Επιτροπή Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος και ο Πρόεδρος της κ. Σάββας Χιονίδης, μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κατερίνης.

Η ΚΕΔΕ Στο πλαίσιο αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για να γίνει πράξη στη χώρα μας η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων μέσα από βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις.
'Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης στις άμεσες ενέργειες της ΚΕΔΕ θα είναι:
Η επικαιροποίηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης από το ΙΤΑ, που θα αφορά το σύνολο των θεμάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις.
Ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας ενός Παρατηρητηρίου Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως είναι ντροπή για την Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπογράμμισε πως οι Δήμοι μέσα από συμπράξεις και χωρίς κηδεμονεύσεις μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως : «Χωρίς αναπτυγμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα».
Επισημάνθηκε η ανάγκη δρομολόγησης νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άμεση αδειοδότηση Χώρων Επεξεργασίας και Διαλογής απορριμμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ευρωπαικής εμπειρίας και των κοινοτικών κονδυλίων.

Νησιωτικότητα

Στη συνεδρία συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες, οι ειδικές συνθήκες αλλά και τα πρακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις προσπάθειες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και προγραμμάτων ανακύκλωσης στα νησιά.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε:
• Στη νησιωτικότητα και τις πολιτικές της ΕΕ σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι ειδικές ρυθμίσεις για το νησιωτικό χώρο
• Στη σύνδεση των Περιφερειακών Σχεδιασμών και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης
• Στις σημαντικές ελλείψεις των δήμων σε προσωπικό, εξοπλισμό διαχείρισης και ανακύκλωσης
• Στην ανάγκη να επανεξεταστεί η συγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης
• Στη σημαντική επιβάρυνση από τις προσφυγικές ροές και την ανάγκη υποστήριξης των νησιών για την αντιμετώπιση τους και στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων
• Στο θέμα των θαλάσσιων μεταφορών, υπολειμμάτων και ανακυκλώσιμων
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται σημαντική περαιτέρω εμβάθυνση και ειδική επεξεργασία για έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά, με άμεση την ανάγκη υποστήριξης σε ζητήματα ανακύκλωσης καθώς και ανακατανομής πόρων.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η παρούσα προγραμματική περίοδος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως η τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη σημαντικών υποδομών και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς πραγματοποίησε επιμέρους επαφές με φορείς και μέλη της διοίκησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντάλλαξε απόψεις και ενημερώθηκε επιπλέον σε θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς δήλωσε πως «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα από άποψη νομοθεσίας, διοίκησης αλλά κυρίως εφαρμογής γιατί απαιτεί την εξεύρεση βέλτιστων πρακτικών αλλά και χρηματοδότησης υποδομών που είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το θέμα αυτό απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας. Έτσι η ανταλλαγή εμπειρίας και οι συζητήσεις που οργανώνει η ΚΕΔΕ, η τεχνογνωσία αλλά και θεσμικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των θεμάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, είναι συνθήκες απαραίτητες ώστε να εφαρμοστούν επιτυχημένα τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων που θα καταρτιστούν από τους Δήμους. Η Μύκονος ήταν παρούσα στο συνέδριο με έτοιμο ΤΣΔΑ και γι αυτό ήδη αποκομίζει εμπειρία από το θετικό τρόπο που προβάλλεται, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί τεχνογνωσία που κάθε φορά ανακτάται για τη διαδικασία εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos