Σημεία ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη Βουλή της Ν.Δ κ. Ιωάννη Βρούτση

06 Φεβρουαρίου 2016 14:43

1. Όλοι οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν και μαζί τους ο ελληνικός λαός ότι τίποτα από αυτά που βιώνουμε σήμερα –δηλαδή, την απειλή των εξοντωτικών αυξήσεων εισφορών, τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων, την επαχθέστατη αύξηση της φορολογίας - δε θα συνέβαιναν, εάν συνεχίζατε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές και υλοποιούσατε τις ήπιες και λίγες ασφαλιστικές προσαρμογές που είχαν απομείνει. Ακυρώσατε τις θυσίες του ελληνικού λαού, τον οποίο υποβάλλετε σε νέες θυσίες χωρίς ελπίδα.


2. Αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού και της ανεύθυνης και επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησής σας.
Ο οικονομικός εκτροχιασμός της οικονομίας τη διετία 2015-2016, μείωσε το ΑΕΠ κατά 7%, δηλαδή 12 δις ευρώ. Από αυτά 3,2 δις τα μεταφέρατε ως βάρος στο ασφαλιστικό. Αυτό να ξέρουν ότι πληρώνουν σήμερα οι αγρότες, με την εξοντωτική αύξηση των εισφορών.
3. Σήμερα, θερίζετε ό,τι σπείρατε!
Τις συμπεριφορές του άκρατου λαϊκισμού σας, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόντουσαν σε όλα τα μπλόκα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τις προσδοκίες που καλλιεργήσατε για 13η σύνταξη, σεισάχθεια για τα χρέη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με μείωση της φορολογίας.
Την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων, καθώς εμποδίσατε να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα, τις πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.
4. Η ΝΔ πιστεύει ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα, χωρίς οι αγρότες, οι Έλληνες παραγωγοί, να είναι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Για τη ΝΔ οι αγρότες είναι οι πρωταγωνιστές της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
• Αυτός ο κόσμος, αυτό το παραγωγικό δυναμικό είναι που εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον κ. Τσίπρα προσωπικά.
• Η ΝΔ συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών. Η αγανάκτησή τους είναι δικαιολογημένη, αφού τους δόθηκαν ψεύτικες υποσχέσεις. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την παρέλαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μπλόκα ή την παράσταση του κ. Τσίπρα πάνω σε τρακτέρ;
• Ακόμη, πρέπει να ξεκαθαρίσω 3 πράγματα σε ό,τι αφορά τη ΝΔ:
α. Η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν οργανωμένο διάλογο με τους αγρότες, που στον πυρήνα του θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο ρόλος των Ελλήνων παραγωγών σε αυτή.
β. Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν αποδεχόμαστε ότι τα οριζόντια μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, είναι δίκαια και κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
γ. Είμαστε αντίθετοι σε ακραίες κινητοποιήσεις, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολλών και χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας και ορισμένες φορές αδικούν και τους ίδιους τους παραγωγούς.
5. Οι προτάσεις σας για τους αγρότες όχι μόνο δεν είναι σοβαρές, αλλά είναι ο ορισμός της προχειρότητας, και αποδεικνύουν πόσο ιδεοληπτικοί και λαϊκιστές είστε.
Καταγγέλλετε προσβλητικά και διχαστικά τους αγρότες ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι κομματικά κατευθυνόμενες – κάτι που επιβεβαιώσατε δυστυχώς και σήμερα- και ότι είναι φοροφυγάδες. Μια λέξη μόνο. Απαράδεκτο.
Διχάζετε και διαιρείτε την κοινωνία. Με εργαλείο την προσφιλή σας πολιτική προπαγάνδα. Να ξέρετε όμως ότι τα επικοινωνιακά σας τερτίπια όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά προκαλούν και εξοργίζουν.
6. Και δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό. Είναι και οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
• Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
• Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο
πετρέλαιο για τους αγρότες.
• Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
• Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
• Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο
23%.
• Φορολόγηση των επιδοτήσεων με το ν. 4328/2015 και μετά
«χρυσώσατε το χάπι» με αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Και ειδικά για τους νησιώτες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, έχουν εκτός των παραπάνω να αντιμετωπίσουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Όλα αυτά αποτελούν έργο με σφραγίδα και υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
7. Από το 2010 οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει με την τρόικα το ταμείο του ΟΓΑ να μείνει εκτός του ν. 3863/2010. Κάτι που και η τρόικα το σεβάστηκε.
Το 2012 έως και 2014, πάλι με την τρόικα, υπήρχε συμφωνία το ταμείο των αγροτών, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ειδικού βάρους που έχει για την παραγωγική ανασυγκρότησή της χώρας και τη συμβολή του στην έξοδο από την κρίση να μείνει αυτόνομο.
Ακόμα και στην συμφωνία της διοικητικής ενοποίησης των ταμείων σε τρία, είχαμε συμφωνήσει και διασφαλίσει ότι το ταμείο των αγροτών θα παρέμενε αυτόνομο.
Είναι προσβλητικό και προκλητικό σήμερα, αλλά και οικονομικά και ασφαλιστικά αναποτελεσματικό, να δηλώνει η κυβέρνηση και μάλιστα να επιχαίρει, ότι η σύλληψη της δημιουργίας ενός ταμείου αποτελεί επίτευγμα της αριστερής σας ιδεολογίας.
Εμείς ως ΝΔ, σήμερα, ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο.
Πρόκληση αποτελεί ακόμη η εικόνα που δίνετε για το ταμείο του ΟΓΑ. Γιατί όλοι γνωρίζουν -κι εσείς προσπαθείτε να το συσκοτίσετε- ότι ο ΟΓΑ δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αμιγώς ασφαλιστικού ταμείου. Είναι κατεξοχήν προνοιακό ταμείο. Γι’ αυτό, και η εικόνα του Φεβρουαρίου του 2016 με 667.574 συνταξιούχους και μηνιαία δαπάνη 298.268.022 ευρώ, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Συνεπώς, η αξιολόγησή του δεν πρέπει να γίνεται μόνο με ασφαλιστικά κριτήρια.
Ας γνωρίζουν λοιπόν οι αγρότες ότι το ταμείο του ΟΓΑ μόλις το 1997 άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά ασφαλιστικού ταμείου, με το νόμο 2458/1997, που σημαίνει ότι θα μιλάμε για τον ΟΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικό ταμείο από το 2026 και μετά.
Στη δική μας πρόταση επίσης, δεν υπήρχε ζήτημα αύξησης των εισφορών, παρά μόνο η εφαρμογή του ν. 4254/2014, δηλαδή το ηλεκτρονικό δίκτυ που διασφάλιζε διαφάνεια, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, καθώς θα εντόπιζε τους οφειλέτες και θα εισέπραττε τις μη καταβληθείσες εισφορές μόνο ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο. Δηλαδή, το προϊόν της παρακράτησης θα μπορούσε να ανέρχεται μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό θα έδινε ρευστότητα στον ΟΓΑ 120 εκ. ευρώ ετησίως.
Δεν είναι πιο δίκαιο λοιπόν, αντί του τριπλασιασμού των εισφορών να εισπράττουμε μόνο από αυτούς οι οποίοι χρωστούν;
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή. Εσείς όμως, επιμένετε στην εξοντωτική αύξηση των εισφορών.
8. Η πρότασή σας δεν είναι μεταρρύθμιση. Απλά έτσι τη βαφτίσατε. Είναι ένας μηχανισμός μείωσης συντάξεων και εξοντωτικών αυξήσεων εισφορών. Ένα στρεβλό κακέκτυπο της αρχιτεκτονικής του ν. 3863/2010, που ήταν έτοιμος να εφαρμοστεί, στο οποίο ενσωματώσατε παραπλανητικά μειώσεις ύψους 3,2 δις ευρώ. Η πρότασή σας εξοντώνει καθετί παραγωγικό και δημιουργικό στην ελληνική κοινωνία. Μεταξύ αυτών και τους αγρότες. Υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση, τιμωρεί την εργασία και τη δημιουργικότητα και επιβραβεύει την ήσσονα προσπάθεια.
9. Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι συγκρούονται δυο διαφορετικές αντιλήψεις. Από τη μία η αλήθεια και οι μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ο λαϊκισμός και το ψέμα. Είμαι σίγουρος για την επικράτηση των υγιών δυνάμεων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos