Η αθλητική δραστηριότητα στα νησιά πρέπει να ενισχυθεί, γιατί προάγει την κοινωνική συνοχή

24 Ιουνίου 2016 11:11

Κανένα έργο από το ΠΔΕ τα τρία τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Υποεπιτροπή - Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

Η αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των νέων στα νησιά μας, είναι οι κατεξοχήν δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την κοινωνική συνοχή στο χώρο της νεολαίας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην σύντομη τοποθέτησή του στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.

Ειδικότερα ανέφερε: «Θα πρέπει να επαινέσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, αν πάρουμε όλα τα νησιά μας ανά την Ελλάδα. Μια πανσπερμία δραστηριοτήτων στον πολιτισμό και στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια διαρκώς πολλαπλασιάζονται, δίνοντας μια δημιουργική διέξοδο στη νεολαία και γι' αυτό, ακριβώς, και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να συνδράμει, στον βαθμό που μπορεί, στην ανάδειξη και στη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, ένα θέμα που μου έκανε εντύπωση και υπάρχει στον πίνακα που μας έχει μοιραστεί, είναι ότι από τα έργα, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2013 - 2014 - 2015, οι Κυκλάδες απουσιάζουν παντελώς. Αυτό είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών ομοσπονδιών, των αθλητικών συλλόγων ή ευθύνη της κεντρικής Πολιτείας ή και των δύο εν πάση περιπτώσει; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει κανένα έργο στις Κυκλάδες, τα τρία τελευταία χρόνια;

Εγώ ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες υποδομές στα νησιά μας στις Κυκλάδες, που είναι 24 νησιά. Βεβαίως, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα 24 κλειστά γυμναστήρια και 24 κολυμβητήρια. Για παράδειγμα, στην Ερμούπολη της Σύρου πολύ δύσκολα συντηρείται το κολυμβητήριο από τις δημοτικές αρχές. Όμως, εκεί βεβαίως, είναι θέμα προτεραιοτήτων και το κατά πόσον υπάρχουν κάποιες ζωντανές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην ωρίμανση τέτοιων έργων και κατόπιν στη χρηματοδότησής τους.

Αναφορικά με τα συναρμόδια Υπουργεία, πράγματι υπάρχει μια τεράστια δυσκολία η οποία δεν συναντάται μόνο στον αθλητισμό, συναντάται σε πάρα πολλούς τομείς και στον τουρισμό και σε μια σειρά ζητήματα.

Είναι επιτακτικό και πρέπει να το δούμε ως κυβέρνηση και εμείς βεβαίως οι βουλευτές να συμβάλουμε και όλοι οι φορείς να βρούμε ευέλικτους, γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων και λήψης αποφάσεων. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω το παράδειγμα της Σερίφου: Είχα κάνει και μια σχετική ερώτηση στη Βουλή επειδή υπάρχει μια καταγγελία εδώ και δύο χρόνια. Η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός γηπέδου που είχε λάβει αρχικά έγκριση, επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό, χωρίς να έχουν διαμαρτυρηθεί οι φερόμενοι ως συνιδιοκτήτες. Απλώς ένας κάτοικος, ο οποίος είχε άλλους λόγους, έκανε αυτή την καταγγελία. Έτσι σήμερα στερείται ένα ολόκληρο νησί από άθληση της νεολαίας, που την έχει ανάγκη. Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα, με διϋπουργικά όργανα και υπηρεσίες.

Τέλος, θα ήθελα να πω μια λέξη για τις μετακινήσεις. Συμφωνώ με τη δωρεάν μετακίνηση στις επιδοτούμενες γραμμές, αφού το κράτος τις επιδοτεί. Υπάρχουν και εταιρείες -και είναι προς τιμήν τους- οι οποίες δίνουν σοβαρές εκπτώσεις για τις μετακινήσεις, γιατί και εμείς στις Κυκλάδες έχουμε πολλά πρωταθλήματα μετακίνησης των ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Μάλιστα κάποιες ομάδες βόλεϊ έφθασαν φέτος να παίζουν με τις μεγάλες ομάδες, όπως τον Ολυμπιακό κ.ά. Χρειάζεται συνεπώς η μετακίνηση να ενισχυθεί».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos