Γ. Βρούτσης: «Εφιάλτης η αγορά εργασίας! Ο χειρότερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τους εργαζόμενους.

10 Νοεμβρίου 2016 23:14

Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ” Οκτωβρίου χάθηκαν 82.810 θέσεις απασχόλησης. Η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε επιτευχθεί, επιβραδύνθηκε σημαντικά ενώ τα όποια οφέλη προκύπτουν από αυτήν εξανεμίζονται μέσα από την ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που πλέον είναι κυρίαρχες!»

Μετά από 22 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα σημαδεύεται από τις μεγαλύτερες ιστορικά αρνητικές ανατροπές.

 

Τα αποτελέσματα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου 2016, το επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά. Πιο συγκεκριμένα:

Ι. Τα στοιχεία του μηνός Οκτωβρίου αναδεικνύουν τη μεγάλη ανατροπή που συντελείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 (περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) όχι μόνο έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50%, αλλά πλέον κυριαρχούν απόλυτα στην αγορά εργασίας, ξεπερνώντας την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο συνδυασμός ανικανότητας, απραξίας και λαϊκισμού της κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδήγησε στις μεγαλύτερες αρνητικές ανατροπές στην αγορά εργασίας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Ειδικότερα την περίοδο Ιαν.-Οκτ. 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 52,38%, έναντι 47,62% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 54,22%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 45,78% (Σχήμα 1).



Μήνα με το μήνα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όχι μόνο είναι κυρίαρχες στην αγορά εργασίας, αλλά η απόκλιση τους από την πλήρη απασχόληση συνεχώς διευρύνεται.
Θύματα της ιδεοληπτικής και ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης είναι –για μια φορά ακόμη- οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που πληρώνουν βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού, και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα, τη διετία 2015-2016 συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, οι “φτωχοί εργαζόμενοι” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Μιας κυβέρνησης που όχι μόνο εξαπάτησε προεκλογικά -με τις αυταπάτες της- τον ελληνικό λαό, αλλά τον οδήγησε σε πολύ δυσμενέστερη θέση από εκείνη που ήταν το 2014!

II. Εφιάλτης στην αγορά εργασίας. Μόνο τον Οκτώβριο χάθηκαν 82.810 θέσεις απασχόλησης, η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών!

Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Οκτωβρίου 2016, είναι εξόχως ανησυχητικά και “αποκαρδιωτικά” για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας (Σχήμα 2).



Αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μήνας Οκτώβριος του 2016, είναι ο χειρότερος όλων των εποχών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της αναποτελεσματικής πολιτικής και των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης, που οδηγούν σε “κατάρρευση” την αγορά εργασίας, σε μείωση του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας και όλα αυτά μόλις μέσα σε 22 μήνες!
Η ακύρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί τον Ιανουάριο του 2015, σε συνδυασμό με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την εξοντωτική φορολογία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και σε δραματικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ισορροπημένων διαρθρωτικών αλλαγών μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά ενώ τα όποια οφέλη προκύπτουν από αυτήν, σήμερα εξανεμίζονται μέσα από την ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που πλέον είναι κυρίαρχες!

IIΙ. Η Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή στις θέσεις της, στηρίζοντας την ποιοτική, πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη σημασία και το συμπληρωματικό χαρακτήρα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που συνυπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση να υπερτερεί!

Η ισορροπία αυτή, όμως, στην αγορά εργασίας, ανετράπη για πρώτη φορά υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και σε βάρος των εργαζομένων, τη διετία 2015-2016 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αξίζει να θυμηθούμε από το πολύ κοντινό παρελθόν τις θέσεις και τους χαρακτηρισμούς που εξέφραζε η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ασκούσαν δριμεία κριτική στη Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας την τότε αγορά εργασίας “ζούγκλα” και “μεσαίωνα”. Ταυτόχρονα, μαζί με τον καταγγελτικό τους λόγο, υπόσχονταν σε όλους τους εργαζόμενους κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διπλασιασμό των επιδομάτων ανεργίας και πλήρη απασχόληση για όλους με κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης!!!

Σήμερα, εργαζόμενοι και άνεργοι αντιλαμβάνονται πως μόνο η Ν.Δ., μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ισορροπία των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας.
Μόνο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Είναι η Πρόταση – Συμφωνία Αλήθειας, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μόνο έτσι θα τεθούν υγιείς βάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα δούμε ξανά την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos