Βιργινία Μπαϊμπά: Ξεχασμένη νησιωτικότητα...

19 Φεβρουαρίου 2017 15:20

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας ,που αποτελούν μόνιμα φυσικά εμπόδια στην καθημερινή ζωή των νησιωτών, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός όρου που θα χαρακτήριζε τις ιδιαιτερότητες-δυσκολίες αυτές. Έτσι καθιερώθηκε ο όρος νησιωτικότητα. Κατά πόσο όμως χρησιμοποιείται ορθολογικά;


Αν κ το τελευταίο καιρό ακούμε συχνά τον όρο αυτό, στην ουσία η πραγματική του έννοια είναι εντελώς ξεχασμένη κ ο καθένας τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών συγκριτικά με τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, καθιστούν υψηλό το κόστος διαβίωσης, το κόστος παραγωγής κ λιγοστές τις ευκαιρίες για τους νησιώτες. Αρκεί μόνο να σκεφθούμε πόσο απομονωμένα κ απομακρυσμένα είναι τα νησιά μας.

Και μόνο το μεταφορικό κόστος των αγαθών για να φθάσουν στα λιμάνια μας, ανεβάζει στο έπακρο την εμπορική τους αξία. Η ακρίβεια στα τρόφιμα, στην βενζίνη, στα είδη ρουχισμού κ υπόδησης είναι φανερή. Το ίδιο όμως συμβαίνει κ στην «εξαγωγή» των δικών μας προϊόντων. Τα κόστη για να φθάσουν στις αγορές άλλων πόλεων τα καθιστούν ακριβά κ πολλές φορές μη «ελκυστικά» στους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι η πρωτογενής παραγωγή των νησιών να παραμένει στην αγορά του εκάστοτε νησιού ή κ των γύρω του κ να πωλείται σε χαμηλές τιμές.

Η απόσταση από τις μεγαλουπόλεις δημιουργεί σημαντικά προβλήματα κ στον τομέα της υγείας. Πολλές φορές ασθενείς αδυνατούν να φθάσουν έγκαιρα σε κεντρικά νοσοκομεία ή στην καλύτερη περίπτωση διακομίζονται με το λιμενικό ή το ελικόπτερο, αρκεί η κατάσταση του ασθενούς να εκτιμηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη. Σε περίπτωση που ο ασθενής μεταφερθεί στην Αθήνα ή στην Σύρο με πλοίο της γραμμής, τότε πληρώνει το ακτοπλοϊκό του εισιτήριο κανονικά! Στα περισσότερα νησιά λειτουργούν κέντρα υγείας με τρομερές ελλείψεις, στα οποία το προσωπικό προσφέρει κυριολεκτικά σημαντικότατο έργο αφού κάθε μέρα υπερβάλλουν εαυτό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κ για ακόμα περισσότερους, είναι επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κ αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής, όπου ο νησιώτης κ οι ανάγκες του θα αποτελούν βασική προτεραιότητα! Απαιτείται συντονισμός φορέων σε τοπικό κ εθνικό επίπεδο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, να αναπτυχθούν οι τοπικές οικονομίες, να καλυφθούν βασικές ανάγκες κ να ξεχωρίσουν τα κύρια πλεονεκτήματα του κάθε νησιού. Τα νησιά μας θα έχουν πραγματική ποιότητα ζωής όταν θα έχουν ίσες ευκαιρίες με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Βιργινία Μπαϊμπά
Πολιτευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos