Προβλήματα Προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017

18 Μαρτίου 2017 00:51

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει η νησιωτικότητα, την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τις προϋποθέσεις που τίθενται για την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την πραγματοποίηση των ψεκασμών δακοκτονίας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διαδικασία πιστοποίησης, όπως αυτή περιγράφεται στο αρ. πρωτ. 12749/138464/9-12-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου, είχε σαν προϋπόθεση την Ίδρυση Σταθμών Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων που λειτουργούν μετά από έγκριση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ . Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έδειξε ενδιαφέρον κανένας για την ίδρυση τέτοιου σταθμού με αποτέλεσμα όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα να μην έχουν την παραπάνω πιστοποίηση.

Επισημαίνοντας την τεράστια σημασία της έγκαιρης έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ο κ. Ζαννετίδης ζητά από τον Υπουργό να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λόγω νησιωτικότητας και η δυσκολία που υπάρχει για μετακίνηση κινητής μονάδας πιστοποίησης από την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δοθεί παρέκκλιση ως προς την προϋπόθεση αυτή για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως βεβαίως γνωρίζετε, η σημασία της έγκαιρης έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς είναι τεράστια. Πρέπει να σας μεταφέρουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα της δακοκτονίας 2017 .Οι εγκύκλιοι, οι αποφάσεις για την κατανομή των πιστώσεων ούτως ώστε να προβούμε στις διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού ανάδειξης εργολάβου εφαρμογής ψεκασμών και η απόφαση κατανομής εργατοτεχνικού προσωπικού δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα.
Κυρίως θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το πρόβλημα που προκύπτει εφέτος σχετικά με τη πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την πραγματοποίηση των ψεκασμών της δακοκτονίας.
Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 12749/138464/9-12-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑ&Τ «ο εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά μηχανήματα) θα πρέπει να φέρει Πιστοποιητικό Επιθεώρησης και να συνοδεύεται από αυτοκόλλητο σήμα όπως προβλέπεται στην ΥΑ Ε8 1831/39763/2015 (ΦΕΚ Β΄671)» . Η διαδικασία αυτή είχε σαν προϋπόθεση την Ίδρυση Σταθμών Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων που λειτουργούν μετά από έγκριση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ . Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έδειξε ενδιαφέρον κανένας για την ίδρυση τέτοιου σταθμού με αποτέλεσμα όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα να μην έχουν την παραπάνω πιστοποίηση.
Με το αρ. πρωτ. Ε8 1047/29814/15-3-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων του ΥΠΑΑ&Τ, μας γνωστοποιείται μόλις στις 15-3-2017 ότι «οι ψεκαστήρες αυλού που δυναμοδοτούνται από γεωργικό ελκυστήρα ή άλλο αγροτικό μηχάνημα είχαν και έχουν την υποχρέωση επιθεώρησης τους για μια φορά μέχρι τις 26-11-2016». (Σημειωτέον αφορά τους ψεκαστήρες που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς της δακοκτονίας και οι οποίοι με προηγούμενο έγγραφο της η ιδίας υπηρεσίας εξαιρούντο).
Εάν η προϋπόθεση αυτή είναι όρος της προκήρυξης ανάδειξης εργολάβου επί ποινή απόρριψης όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που θα προκύψει για την πραγματοποίηση του Προγράμματος της Δακοκτονίας καθότι δεν θα υπάρχουν ψεκαστικά κατάλληλα σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας.
Κύριε υπουργέ
Ύστερα από τα παραπάνω, γνωρίζοντας τη συμβολή της εκτέλεσης δακοκτονίας στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωση διαγωνισμού λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται με την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων σας παρακαλούμε:
Να λάβετε υπόψη
• την ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας μας λόγω νησιωτικότητας
• και την δυσκολία που υπάρχει για μετακίνηση κινητής μονάδας πιστοποίησης από την υπόλοιπη Ελλάδα,
ώστε να δοθεί παρέκκλιση ως προς την προϋπόθεση αυτή για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ Γ. ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos