Γ. Χατζημάρκος στους μικρούς μαθητές: «Η γη είναι το σπίτι σας. Προστατέψτε την όπως αυτό!»

02 Ιουνίου 2017 20:32

Εκατοντάδες μαθητές πήραν μέρος στην μεγάλη εκδήλωση για το Περιβάλλον που οργάνωσε και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μια μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών που “πλημμύρισαν” τη Μεσαιωνική Τάφρο (από την είσοδο του θεάτρου Μελίνα Μερκούρη), στην πόλη της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μεταφέροντας στα παιδιά το μήνυμα ότι «η γη είναι στα χέρια σου», «είναι το σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Την εκδήλωση όπου συμμετείχαν περισσότερα από 750 παιδιά από σχολεία της Ρόδου, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, και συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακό Φυτώριο Α.Ε. κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Χαρούλα Γιασιράνη και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου, με την πολύτιμη βοήθεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων κ. Νίκο Χριστοφόρου καθώς και του επόπτη του Φυτωρίου, γεωπόνου κ. Νίκου Ρένεση.

Μια ξεχωριστή πινελιά στην εκδήλωση έδωσαν οι κυρίες Μαρία Μανιώτη και Λένα Ορφανού, με το διαδραστικό αφήγημά τους για το περιβάλλον, που ενθουσίασε τα παιδιά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες φυτά , ενημερωτικοί χάρτες με τα τοπικά προϊόντα, στο πλαίσιο της δράσης Aegean Gardener, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και στόχο έχει να είναι να μυήσει τους μικρούς μαθητές από πολύ νωρίς στην Αιγαιακή Διατροφή και τα οφέλη της, μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, προκειμένου να εξελιχθούν σε εν δυνάμει αγρότες του μέλλοντος, που θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή, καλλιεργώντας τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, τους είπε πως «η γη είναι το σπίτι μας» προτρέποντάς τους να την προστατέψουν ακριβώς όπως το σπίτι τους, προστατεύοντας το περιβάλλον, όπου κι αν βρίσκονται, σε κάθε μικρή καθημερινή τους συνήθεια, τονίζοντας ότι μικρές πρωτοβουλίες και συνήθειες, μπορούν να δώσουν ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό αποτέλεσμα.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας τόνισαν πόσο σημαντική για το παρόν και το μέλλον είναι η προστασία του Περιβάλλοντος, μίλησαν για την σημασία του εορτασμού και των μηνυμάτων που μεταφέρει κυρίως στα νέα παιδιά και δεσμεύτηκαν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Περιφερειακό Φυτώριο έστειλε φυτά σε όλα τα νησιά, που μοιράστηκαν σήμερα στα σχολεία του Νοτίου Αιγαίου.

Οι συνδιοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την συμβολή και την βοήθεια που παρείχαν, στην Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση της Μεσαιωνικής Τάφρου, την Τροχαία Ρόδου και το Europe Direct Δωδεκανήσου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos