Όλη η αλήθεια για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ στη Μήλο

16 Οκτωβρίου 2017 11:54

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου Μήλου διαφαίνεται περίπου ότι πρέπει να ευεργετούμε τη δημοτική αρχή γιατί α) παραχώρησε αίθουσα για τη στέγαση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΚΑ) Μήλου και β) λειτούργησε ως θεματοφύλακας για τη διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών στο νησί.

Επειδή όμως θα πρέπει να λέγεται όλη η αλήθεια και όχι αυτή που μας βολεύει, θα θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Δαμουλάκης είναι αυτός που με απόφαση του κατήργησε τη θέση του ανταποκριτή του ΟΑΕΔ που εξυπηρετούνταν μέχρι το 2014 από υπάλληλο του Δήμου Μήλου, με αποτέλεσμα -και με όλες τις συνέπειες ταλαιπωρίας και εξόδων- να στέλνει τους εργαζόμενους που έβγαιναν στην ανεργία με το τέλος της τουριστικής περιόδου, στη Σαντορίνη. Και όλα αυτά επειδή ο δήμαρχος ήθελε να εκδικηθεί την κυβέρνηση για τη μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από αλληλογραφία εγγράφων μεταξύ του ΟΑΕΔ Σαντορίνης και του Δήμου Μήλου. Και ας μην ξεχνάμε ότι η μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε Γραφείο ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Βρούτση και βεβαίως ολοκληρώθηκε το 2015 λόγω και του μικρού αριθμού υπαλλήλων που είχαν απομείνει. Είναι γνωστές βεβαίως οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, για κάλυψη αυτού του κενού με αποστολή για δύο συνεχείς χρονιές 2015 και 2016, υπαλλήλου του Οργανισμού για καταγραφή των ανέργων σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου που ευγενώς παραχωρήθηκε.

Θα ήθελα επιπλέον να θυμίσουμε ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), βάσει της οποίας θα εξυπηρετούνται πλέον οι άνεργοι στη Μήλο, ήταν αποτέλεσμα δικών μας προσπαθειών προς την κυβέρνηση που αποδέχτηκε και θεσμοθέτησε τη σχετική διάταξη με το νόμο 4430, άρθρο 51, παρ. 7, για να καλύψει περιπτώσεις απουσίας ανταποκριτών του ΟΑΕΔ σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Τέλος, θα ήθελα να θυμίσουμε ότι η μετεγκατάσταση του ΓΚΑ στην αίθουσα που στεγάζεται από εδώ και στο εξής, βεβαίως παραχωρήθηκε από το Δήμο, αφού όμως πέρασε συνεχείς περιπέτειες πολύμηνων καθυστερήσεων με πιέσεις και εκβιασμούς προς τη διοίκηση του ΙΚΑ, ότι θα παραχωρηθεί μόνο αν δοθεί εγγύηση ότι το ΓΚΑ θα αναλάβει και τον ΟΑΕΔ κλπ, κλπ.

Σε ό,τι δε αφορά το πού ανήκει το ΓΚΑ Μήλου, πράγματι σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ θα ανήκει σε Διεύθυνση με έδρα τη Νάξο, σημασία όμως δεν έχει αν θα ανήκει στη Νάξο ή στον Πειραιά ή στη Σαντορίνη, σημασία έχει αν το ΓΚΑ θα εξυπηρετεί τον κόσμο στη Μήλο χωρίς να χρειάζεται καμιά μετακίνηση. Και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε, κυρίως μέσα από την τελειοποίηση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, έτσι ώστε πράγματι να σταματήσει η όποια ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.

Αυτά τα απλά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για το κατά πόσον η σημερινή δημοτική αρχή ενδιαφέρεται πράγματι για την διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών στο νησί και κατά συνέπεια για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

15/10/2017 Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos