Προϋπολογισμός 2018: Δύσκολος, αλλά ο τελευταίος μνημονιακός

12 Δεκεμβρίου 2017 19:59

Εισήγηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, ο τελευταίος μνημονιακός, καθώς η Ελλάδα αποκτά και πάλι την αξιοπιστία της ως χώρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και χάρη στην επίμονη σταθερότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, που αφενός μεν τήρησε τους όρους του τρίτου προγράμματος και αφετέρου επεδίωξε τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών και των ωφελειών στο μέτρο του δυνατού, με προτεραιότητα βεβαίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην αρχή της εισήγησής του για τον προϋπολογισμό του 2018. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Νίκου Συρμαλένιου είναι το παρακάτω:
«Η χώρα κέρδισε πάλι την αξιοπιστία της και αυτό αντανακλάται και στις μειώσεις των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Οι αξιολογήσεις κλείνουν, όλοι οι θεσμικοί και λοιποί παράγοντες των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στην αναγνώριση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και στο γεγονός ότι βαδίζουμε στην ολοκλήρωση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.
Και όχι μόνο βγαίνουμε από τα μνημόνια αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για σταθερή μεταμνημονιακή περίοδο με τη δημιουργία αποθεματικού για τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως την πλήρη στήριξη της οικονομίας από τις αγορές.
Κλείνουμε λοιπόν το 2017 με όλους τους δείκτες θετικούς (εξαγωγές, βιομηχανία, κατανάλωση, τουρισμός, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κ.α.), με ανάπτυξη της τάξης του 1,6%, με ανεργία -και αυτό είναι το σημαντικότερο- γύρω στο 20% και βεβαίως με πλεόνασμα 2,4, αρκετά παραπάνω από τον στόχο του 1,75.
Θα επαναλάβω όμως πώς βγήκε το πλεόνασμα γιατί σκοπίμως μένετε στην υπερφορολόγηση. Και βεβαίως είμαστε οι τελευταίοι που θα μιλήσουμε για success story ή ότι δεν ήταν αποτέλεσμα και των θυσιών του ελληνικού λαού. Κάποτε όμως πρέπει να συνεννοηθούμε και να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά στοιχεία και όχι αυτά που μας βολεύουν για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Το πλεόνασμα, λοιπόν, κυρίως εξασφαλίστηκε λόγω της αυξημένης εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και στον καθοριστικό ρόλο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εξασφαλίστηκε λόγω της αύξησης της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. Εξασφαλίστηκε λόγω της καταβολής φόρων από την εθελούσια αποκάλυψη των εισοδημάτων που έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φέρει γύρω στα 500 εκατομμύρια. Εξασφαλίστηκε λόγω της αυξημένης ροής εισπράξεων από τη φοροδιαφυγή από όλους τους τομείς, είτε αυτό σημαίνει λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, είτε λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρς, panama papers, paradise papers, σε τελευταία ανάλυση εξωχώριων off shore εταιρειών, για τις οποίες η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ δεν θέλει να ακούει και μάλιστα αποχώρησε από τη βουλή στη σχετική συζήτηση. Και αυτό ακριβώς το πλεόνασμα μας έδωσε τη δυνατότητα να αποδίδεται αυτές τις μέρες σε 3.400.000 συμπολίτες μας με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δις. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, στον Π-Υ ενσωματώνεται και η Έκθεση περιστολής της φοροδιαφυγής για να καταδεικνύεται η προσπάθεια καθώς και τα αποτελέσματά της.
Και αυτό σε αντίθεση με την ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής που κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη, θεωρεί νόμιμο και ηθικό την καταφυγή των πλουσίων στους φορολογικούς παραδείσους λόγω των «άδικων» φόρων που επιβάλλει το κράτος.
Η πρόβλεψη μας για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2018 διαμορφώνεται στο 2,5 %, το πλεόνασμα πάλι πάνω από το στόχο στο 3,8 % του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20, γύρω στο 18,4 % εμπεδώνοντας την αποκλιμάκωση των τριών τελευταίων χρόνων. Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί προϊόν στοχευμένων πολιτικών και προγραμμάτων, ενώ από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στην πάταξη της αδήλωτης και μαύρης εργασίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Και αυτό δεν είναι λόγια αλλά πράξεις. Η χαρακτηριστική αποψίλωση του Σ.Ε.Π.Ε τα χρόνια διακυβέρνησης των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν μια στοχευμένη πολιτική επιλογή που έκλεινε το μάτι στην ασυδοσία της αγοράς.
Παρουσιάζουμε λοιπόν τον Π-Υ του 2018, έναν προϋπολογισμό που υπόκειται μεν στις δεσμεύσεις του τελευταίου έτους των μνημονίων, ταυτόχρονα όμως επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Και αυτή η διεύρυνση διασφαλίζεται τόσο με τη συνέχιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ΚΕΑ με κονδύλι 720 εκατομμυρίων, όσο και με την απόδοση επιπλέον 240 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τη λεπτομερή επισκόπηση των κωδικών των κρατικών δαπανών και που θα κατευθυνθούν κυρίως για την ανακούφιση της παιδικής φτώχειας. Και αυτό θα γίνει με την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων κυρίως προς το 1ο και 2ο παιδί, με την επέκταση των σχολικών γευμάτων, καθώς και με τη δημιουργία 380 νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω και το κονδύλι των 50 εκ. που θα διατεθεί για την προστασία της α΄ κατοικίας, σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που εξασφαλίζει την καταβολή του 95% των δόσεων των στεγαστικών δανείων για εισοδήματα 8.180 έως 24.000 ευρώ ετησίως και αντικειμενική αξία σπιτιών από 120 έως 220.000 ανάλογα με τα πρόσωπα του νοικοκυριού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στη θετική αποτίμηση των οικονομικών του ΕΦΚΑ και στην καθοριστική σημασία τους στο θετικό απολογισμό του Π-Υ του 2017 αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για το 2018. Και αυτό το τονίζω γιατί στη δημιουργία του ΕΦΚΑ πολλοί αντέδρασαν και πολλοί ακόμα προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του. Η ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να δημιούργησε στην αρχή ορισμένες δυσλειτουργίες, όμως όσο περνάει ο καιρός όχι μόνο αποδεικνύεται ως η μεγάλη μεταρρύθμιση σωτηρίας του συστήματος, αλλά και το εργαλείο απλοποίησης διαδικασιών και ταχύτερης απονομής των συντάξεων. Έτσι, παρά τα fake news και την απίστευτη προπαγάνδα που ασκείται καθημερινά από τα γνωστά κέντρα, το ασφαλιστικό σύστημα παρέλαβε το τέλος του 2014 απλήρωτες παροχές 381.444 και έλλειμμα 1 δις 186 εκατ., ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει καταβάλει πάνω από 500.000 παροχές, κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ με στόχο ως το τέλος του 2018 ο χρόνος αναμονής να περιοριστεί στο τρίμηνο.
Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, κυρίως λόγω της αύξησης της μισθωτής εργασίας, της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, έχει αντανάκλαση στον προϋπολογισμό του 2018, όπως είχε και σε αυτόν του 2017. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από τη στιγμή που δεν επήλθε καμία αλλαγή στα ποσοστά εισφορών των μισθωτών, η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τους μισθωτούς είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της αδήλωτης εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνέπεια κάποιας πρόσθετης επιβάρυνσης των μισθωτών. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θετικών οικονομικών του ΕΦΚΑ αποτέλεσε και η εντατική δουλειά εκκαθάρισης που έγινε στο μητρώο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, γεγονός που οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Πιο συγκεκριμένα: Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους €859 εκατ., βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά €1.057 εκατ. Η ανωτέρω βελτίωση οφείλεται: α)Στη βελτίωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά €368 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης β) Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά €174 εκατ. Βασικός παράγοντας είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης έως τον Ιούνιο 2018 και η συνακόλουθη μείωση του ύψους των αναδρομικών.
Ταυτόχρονα, εντείνονται οι προσπάθειες πάταξης της εισφοροδιαφυγής μέσω: Της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ με νέο προσωπικό, της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων ΣΕΠΕ, Υπουργείου και ΑΑΔΕ, της Αξιοποίησης συστήματος risk analysis.
Τώρα σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, προβλέπεται πλεόνασμα ύψους €586 εκατ. Στην πλευρά των εσόδων, εκτιμάται αύξηση από ασφαλιστικές εισφορές κατά 68 εκατ. λόγω των θετικών μεγεθών αναφορικά με την απασχόληση, ενώ στην πλευρά των εξόδων εκτιμάται αύξηση δαπανών για προγράμματα απασχόλησης κατά €100 εκατ. συγκριτικά με την εκτέλεση του 2017. Η αυξημένη δαπάνη για προγράμματα απασχόλησης θα ενισχύσει σειρά δράσεων και ειδικότερα Προγράμματα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή εργαζομένων «με μπλοκάκι» σε μισθωτούς, Προγράμματα για «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους και Προγράμματα επιχορήγησης «πρώτης πρόσληψης» μισθωτού εργαζομένου ηλικίας έως 35 ετών.
Το 2018 η περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, εκτός από τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξήσουν και τις αποδόσεις εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ, προς τον ΟΑΕΔ και συνολικά προς τα έσοδα του δημοσίου. Και αυτό ακριβώς αποτελεί απόδειξη ότι η αύξηση του παραγόμενου πλούτου είναι κρίσιμο ζήτημα που σε συνδυασμό με την δίκαιη κατανομή του και την απόδοση του μεριδίου που αναλογεί στον κόσμο της εργασίας – ως μισθού και ως κοινωνικοασφαλιστικών παροχών – αποτελούν το στοίχημα της εξόδου από τα προγράμματα επιτήρησης με κατεύθυνση τη δίκαιη ανάπτυξη.
Στον τομέα της Υγείας προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης έναντι του 2017 κατά €363 εκατ. προς νοσοκομεία και κατά €214 εκατ. προς ΕΟΠΥΥ. Χρειάζεται όμως να διαβάσουμε πιο προσεκτικά τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία χωρίς να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα, διότι μπορεί να έχουμε μεν μειωμένη κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία αλλά αυτή αντισταθμίζεται από την αύξηση των πόρων από τον ΕΟΠΠΥ προς το ΕΣΥ και επίσης από τα υψηλά αποθεματικά των νοσοκομείων που είναι γύρω στα 400 εκατ. με αποτέλεσμα οι δαπάνες να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το 2017. Κατά συνέπεια, αυτό που ενδιαφέρει τους ασθενείς είναι η παροχή υπηρεσιών αλλά και η δυνατότητα των δημόσιων δομών υγείας να αγοράζουν με χαμηλό κόστος φάρμακα, υλικά και υπηρεσίες. Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, οι μειωμένες ανάγκες του για κρατική επιχορήγηση οφείλονται στην καλύτερη οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ και όχι στον περιορισμό παροχών. Είναι σαφές έτσι κι αλλιώς ότι παρά τη διατήρηση των δαπανών στα ίδια επίπεδα, μιλάμε για ένα περιοριστικό πλαίσιο όπου οι δημόσιες δαπάνες υγείας ανέρχονται μόνο στο 5,1 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. ανέρχεται στο 6,5 με 7 %.
Και επειδή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η παραμορφωτική εικόνα της πραγματικότητας κυρίως από τη ΝΔ αλλά και τη μέχρι σήμερα ουραγό της τη ΔΗΣΥ, θα πρέπει λίγο να ασχοληθούμε με το βασικό αφήγημά σας, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία, πέραν αυτών που έχουν απαντηθεί από άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ισχυρίζεστε ότι:
1)Κανένας στόχος των προϋπολογισμών της διακυβέρνησης μας δεν πιάστηκε, παρά μόνο ο στόχος των πλεονασμάτων, που κατά τη γνώμη σας αποτελεί προϊόν της άγριας υπερφορολόγησης και κατ άλλους «αιματοβαμμένα πλεονάσματα».
Ξεχνάτε λοιπόν ότι η χώρα πλέον από ρυθμούς ύφεσης, απώλειας του πλούτου της χώρας κατά 25% , απώλειας μισθών και συντάξεων κατά 35-40 % , μεγέθυνσης της ανεργίας από 9 στο 27% , έχει μπει πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα κλείσει κοντά στο 20%, ενώ με το τέλος των μνημονίων τον επόμενο Αύγουστο επανέρχονται οι ΣΣΕ που είχαν καταργηθεί ουσιαστικά από το 2012, ενώ ο σχηματισμός του πάγιου κεφαλαίου από 4,3 το 2017 εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 12,6 το 2018;
2)Μας μιλάτε για την υπερφορολόγηση. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ισχυριστούμε ότι πράγματι τα μεσαία στρώματα δεν σηκώνουν δυσανάλογο φορολογικό βάρος που στόχος μας είναι να διορθωθεί το επόμενο διάστημα. Όμως, αναλογιστείτε, πώς μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που οδηγήσατε τη χώρα, θα αντιμετωπίζαμε την ανθρωπιστική κρίση και τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού;;; Αλλά ας δούμε λίγο και τα στοιχεία που μας φέρνει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την υπερφορολόγηση. Τι αναφέρει επί λέξει στη σελίδα 52: Από το 2009 έως τα μέσα του 2015 η φορολογική επιβάρυνση ανέβηκε από το 30,6 του ΑΕγχΠ στο 36,6 %, ενώ από τα μέσα του 2015 έως το τέλος του 2016 από το 36,6 στο 38,5 %. Έξι μονάδες τα 5 πρώτα χρόνια 5ων μνημονίων, δύο τα τελευταία 2.
3)Χρεώσαμε τη χώρα 100 δις. Το αγαπημένο σενάριο σας που επαναλαμβάνετε αναπόδεικτα επιδιώκοντας σε φθηνό εντυπωσιασμό, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τα 86 δις που συμφωνήθηκαν στο 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2016, το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν δάνεια αποπληρωμής προηγούμενων δανείων, κατά συνέπεια αναδιάρθρωση του χρέους.
4)Δημιουργήσαμε νέες δομές στη δημόσια διοίκηση προσλαμβάνοντας ημετέρους και χιλιάδες νέους δημόσιους υπάλληλους. Ξεχνάτε ότι το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περίπου 900.000 ενώ το 2014 είχαν μειωθεί στις 510.000; Και το ερώτημα που μπαίνει: Το θέλετε το κράτος για την υγεία, για την παιδεία, για την ασφάλεια, για την ανάπτυξη, θέλετε στελεχωμένη την αστυνομία, την πυροσβεστική, το λιμενικό, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα, θέλετε δασκάλους και καθηγητές, θέλετε γεωπόνους και κτηνίατρους για την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτικού τομέα;;; Ή, από ό,τι αποδείξατε και διακηρύσσετε σε κάθε ευκαιρία, θέλετε ένα κράτος αδύναμο με ιδιωτικοποιημένες τις βασικές υπηρεσίες και υπηρέτη των μεγάλων συμφερόντων και όχι των κοινωνικών αναγκών;;;
5)Τι έχετε εισπράξει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αντίθετα, η απορρόφηση που πετύχαμε το 2016 ανήλθε στο 11,4% φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%. Έχουμε ενεργοποιήσει προγράμματα άνω των 1,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, στα οποία έχουν ενταχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013). Επιτυχίες που ήρθαν παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησαν στο ΕΣΠΑ, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα και ακόμα χειρότερα τις υπερδεσμεύσεις 6 δισ. ευρώ από τις προεκλογικές εντάξεις έργων – τίτλων μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Έργα ανώριμα, χωρίς μελέτες και χωρίς καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, που εντάχθηκαν στα προγράμματα μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πελατειακά δίκτυα και να ναρκοθετηθεί η πορεία της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς.
Προμετωπίδα βεβαίως όλης της μετωπικής σας αντιπαράθεσης αποτελεί το αφήγημα του success story του 2014, όπου αν δεν γινόντουσαν οι εκλογές και δεν ερχόταν ο κακός Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα θα πήγαιναν καλά, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια, θα βαδίζαμε στο δρόμο της μεγάλης ανάπτυξης κλπ...κλπ...Παραλείπετε βεβαίως να πείτε ότι το 2014 πιάσατε πλεόνασμα 0,2 έναντι στόχου 1,5, ότι υπήρξε ανάπτυξη 0,7 έναντι 2,5 (;) ότι δεν μπορούσατε να κλείσετε την πέμπτη αξιολόγηση γιατί έπρεπε να πάρετε μέτρα 3 δις για να πιαστεί το πλεόνασμα για το 2015 όπως είχατε συμφωνήσει, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε άλλα 4 δις για τη διετία 2015 – 2016. Έτσι φέρατε τις εκλογές τρείς μήνες νωρίτερα, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο των άδειων ταμείων που μπορούσαν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις βία μέχρι και το Φεβρουάριο του '15 και ταυτόχρονα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την πίεση των δανειστών που απαιτούσαν τη συνέχιση του 2ου μνημονίου. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιούνταν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και οι δυνάμεις που έσωσαν την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες θα επανέρχονταν πάλι στα γνωστά μονοπάτια της διαπλεκόμενης εξουσίας. Φυσικά, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός ούτε για την έξοδο από τα μνημόνια, ούτε για την έξοδο στις αγορές, ούτε για τη διαχείριση της μεταμνημονιακής εποχής έξω από την πεπατημένη της νεοφιλελεύθερής χρεοκοπημένης πολιτικής.
Γι΄ αυτό και τώρα, πέραν από την εκμετάλλευση των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία, καλείσθε κύριοι της ΝΔ να απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα της κοινωνίας. Από πού θα βρείτε τα κοστολογημένα 4,2 δις μέτρα για να πάρετε τα μέτρα ελάφρυνσης έξι φόρων όπως υπόσχεστε στον ελληνικό λαό; Και μην μας πείτε πάλι από τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου, γιατί το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: Τι εννοείτε σπατάλες του δημοσίου; Μήπως την ανάθεση σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες που αποδείχθηκε ότι κοστίζουν περισσότερο, μήπως με μαζικές απολύσεις όπως πήγατε να εφαρμόσετε την περίοδο των διαθεσιμοτήτων, ή μήπως με πάρτυ αδήλωτων δαπανών τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που κόστισαν στην υγεία μόνο πάνω από 80 δις;;; Ή μήπως με την αναβίωση των πολιτικών των θαλασσοδανείων και των δανεικών και αγύριστων με εγγύηση τον αέρα, όπως κάνατε για πολλά χρόνια στους φίλους σας των μμε για να σας προβάλουν και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη;;;
Απέναντι σε όλα αυτά, η χώρα σήμερα βαδίζει με αυτοπεποίθηση στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Βαδίζει προετοιμάζοντας με σχέδιο και στρατηγική την επόμενη μέρα. Διαμορφώνει μέσα από συμμαχίες λύσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρό κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα βάζει τις βάσεις για ένα πλήρως διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με οικολογική και κοινωνική ευαισθησία. Διαμορφώνει ένα αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο έχουν θέση και οι τρεις τομείς της οικονομίας, ο δημόσιος, ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός. Επιδιώκουμε ένα επιτελικό κράτος που θα υπηρετεί την οικονομία, την ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες. Θέλουμε οι ιδιωτικές επενδύσεις να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δημιουργούμε το πλαίσιο διεύρυνσης της κοινωνικής οικονομίας ενισχύοντας τον συνεργατισμό και την αλληλεγγύη
Αναβαθμίζουμε τη διεθνή θέση της χώρας μέσα από την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη, δημιουργούμε τη συμμαχία των χωρών του νότου, αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.
Προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στις κοινωνικές υποδομές, στις περιβαλλοντικές πολιτικές, στη διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στο πολιτικό σύστημα. Οργανώνουμε τα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ακριβώς και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους, για να διαμορφώσουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και το διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Επιστέγασμα βεβαίως όλων αποτελεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αυτός είναι ο δικός μας οδικός χάρτης που με σταθερότητα, επιμονή και υπομονή, μας οδηγεί σταδιακά έξω από την Ελλάδα της κρίσης με την κοινωνία όρθια. Με σύμμαχο τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας, θα τα καταφέρουμε!!!»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos