Χαιρετισμός του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου, στο Συνέδριο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

22 Ιανουαρίου 2018 22:03

Στις 19, 20 και 21/1 έλαβε χώρα το συνέδριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο ακριβής τίτλος του συνεδρίου, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ήταν «Εισαγγελικές Παραγγελίες και Ελεγκτικά Σώματα. Ο Δημόσιος έλεγχος και ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν: η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Πρόεδροι των Ανεξαρτήτων Αρχών, εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αντώνιος Δ. Συρίγος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής :

«...Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, μ' όλα τα νόμιμα και θεσμικά μέσα που διαθέτομε, ενέργειες που διευκολύνουν την λειτουργία των αρμοδίων οργάνων, τα θωρακίζουν έναντι των ποικίλων δυσκολιών και περιφρουρούν το κύρος τους.

Πέραν όμως των ανωτέρω πρωτοβουλιών, η ίδια η Βουλή των Ελλήνων συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στη σχετική συζήτηση με την ψήφιση, προσφάτως, Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την συμμετοχή της στην αναμόρφωση του πλαισίου υποβολής και ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με την προώθηση της διαφάνειας και δημοσιότητας στις δράσεις του Κοινοβουλίου κ.ά.

Το θέμα του συνεδρίου σας, αν και εξειδικευμένο, δεν μπορεί ν' αφήσει κανέναν αδιάφορο, ακόμη και τους μη επαΐοντες. Οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν καθιστούν το συνέδριό σας πιο θελκτικό όταν διαπιστώσει κανείς την πλειάδα των ικανών, γνωστών και εμπείρων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν σ' αυτές προσφέροντας και μοιραζόμενοι μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Στον αγώνα κατά της διαφθοράς δεν επιτρέπονται αλληλοεπικαλύψεις, ούτε γραφειοκρατικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τον περιπλέξουν.

Στον αγώνα κατά της διαφθοράς πολλές φορές η διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού χάνεται, αφού ενδημεί παντού.

Στον αγώνα, όμως, κατά της διαφθοράς δεν πρέπει να λησμονούνται και οι συνταγματικές εγγυήσεις των ατομικών δικαιωμάτων. Η πάταξή της δεν μπορεί ν' αποτελέσει άλλοθι για κάτι τέτοιο. Ο αγώνας, λοιπόν, αυτός γίνεται και για τον λόγο αυτό πιο δύσκολος, διότι βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Η διαφθορά, εν τέλει, δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεται ως μεταφυσική έννοια, αν θέλομε να έχομε αποτελέσματα στην κατανίκησή της. Δεν είναι δαιμονικό προϊόν, διότι προέρχεται εκ του κόσμου τούτου και αφορά τον κόσμο τούτο. Είναι απτή και γι' αυτό και τα μέτρα καταπολέμησής της πρέπει να είναι απτά και λειτουργικά. Είναι απτή και γι' αυτό δεν είναι άτρωτη. Μα πάνω απ' όλα, στον πυρήνα των σκέψεών μας πρέπει να βρίσκεται ως λυσιτελέστερο μέσον εναντίον της η καλλιέργεια και η παιδεία από τα πρώιμα χρόνια ενός ανθρώπου. Αυτές είναι που θα οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και στην εξάλειψη του φαινομένου με τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που το παράγουν, αυτές μαζί με το αρμόζον θεσμικό πλαίσιο και τους κατάλληλους ανθρώπους-λειτουργούς όπως εσείς...»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos