Γ. Χατζημάρκος: Σημαντική χρηματοδοτική ανάσα για το Νότιο Αιγαίο η αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος

15 Μαρτίου 2018 19:57

Στην συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης , Αλέξη Χαρίτση, ο Περιφερειάρχης ανέδειξε την πολιτική συνοχής της Ευρώπης, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για το μέλλον των νησιών

Ως μια σημαντική χρηματοδοτική ανάσα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεδομένης της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, χαρακτήρισε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Η ανακοίνωση της αύξησης του προϋπολογισμού των δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και των οποίων ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο Περιφέρειες) αλλά το ποσό αυξήθηκε στα 102 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι προτάσεις των φορέων υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, στο ενισχυμένο κατά 58 εκατ. €, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, εντάσσονται 57 έργα ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (πχ πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών), προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων που εντάσσονται, συμπεριλαμβάνεται και η «Προώθηση – Παρουσίαση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε νησιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», έργο που προτάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε το σύνολο των έργων αυτών να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός φορέων υποδοχής των χρηματοδοτήσεων, αδυνατεί να τα εκτελέσει, ως εκ τούτου, πολύ μεγάλο βάρος θα πέσει στον κρατικό μηχανισμό και στην Περιφέρεια.

Ο κ. Χατζημάρκος, λαμβάνοντας το λόγο στην διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «αναγκαία και ικανή συνθήκη, για να σταθεί όρθια η νησιωτική Ελλάδα στις σημερινές προκλήσεις, είναι να υπάρξουν λύσεις, απαντήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία στις οξυμένες ανάγκες της. Λόγω της υποχρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου η αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, έρχεται να δώσει μια σημαντική ανάσα στα νησιά, αφού το αρχικό ποσόν δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες τους. Χαίρομαι γιατί αυτό αμέσως έγινε αντιληπτό και υπήρξαν τα σωστά αντανακλαστικά στο Υπουργείο Οικονομίας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους συνεργάτες του».

Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε επίσης την ανάγκη, το Νότιο Αιγαίο να πάψει να αντιμετωπίζεται ως πλούσια περιφέρεια της Ευρώπης, θύμα στατιστικών δεικτών που διαμορφώθηκαν προ δεκαετίας και σημείωσε πως στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που αφορά την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νησιωτική Ελλάδα, η συμμαχία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δημιουργεί αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Επ’ αυτού, δήλωσε:
«Η αποτύπωση της λίστα των έργων που σήμερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, εξαιρετικά χρήσιμα και κρίσιμα για όλα μας τα νησιά, από μόνη της δείχνει ότι αυτή η περιοχή, το Νότιο Αιγαίο δεν είναι στην κατηγορία των πλουσιοτέρων περιφερειών της Ευρώπης. Είναι θύμα της στατιστικής, με στοιχεία του 2008, με τα οποία “χτίστηκαν” όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα νησιά μας έχουν σήμερα στη διάθεσή τους. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα κυρίως προς το εξωτερικ, στις Βρυξέλλες. Το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη σε πτώση του ΑΕΠ για πέντε συναπτά έτη. Αυτός είναι ένας δείκτης που από μόνος του πυροδοτεί συναγερμό. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για το μέλλον των νησιών μας, είναι η πολιτική συνοχής της Ευρώπης. Αυτή είναι μια μεγάλη μάχη που έχουμε να δώσουμε στις Βρυξέλλες, ειδικά το Νότιο Αιγαίου, διότι είναι η μόνη νησιωτική Περιφέρεια της Ελλάδας που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτή τη μάχη έχουμε σύμμαχο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας μας και αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε το αποτέλεσμα που ο τόπος και η χώρα χρειάζονται».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos