Νάξος: Εκδήλωση για το ελαιόδεντρο τ΄ Αδησαρού

23 Μαϊος 2018 13:35

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Γεροντοελιάς στ΄Αδησαρού, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργάνωσε ενημερωτική ομιλία, με σκοπό τη γνωριμία με το μνημείο της φύσης.


Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γεωπόνος, επιστήμονας και ερευνητής Γιώργος Κωστελένος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστελένος, «στη Νάξο βρέθηκε ένα προμινωικό πολύκορμο ελαιόδεντρο, πιθανόν το γηραιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4.500 με 5.000 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το ελαιόδεντρο αυτό της Νάξου ανάγεται χρονικά στην αφετηρία της παγκόσμιας ελαιοκομίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή καλλιέργεια εξημερωμένων ποικιλιών ελιάς στην Ελλάδα από τους προμινωικούς χρόνους μέχρι τις ημέρες μας και ενισχύει την άποψη ότι κοιτίδα εξημέρωσης της ελιάς είναι το Αιγαίο και φορέας διασποράς αυτής της εξέλιξης οι Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης επισήμανε ότι η Γεροντοελιά στ΄Αδησαρού είναι ένα ζωντανό, φυσικό μνημείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε: «Μέχρι τώρα, ως Ναξιώτες, καμαρώναμε για την μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, τον αρχαιολογικό της πλούτο και τα σπουδαία μνημεία της. Στον τεράστιο όμως κατάλογο των μνημείων αυτών θα πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμα.

Ένα ζωντανό μνημείο, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, που μεγαλώνει καθημερινά, απλώνοντας τις ρίζες του βαθιά στη Ναξιακή γη. Πρόκειται για ένα μνημείο του χρόνου και της φύσης, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μόνο αυτό… Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελαιόδεντρα επίσης υπεραιωνόβια. Οι κορμοί τους έχουν εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική, πραγματικά έργα γλυπτικής, προκαλώντας δέος στον επισκέπτη! Τα ελαιόδεντρα αυτά είναι ζωντανά και εξελισσόμενα μνημεία του νησιού μας και φυσικά μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης των επισκεπτών, αρκεί όλοι να τα σεβαστούμε".

Στο πλαίσιο της γνωριμίας του κόσμου με το δέντρο, ο Δήμος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ζωντανό μνημείο, την ημέρα εορτής του Αγίου Ισιδώρου, εξωκλησιού που γειτνιάζει με το ελαιόδεντρο. Τόσο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, επισκέπτες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα της Γεροντοελιάς από τον κ. Κωστελένο και φωτογραφήθηκαν μέσα στον κορμό του δέντρου. "Ο στόχος είναι κοινός.

Είναι η προστασία, η διατήρηση, η μελέτη και ανάδειξη της πολύτιμης φυσικής μας κληρονομιάς. Η αξιολόγηση της κατάστασης του δέντρου θα οδηγήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων συντήρησης, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός φθοράς του και να διατηρηθεί για πολλούς ακόμα αιώνες" τόνισε ο Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς για την πιστοποίηση και ανάδειξη του μνημείου αυτού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos