Στην Πάρο και στην Ίο περιόδευσε ο Νίκος Συρμαλένιος από 21 – 23/9

24 Σεπτεμβρίου 2018 14:00

Στην Πάρο και στην Ίο περιόδευσε ο Νίκος Συρμαλένιος από 21 – 23/9.

Στην Πάρο καταρχήν συμμετείχε στο Συνέδριο « Φορείς διαχείρισης και εποπτείας λιμένων» που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Πάρου. Στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «…….Η χώρα μας κατεξοχήν νησιωτική χώρα και με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, είναι απαραίτητο να αποκτήσει εθνική λιμενική πολιτική…. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, έτσι ώστε τα μεγάλα λιμάνια να ανταποκριθούν και λόγω του γεωπολιτικού μας ρόλου, σε λιμάνια διαμετακόμισης και εξωστρέφειας και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης και ανάπτυξης του τουρισμού και μέσω της κρουαζιέρας…..Πρέπει να γίνει σαφές ότι για τα μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δεν μιλάμε για καθολικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά για παραχωρήσεις, κάτι που πετύχαμε με την επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών συμβάσεων. Άλλωστε η δημιουργία της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ( ΔΑΛ), αντίστοιχη με την ευρωπαϊκή πρακτική που έχει τα port authaurities ή autorita del porto, υπηρετεί ακριβώς αυτή τη λογική. Από εκεί κι έπειτα σε ότι αφορά τα πολλά λιμάνια περιφερειακής και τοπικής σημασίας, που στα νησιά λειτουργούν με τη μορφή των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΔΛΤ), είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, τόσο με τη δημιουργία στρατηγικού πλαισίου (master plan), όσο και με τον ενδεχόμενο μιας νέας χωροταξικής κατανομής, έτσι ώστε να υπηρετείται καλλίτερα η ανταγωνιστικότητα τους, αλλά και για να γίνουν πιο χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες…..»

 

Επίσης στην Πάρο μαζί με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων του ΥΝΑΝΠ Χρήστο Λαμπρίδη και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο, όπου ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σχετικά με τη διαχείριση του λιμανιού της Παροικιάς καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπως και για τα προβλήματα του προσωπικού του Λ.Σ. Στη συνέχεια και με συμμετοχή του δημάρχου κ Κωβαίου επισκέφθηκαν το χώρο του σχεδιαζόμενου νέου εμπορικού λιμένα στη θέση Καμινάκι – Φυρόγια, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα της Παριανής κοινωνίας, ενώ τέλος επισκέφθηκαν το χώρο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στην Αλυκή, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου και το διευθυντή του ΕΠΑΛ, με τους οποίους συζήτησε τη θετική έκβαση της κατ’ εξαίρεση δημιουργίας του ολιγομελούς τμήματος πληροφορικής της γ λυκείου, καθώς και γενικότερα ζητήματα της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στην Ίο συναντήθηκε με το δήμαρχο Μιχάλη Πετρόπουλο με τον οποίο είχε αναλυτική συζήτηση για τα βασικά ζητήματα του νησιού. Ο δήμαρχος ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση, γιατί πολύ έγκαιρα ανταποκρίθηκε στη χρηματοδότηση της 2ης μονάδας αφαλάτωσης στο νησί στην περιοχή του Μυλοπότα. Με αυτή τη μονάδα αντιμετωπίστηκαν οι συνολικές ανάγκες υδροδότησης για όλη την τουριστική περίοδο, που σημειωτέον ήταν πολύ καλή και μεγαλύτερου διαστήματος. Συζητήθηκαν επίσης τα τρία σημαντικά έργα για τα οποία υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών και το Ειδικό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια αλλά η υλοποίηση της καθυστερεί εξαιτίας του ιδιόκτητου του οικοπέδου, για την Αποχέτευση του Μυλοπότα όπου απαιτείται η επικαιροποίηση της μελέτης και για το Μουσείο Γαίτη του οποίου το κτίριο χρειάζεται συντήρηση και επαναδιαμόρφωση του χώρου. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η συντήρηση της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, κάτι που από οικονομικής άποψης δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός του δήμου. Ακόμα ο δήμαρχος, ως πρόεδρος και του δημοτικού λιμενικού ταμείου, ενημέρωσε για την προετοιμασία του master plan του λιμανιού, ενώ θεώρησε πολύ σημαντική τη ρύθμιση που ψηφίστηκε με το ν. 4504/2017 περί δυνατότητας υλοποίησης έργων στις λιμενικές εγκαταστάσεις μέχρι προϋπολογισμού 20.000 € σύν ΦΠΑ χωρίς την έγκριση του γ.γ. λιμένων. Τέλος μας ενημέρωσε για το κενό της παιδιάτρου στο Κ.Υ. του νησιού, λόγω του ότι τελεί σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ο Νίκος Συρμαλένιος από την πλευρά του, επισήμανε ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση προώθησης λύσεων σε όλα τα ζωτικά θέματα του νησιού, ενώ σε ότι αφορά την παιδίατρο δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα σε συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ.

Τέλος η περιοδεία του Νίκου Συρμαλένιου έκλεισε με συνάντηση με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos