Ομιλία Νίκου Μανιού στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2019

20 Φεβρουαρίου 2019 17:03

Κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2019, στις Βρυξέλλες στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Μανιός, είπε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις νέες μορφές εργασίας ότι δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική προστασία όπως προσφέρουν οι εργασίες πλήρους απασχόλησης και ότι ενισχύουν το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.


Η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις νέες μορφές απασχόλησης με τη θέσπιση μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ειδικότερα, ο στόχος των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι να εμποδίσουν τη δημιουργία ανασφάλειας, να αντιμετωπίσουν την μη εφαρμογή των νόμιμων όρων εργασίας, να μειώσουν τις ανισότητες λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας και να εμποδίσουν την προσφυγή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης για σκοπούς άλλους από εκείνους για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν. Η πλήρης απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης γι' αυτό σχεδιάζει και εφαρμόζει μέτρα για την άμεση υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, τα 4 τελευταία χρόνια, ότι το 2018 το 72% της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης και στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Αύγουστο 2018, όπου πάνω από 200.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν ήδη σημαντικά μεγαλύτερους μισθούς.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ότι, η ελληνική Κυβέρνηση προσηλωμένη στην κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη εγγυάται τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Στην παιδεία με την ίδρυση σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τμημάτων ένταξης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αύξηση αριθμού προσλήψεων προσωπικού και διορισμοί, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, την ενίσχυση της προσβασιμότητας των σχολικών κτιρίων, την κάλυψη, για πρώτη φορά, μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης.

Στην Κοινωνική Πολιτική με την ψήφιση νόμου υλοποίησης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, την ελληνική νοηματική γλώσσα να αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική γραφή Μπράιγ να αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών, την δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα, την καθιέρωση του 15% των προσλήψεων στον δημόσιο να καλύπτεται από άτομα με αναπηρία και μέλη οικογενειών τους, τη δημιουργία Σημείων Αναφοράς σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια της χώρας, για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στα Μέτρα Κοινωνικής Φροντίδας με: το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία με στόχο να μην μένει κανένα παιδί στα ιδρύματα, το πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρία και μετεστέγασης σε δομές φιλοξενίας, τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Αναπηρίας που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για την ένταξη ευάλωτων και ειδικών ομάδων στην αγορά εργασίας, τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τις κατασκηνώσεις για όλους, την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην ενημέρωση, ψυχαγωγία και στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ακόμη, έγιναν προσπάθειες από την ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια, όσο διαρκούσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Το ποσό που καταβάλλεται ως προνοιακή παροχή στα άτομα αυτά δεν φορολογείται, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos