Δανεισμός της Περιφέρειας για «πράσινες μπίζνες»

09 Μαρτίου 2019 12:19

Εδώ και δύο χρόνια η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει τη σύναψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενεργειακά έργα, των οποίων η έγκριση χρηματοδότησης της τεχνικής υποστήριξης και ωρίμανσης, ήρθε ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Περιφερειάρχης προσπάθησε να περιορίσει τη συζήτηση στη «δωρεάν» χρηματοδότηση -όπως χαρακτήρισε- αυτή την εξέλιξη, αποσπώντας το θέμα του «δανείου» από το συνολικό πλαίσιο συζήτησης.


Εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Χατζηγιάννη επεσήμανε τα παρακάτω:
Πρώτον: ότι η κρατική χρηματοδότηση για δήμους και περιφέρειες μειώνεται δραματικά και διαχρονικά από τις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χτες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να οδηγείται εκβιαστικά σε δανειοδότηση, για να συνεχιστεί στις πλάτες του λαού η στήριξη του κεφαλαίου σε επενδύσεις για κέρδη.
Δεύτερον: Εδώ και κάποια χρόνια συζητιέται στην ΕΕ ν’ αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης υλοποίησης έργων από επιδότηση σε δανεισμό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ανταποκρίνεται και η Περιφέρεια.
Τρίτον: Το δάνειο που πρόκειται να συναφθεί πρέπει να κριθεί στη βάση του αν καλύπτει και κατά πόσο τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες στα νησιά.

Αναφερόμενη στα έργα που προκρίνει η Περιφέρεια είπε ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου των νησιών. Εξάλλου η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει νέες δυνατότητες στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2 κ.α. που πρέπει ν’ αξιοποιούνται προς όφελος του κόσμου, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στο τομέα της πράσινης ενέργειας έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αγορά που ψάχνει πελάτες και η ΕΕ εκπονεί ειδικά προγράμματα που τα προωθεί ειδικά στα κράτη μέλη μέσω δεσμεύσεων. Η Περιφέρεια συμβάλλει και αυτή ανοίγοντας δρόμους γι’ αυτές τις μπίζνες με το μανδύα και το φερετζέ της «καινοτομίας» που έχουν όλα αυτά τα έργα, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες των νησιών. Οι επενδυτές μάλιστα θα έχουν εξασφαλισμένα τα κέρδη τους, από τη στιγμή που και το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης πρόβλεψε τη δυνατότητα εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών στους επενδυτές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ύψος των τελών που θα πληρώνουν οι δημότες.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Λ.Σ. ανέδειξε την αναγκαιότητα, να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα εκείνα τα έργα που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, όπως η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σε σταθμούς χωρίς καμιά προϋπόθεση, καθώς και η ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά και ασυντήρητα. Ως προτεραιότητα επίσης έθεσε και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα νησιά για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα και να μη χαθούν λαϊκές περιουσίες.
Τόνισε ότι η ικανοποίηση αυτών των αναγκών δεν χωράνε στην ανάπτυξη που ως κριτήριο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων .
Σ’ αυτή την αντιλαϊκή συστοιχία ΕΕ-Κυβέρνησης και των πολιτικών τους δυνάμεων στη Τοπική Διοίκηση οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν απάντηση σε όλες τις κάλπες στηρίζοντας παντού ΚΚΕ.

Ρόδος 9/3/2019

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos