Γιώργος Χατζημάρκος: "Με το ίδιο πάθος θα εργαστούμε και στην επόμενη θητεία μας"

23 Μαρτίου 2019 11:25

“Κοιτάζουμε μπροστά με την αισιοδοξία που γεννούν τα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Στην πιο δύσκολη, οικονομικά, διοικητικά, πολιτικά, περίοδο της χώρας και διοικώντας την Περιφέρεια με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, αποδείξαμε στην πράξη πως , η δουλειά με αγάπη, σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα μπορεί να οδηγήσει στην κορυφή των αποτελεσμάτων”, τόνισε ο Περιφερειάρχης, κατά τον απολογισμό πεπραγμένων του 2018

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, της αισιοδοξίας που απορρέει από τη σκληρή και συστηματική δουλειά που έγινε την τελευταία πενταετία και τις νίκες που η Περιφερειακή Αρχή κατόρθωσε στο όνομα των νησιών της, έστειλε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, από τη Σύρο, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Ερμής.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά το έργο που παρήχθη τη χρονιά που πέρασε, σε όλους τους τομείς δράσης και παρέμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, είχαν αποτυπωθεί πλήρως σε μετρήσιμα μεγέθη τα αποτελέσματα σε κάθε έναν τομέα ξεχωριστά, με το έτος 2018 να καταγράφεται ως μια ακόμη εξαιρετική περίοδος της πενταετούς θητείας της σημερινής περιφερειακής αρχής, στην διάρκεια της οποίας κορυφώθηκαν και ευοδώθηκαν δύσκολες και χρονοβόρες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το ξεκίνημα της θητείας της, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής ανάπτυξης για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που δεν εξαντλείται στην λήξη της θητείας, αλλά “προεξοφλεί” ένα περιβάλλον ευκαιριών και δυνατοτήτων και για τα επόμενα χρόνια.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τον Απολογισμό των δράσεων μας για την χρονιά που πέρασε. Μια ακόμη χρονιά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε μάχες ζωής, μάχες επιβίωσης, μάχες για να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε το έργο της Περιφερειακής Αρχής που από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον όρκο που έδωσε να υπηρετεί τους πολίτες, έθεσε ως προτεραιότητα την εκπαίδευση των πολιτών στην Aλήθεια. Πιστοί στον όρκο και τον στόχο μας, εργασθήκαμε σκληρά και στοχευμένα για να κάνουμε τους νησιώτες μας να μη νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι.

Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους γιατί όλα αυτά τα χρόνια τους κοιτάμε στα μάτια λέγοντάς τους μόνο την αλήθεια και μιλώντας τους με έργα. Έργα που βελτιώσαν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Παίρνουμε δύναμη από αυτούς τους αυθεντικούς ανθρώπους και συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά, να συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις στην αναπτυξιακή πορεία αυτού του τόπου. Είμαι ιδιαιτέρως περήφανος για τον τόπο μας, του ανθρώπους του, την ιστορία του. Είμαι ιδιαιτέρως περήφανος που οι συνεργάτες μου και εγώ υπηρετήσαμε για ακόμη μια χρονιά αυτό το υπέροχο Αιγαίο.
Κόντρα στις δυσκολίες,
κόντρα στα προβλήματα,
κερδίσαμε το στοίχημα με τον χρόνο,
με τις ανάγκες,
με την γραφειοκρατία,
με την υποστελέχωση,
με τα διοικητικά εμπόδια.
Κόντρα στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που ήθελαν το δημόσιο, αυλή των ορέξεων τους.
Στην πιο δύσκολη, οικονομικά, διοικητικά, πολιτικά, περίοδο της χώρας και διοικώντας την Περιφέρεια με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, αποδείξαμε στην πράξη πως η δουλειά με αγάπη, σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα μπορεί απο την 13ηθέση, σε χρηματοδότηση, να οδηγηθείς στην κορυφή των αποτελεσμάτων”

Οι πρωτοβουλίες, στις οποίες ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στάθηκε ιδιαίτερα στην διάρκεια της ομιλίας του, ήταν η αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και το άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, για την πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας. Πρωτοβουλίες που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, διαψεύδοντας θεαματικά όλους όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για μαξιμαλιστικούς και ανέφικτους στόχους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πρωταθλητισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό - απόρροια και αυτό συγκεκριμένης στρατηγικής - και με τις επιδόσεις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, όπου το Νότιο Αιγαίο είναι δεύτερο σε πανελλαδική κατάταξη, διαμορφώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον, μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου λόγω της κρίσης, η ζωή των νησιωτών δοκιμάστηκε σε όλα τα επίπεδα.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά:

''Στην περίπτωση της Περιφέρειας μας, η αισιοδοξία οφείλεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα της πολύ σκληρής και καλής δουλειάς πολλών ανθρώπων, στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου και του πολιτικού προσωπικού της. Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που εργάστηκαν με αγάπη, επιμονή και συνέπεια για να υλοποιηθεί όλο αυτό το έργο. Θέλω να πω σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι η ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο της κοινωνίας που υπηρετούμε. Το χαμόγελο και η προοπτική που κερδίζεται και από τις δύο εξελίξεις που αφορούν στο Χρηματοδοτικό Περιβάλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά στην αλλαγή της κατηγορίας κατάταξης της Περιφέρειας μας στην Ευρώπη, με την μετάπτωση από την κατηγορία του Στόχου 2 των λεγομένων More Developed Regions στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transitional Regions). Αυτό έγινε πραγματικότητα και ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, όχι γιατί έπεσε το εισόδημα στο Νότιο Αιγαίο όπως ψευδώς διαδίδεται τελευταίως από συγκεκριμένους χώρους και πρόσωπα, αλλά διότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο σχετικός υπολογισμός. Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, στον τρόπο υπολογισμού της κατάταξης της κάθε Περιφέρειας, μειώθηκε η βαρύτητα του εισοδήματος, αυξήθηκαν τα κοινωνικά κριτήρια και εισήχθησαν και κριτήρια κλιματολογικής αλλαγής και μεταναστευτικού ζητήματος. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αύξηση των πόρων που θα έχει στην διάθεση της και αντίστοιχα βέβαια στην βελτίωση της δυνατότητας της να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των νησιών της.

Η δεύτερη εξέλιξη ήρθε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, έδρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντίστοιχα.

Ο αγώνας να ανοίξουμε την δυνατότητα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι κρίσιμος και μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας, αφού ο σκεπτικισμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την τύχη της Πολιτικής Συνοχής, αυξάνεται διαρκώς και σταθερά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον να προσφέρεται στα Κράτη-Μέλη μόνο η δυνατότητα του λεγόμενου Smart Financing, δηλαδή χρηματοδότησης από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοχλευμένα με ιδιωτικά ή τραπεζικά.

Η πρόταση της Περιφέρειας μας, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος E.L.EN.A., αξιολογήθηκε θετικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε το ποσό των 780.000,00 Ευρώ ως επιχορήγηση της Περιφέρεια μας για την ωρίμανση, προετοιμασία και διαχείριση των έργων και πλέον κληθήκαμε να υπογράψουμε την σχετική τριμερή συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”.
Κλείνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2018, ο κ. Χατζημάρκος έδωσε την διαβεβαίωση ότι με το ίδιο πάθος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, θα εργαστούν και στην επόμενη θητεία τους:
“Αισιοδοξία, λοιπόν, Ναι !

Μόνο ως αποτέλεσμα δουλειάς. Με μόνη, υπερπολύτιμη, ανταμοιβή το χαμόγελο της κοινωνίας. Αυτής της κοινωνίας, που μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια και να της πούμε οτι την υπηρετήσαμε με καθαρότητα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και αγάπη. Ευχαριστώ ξανά τους πολλούς που εργάστηκαν, Διαβεβαιώ, οτι με το ίδιο πάθος θα εργαστούμε και στην επόμενη θητεία μας”.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos