Στο Αγαθονήσι πραγματοποιήθηκε η δράση «Aegean Mamas Know Best»

25 Ιουνίου 2019 13:49

Στο Αγαθονήσι με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Aegean mamas know best» & «Aegean Gardeners», στον προαύλιο χώρο των σχολείων του νησιού με την συμμετοχή όλων των κατοίκων.

Οι δράσεις αυτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υλοποιούνται με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019».

Στο όμορφο Αγαθονήσι, οργανώθηκε μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην τοπική γαστρονομία με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων, την υποστήριξη του Δήμου και του πολιτιστικού συλλόγου Αγαθονησίου «η Υετούσα».

Οι γεύσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά ενός μικρού νησιού με διακριτή παρουσία, και φιλόξενους κατοίκους.

Η κτηνοτροφία και η θάλασσα, με τα προϊόντα και τον πλούτο τους έχουν καθιερώσει πλούσια γαστρονομία που συμπληρώνεται με την καλλιέργεια λαχανικών, ελιάς και άλλων.

Χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος και τόνισε τη συμμετοχή επισιτιστικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην ανάδειξη της Αγαθονησιώτικης κουζίνας, τον πλούτο των κτηνοτροφικών προϊόντων, τον θαλάσσιο πλούτο και την προσπάθεια για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής.

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Υετούσα» με φιλόξενη διάθεση και με πολύ κέφι συμμετείχαν στο ξεσήκωμα για συμμετοχή των νησιωτών στην εκδήλωση με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Κόττορο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διοργάνωση.

Η γιορτή άνοιξε με τη νησιώτικη μουσική από τους αγαπημένους μουσικούς αδελφούς Γιαμαίους. Ο Χρυσόστομος στο μπουζούκι και το τραγούδι και ο Γιώργος στο βιολί, πρόσφεραν μια αξέχαστη βραδιά που συνοδεύτηκε από χορό και «κοτσάκια» με τη συμμετοχή όλων.

Μαγείρευσαν: κ. Αναστάσιος Καρύδης κακαβιά, κα Ειρήνη Κανέλλη χταπόδι στιφάδο, κα Καλλιόπη Καρύδη "γριές" και κουνέλι στιφάδο, κα Νίκη Πιτσά χοιρινό με πιπεριές και μύδια αχνιστά, κα Αργυρώ Κατσουλιέρη φάβα, κα Ειρήνη Κατσουλιέρη κατσίκι με πατάτες και τάκο με φέτα τοπική, κα Μαρία Δαλδαβάνη τηγανίτες, κα Ευδοκία Καρύδη πατσαβουρόπιτα, κα Ελένη Κόττορα, creperi “memento” χταπόδι στιφάδο και γλυκό συκαλάκι, κα Μαρία Σανδαλή παραδοσιακές δίπλες και πουγγί, κα Μόσχα Κοττόρου λουκουμάδες και καραβόλους με κρεμμύδια, κα Δήμητρα Κοττόρου ραβανί, κα Ειρήνη Μπάρκουλα τηγανιά κρασάτη, κα Άννα Κυπραίου καλαμάρια γεμιστά, κα Ελένη Κυπραίου παραδοσιακές πίτες της Λαμπρής, κα Παρασκευή Μιχελή μαρκάκι και κατσικάκι καπαμά, κα Αναστασία Κοζιώνη ψωμί ζυμωτό και τυριά τοπικά με λαχανικά κήπου, κα Έφη Χατζή καραβόλους με ρύζι και κέϊκ με σχινόκαρπο, κα Χρυσώ Καμίτση, εστιατόριο "Ατσίδας" μυζηθροπιτάκια και μελιτζάνες ρολλάκια, κ. Νικόλαος Κόττορος, κτηνοτρόφος ξυνομυζήθρα, κ. Γεώργιος Καμίτσης, ταβέρνα George κατσίκι λεμονάτο, κα Μαρία Καμίτση κατσίκι πατατάδο του γάμου, ιχθυοκαλλιέργειες "FORKYS" τσιπούρες ψητές, κ. Γιάννης Κοπανιάρης, κα Θεολογία Γιαμαίου «γριές» πίτες, κ. Μιχάλης Κουκούλης μακαρονάδα του ψαρά, κ. Μιχάλης Έλληνας θαλασσινή ποικιλία, κα Μαρία Κυπραίου – φούρνος τοπικό άρτο, κα Ανδρονίκη Κόττορα ντολμαδάκια.

Τα παιδιά έπλασαν το ζυμαράκι τους, ένας συμβολισμός για τη συμμετοχή τους στην παρασκευή του φαγητού με τη γιαγιά και τη μαμά.

Με τα καπελάκια τους ως μικροί κηπουροί του Αιγαίου, τα έντυπα με τα προϊόντα του κάθε νησιού, συζήτησαν την μεγάλη σημασία των εποχικών φαγητών, φρούτων και λαχανικών καθώς και την μεγάλη σχέση που έχει με την υγεία η Αιγαιακή διατροφή.

Αρωματικά φυτά προσέφερε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου για την ενασχόληση των παιδιών με την καλλιέργεια των πολύτιμων συστατικών που δίνουν γεύση στα φαγητά.

Το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία για διάβασμα εξωσχολικό. Η διευθύντρια του σχολείου κα Νικολέττα Πιτσά ενημέρωσε για τις ηλικίες των παιδιών και τα βιβλιοπωλεία Ακαδημία και Δέντρο ανταποκρίθηκαν και επέλεξαν ενδιαφέροντα βιβλία και δημιουργικές ασχολίες για τις διακοπές.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους τίτλους και η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου εμπλουτίστηκε.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos