Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Χατζημάρκος: “Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των νησιών για κάλυψη και ποιοτική αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών”

18 Σεπτεμβρίου 2019 17:04

Συνεργασία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη


Την αύξηση των κονδυλίων για τις “άγονες γραμμές” στην ακτοπλοΐα κατά 30 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε χθες , Τρίτη, στο Υπουργείο, παρούσης και της γενικής γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνας Καλογήρου.

Η αύξηση των κονδυλίων στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδοτικής βιωσιμότητας των λεγόμενων “αγόνων γραμμών”, στην ενίσχυση των δρομολογίων, στην δρομολόγηση καλύτερων πλοίων στο ακτοπλοϊκό δίκτυο, καθώς και στην κάλυψη της αύξησης του κόστους των καυσίμων, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2020.
Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 45% ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις “άγονες γραμμές”, με την επέκταση κατά 40 εκατ. ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης η οποία θα φθάσει πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, έναντι 90, 7 εκατ. ευρώ που ήταν ως τώρα. Από τα 40 εκατ ευρώ, τα 10 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των καυσίμων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2020, χωρίς να επιβαρυνθεί ο ωφελούμενος νησιώτης.
Σημειώνεται ότι από την 1/1/2020, στο πλαίσιο προσαρμογής στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, τα πλοία βάση σχετικής νομοθεσίας του ΙΜΟ θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν καύσιμο μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο που είναι ακριβά κατά 20% με25% από το συμβατικό καύσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξασφαλιστεί 540 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια.
Η χρηματοδότηση θα γίνεται πλέον από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η απόφαση για την αύξηση της χρηματοδότησης συνοδεύεται από βελτιωμένο πλαίσιο προκήρυξης των γραμμών.
Οι νέες προκηρύξεις έχουν σαφή και ποιοτικότερα κριτήρια, κυρίως σε ότι αφορά στα πλοία
της Κατηγορίας Α (νεότερης ηλικίας πλοία), ενώ παρέχεται η δυνατότητα επέκταση των άγονων γραμμών, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων, είναι ικανό να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για την προσέλκυση σύγχρονων πλοίων νεότερης ηλικίας.
Για πρώτη φορά ενεργοποιείται η ρήτρα για «πλοίο αντικατάστασης» ως ποιοτικό κριτήριο επιλογής (bonus), για εκείνες τις προσφέρουσες εταιρίες που θα προβλέψουν την άμεση αντικατάσταση του πλοίου, ώστε να καλυφθεί το μεταφορικό έργο που έχουν αναλάβει, στις έκτακτες περιπτώσεις που αδυνατούν να το παρέχουν ως οφείλουν πχ βλάβες κλπ.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, δήλωσε:
“Η αύξηση της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών του Αιγαίου ήταν πάγιο αίτημα μας για το οποίο αγωνιστήκαμε χρόνια. Στη συνάντηση μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο Υπουργός μου ανακοίνωσε την αύξηση της σχετικής χρηματοδότησης κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η αύξηση αυτού του προϋπολογισμού, θα βοηθήσει όχι μόνο στην κάλυψη ακτοπλοϊκών γραμμών αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση τους”.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr