Ιδιαίτερα σημαντικές για την Κυκλαδίτικη αλιευτική κοινότητα οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ

13 Νοεμβρίου 2019 17:43

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεύθυναν 24 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αφορούν:

1. στην ενεργοποίηση των εναπομεινάντων Μέτρων και ιδιαίτερα το Μέτρο που αφορά στην αποζημίωση των αλιέων, από ζημιές που υφίστανται στο αλίευμα, από τα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις Κυκλάδες, στη θαλάσσια περιοχή των οποίων διαβιούν θαλάσσια θηλαστικά, όπως φώκιες και δελφίνια.

2. Στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την αλιεία, που αποτελεί αιρεσιμότητα του Προγράμματος και υπάρχει κίνδυνος απώλειας Κοινοτικών πόρων.

Στο Σχέδιο Δράσης, συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωση δήλωσης αλιευμάτων και ενώ οι αλιείς έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό, το Υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα τα απαραίτητα στοιχεία στα κατά τόπους Λιμεναρχεία για να προχωρήσουν οι αλιείς στην ανανέωση των αδειών, κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται το τελευταίο 3μηνο του έτους.

3. Στον τρόπο προετοιμασίας για τη σύναψη της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το οποίο αποτελεί και αυτό αιρεσιμότητα για το ΕΠΑΛΘ.

 

Με αφορμή την ερώτηση που κατατέθηκε, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε τα εξής «οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων απαιτούν τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα στενά συνυφασμένη με τα νησιά μας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να φτάνουν μέχρι τους πραγματικούς δικαιούχους και να καθιστούν την παράκτια αλιεία οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά υπεύθυνη και κοινωνικά χρήσιμη.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos