Κατερίνα Μονογυιού: Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα η διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού EastMed.

03 Ιανουαρίου 2020 15:29

Yπεγράφη στο Ζάπειο Μέγαρο στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

-Ο αγωγός αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την νότιοανατολικήΜεσόγειο και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που τον έχει εντάξει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Με μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο. Το κόστος του αγωγού Eastmedμέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε 6 δισ. δολάρια. Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας ποσότητες πέραν των 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως .

Ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο ενεργειακό διάδρομο που διαφοροποιεί τις πηγές του φυσικού αερίου, όπως είναι η στρατηγική της ΕΕ. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη από την ενεργειακή της "αναβάθμιση", τα οποία -μεταξύ άλλων- είναι οικονομικής φύσεως (τέλη μεταφοράς) και κυρίως γεωπολιτικά, με την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, και εγγυήτρια της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι θάλασσα ειρήνης και πρέπει να γίνει θάλασσα συνεργασίας. Σε μια περιοχή που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ασφάλεια με όσα συμβαίνουν γύρω μας

 

Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας δημοκρατίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos