Στη Νάξο και στην Πάρο ο Νίκος Συρμαλένιος

17 Φεβρουαρίου 2020 13:39

Τη Νάξο και την Πάρο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος το Σαββατοκύριακο 15 – 16/2.

Στη Νάξο μαζί με το μέλος της Ν.Ε. Λευτέρη Βερύκοκκο, επισκέφθηκε τα χωριά Κόρωνο και Κωμιακή, όπου συναντήθηκε με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων Γιάννη Κωνσταντάκη και Αντώνη Αλιμπέρτη, καθώς και με κατοίκους των δύο χωριών. Στην Κόρωνο το κύριο θέμα της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την υπόθεση της σμύριδας, όπου ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα ασφάλιστρα του 2019, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την προοπτική, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί ξεκάθαρα οι προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στην Κωμιακή συζητήθηκαν τα προβλήματα του Απόλλωνα, όπου σε ότι αφορά το έργο του βιολογικού, φαίνεται ότι έστω και με αργούς ρυθμούς θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση σε άλλη τοποθεσία, ενώ σε ότι αφορά το λιμενικό έργο, ο πρόεδρος θα πάρει την πρωτοβουλία, πέραν της επισκευής του σημερινού προβλήτα, να επανεκινήσει στο δημοτικό συμβούλιο της Νάξου, το θέμα της κατασκευής του συνολικού έργου.

Επίσης στη Νάξο, ο Νίκος Συρμαλένιος μαζί με αντιπροσωπεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το Βασίλη Θεωνά, συντονιστή και τον Παναγιώτη Στεργίου, συμμετείχε και χαιρέτισε στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου. Στη συνέχεια συμμετείχε επίσης στην αντίστοιχη εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής Πολυχνίου.

Την Κυριακή το πρωί συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου ενάντια στην εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Στην τοποθέτηση του στη συγκέντρωση στο σχολείο των Καμαρών, που έγινε με πρωτοβουλία συλλόγων, του δήμου και του επαρχείου, μεταξύ άλλων είπε:

«...Η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου, αποτελεί συνέχεια στην ιστορική διαδρομή των κινητοποιήσεων που γίνονται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Πάρο και στη Νάξο. Είναι γνωστό ότι αυτά τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα πήραν αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων το 2013 και το 2014, ενώ ειδικότερα για την Πάρο, υπήρξε κύρωση νόμου τον Ιούλιο του 2014. Επίσης είναι γνωστό ότι και οι τέσσερεις δήμοι αλλά και η Περιφέρεια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία και η συνεχής αναβολή της εκδίκασης. Είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται σε επεξεργασία το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, που όμως, όπως μου απάντησε και ο αρμόδιος υπουργός σε Επίκαιρη Ερώτηση μου, θα χρειαστεί κάπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι φανερό ότι ο αγώνας για ανάκληση των αδειών των φαραωνικών αιολικών πάρκων πρέπει να ενταθεί. Αυτά τα αιολικά πάρκα θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, στο τοπίο, στο ανάγλυφο των νησιών μας. Δεν έχουν καμμία σχέση με την πολιτιστική, την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, που αποτελούν άλλωστε και τα στοιχεία προσέλκυσης του τουρισμού. Γι αυτό νομίζω ότι, πρώτον, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της εκδίκασης στο ΣτΕ, δεύτερον, να επιταχυνθεί το ειδικό χωροταξικό με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δεν πρέπει να ληφθεί και να προχωρήσει καμμία απόφαση. Τρίτον, επειδή πράγματι, δεν είμαστε κατά της αξιοποίησης των ΑΠΕ στα πλαίσια και της συνολικής προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για απανθρακοποίηση της ενέργειας, θέλω να διευκρινίσω ότι αφενός μεν ΑΠΕ δεν σημαίνουν μόνο αιολική ενέργεια, αλλά και ηλιακή, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά, κυματική ενέργεια για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αφετέρου θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2008 – 2009, υπήρξε ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων, με την οποία έμπαιναν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες, με συγκεκριμένες μικρές διαστάσεις, αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές κλπ., στα πλαίσια βεβαίως του χωροταξικού σχεδιασμού. Με αυτές τις σκέψεις, είμαστε εδώ και δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων...»

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos