16η (4η) Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

05 Απριλίου 2012 01:53

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

Καταρχήν εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους γιατί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας να συζητηθεί συνολικά το Ακτοπλοϊκό θέμα, αυτό δεν έγινε δεκτό, με τη δικαιολογία εκ μέρους του Περιφερειάρχη ότι, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί. Φυσικά στις αιτιάσεις μας ότι ουδέποτε υπήρξε στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε γενικόλογα, παραπέμποντας μας στις Ημερίδες (η πρώτη έγινε πριν ένα μήνα περίπου στη Ρόδο και ή άλλη αύριο 5/4 στη Νάξο). Δεν μπόρεσε όμως να διακαιολογήσει το γεγονός ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις, διότι απλούστατα δεν το έχει συζητήσει. Με τον ίδιο περίπου τρόπο ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να απαντήσει στην Ερώτηση μας, γιατί σε αντίθεση με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ανάλογη συνάντηση με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το θέμα του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Η απάντηση του ήταν ότι και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεσμεύονται όπως και τα άλλα κόμματα για την συνέχιση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, αφού οι αρχηγοί τους διεμήνυσαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα...

Σε σχέση με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

α) Σχετικά με τις προτάσεις της Περιφέρειας στο πρόγραμμα Interreg (Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου), από τα έξι (6) προτεινόμενα προγράμματα, συμφώνησαν μόνο στο 1ο που αναφέρεται στις "Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού", με το σκεπτικό ότι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, μπορεί να βοηθήσει την πρωτογενή μας παραγωγή και τους αγρότες. Τα υπόλοιπα τα καταψήφισαν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εν πολλοίς αόριστα και αλληλοεπικαλυπτόμενα προγράμματα, που αναφέρονται σε συναφή θέματα (τουρισμός, πολιτισμός, παράκτια ζώνη, φυσική προστασία κλπ) και με τόσο μεγάλους προϋπολογισμούς (της τάξης των 700-800.000 € το καθένα).

β) Σε ότι αφορά το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού, συμφώνησαν με την αναβολή συζήτησης του, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του μέχρι τις εκλογές, διότι δεν μπορούν τα νησιά μας να δεσμευτούν σε επιλογές που θα καθορίσουν τον τουρισμό και το περιβάλλον της περιοχής μας για τις επόμενες δεκαετίες.

γ) Συμφώνησαν στην έγκριση των Προγραμματικών Συμβάσεων για την Προστασία και τη Διαχείριση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ (Ενεργειακή ΑΕ), για έργα και ενέργειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα (Φυτώριο ΑΕ), για τη συντήρηση των λιθόστρωτων μονοπατιών της Τήλου, για τη διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου (ΤΕΕ, Επιμελητήριο).

δ) Συμφώνησαν επίσης για την υποβολή πρότασης για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων της Σύμης, ζητώντας παράλληλα να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, εφόσον θα έχει προηγηθεί διαδικασία διαλογής, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης.

ε) Συμφώνησαν ακόμη στην υποβολή πρότασης για το Κτήριο του ΕΚΑΒ Ρόδου.

στ) Τέλος σε ότι αφορά τα προγράμματα Διακρατικής Συνεργασίας του Μεσογειακού Χώρου, ψήφισαν λευκό στο πρώτο (Δίκτυο Νησιωτικών Μεσογειακών Περιφερειών για τη βιώσιμη και καινοτόμο ενέργεια), θεωρώντας ότι η επιλογή επενδύσεων για ΑΠΕ, αφορά πρωτίστως του νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι οφείλουν να προτείνουν στα νησιά τους τη χωροθέτηση τους και επίσης να συμμετάσχουν ενεργά σε κοινοπρακτικά σχήματα εκμετάλλευσης τους. Ψήφισαν υπέρ στο δεύτερο (Ανάπτυξη Συνεργειών Μεσογειακών Μικρών Λιμένων, Προώθηση συνδέσεων ναυτιλιακών γραμμών μικρών αποστάσεων), με το σκεπτικό ότι η προώθηση μια μελέτης στο συγκεκριμένο θέμα, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη διασύνδεση μεταξύ λιμένων των μεσογειακών χωρών.

4/4/2012

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos