O Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στη Σαντορίνη

08 Ιουλίου 2012 13:26

Βιωσιμότητα – ανταγωνιστικότητα και συνέργεια οι στόχοι της Περιφέρειας για την αγροτική οικονομία

Στις αρχές της βιωσιμότητας ανταγωνιστικότητας και της συνέργειας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου" που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη.

«Mπορεί σήμερα η αγροτική μας οικονομία και το μοναδικό φυσικό τοπίο της υπαίθρου μας να μεταβληθούν σε πραγματικούς κινητήρες της ανάπτυξης της περιφερειακής μας οικονομίας και τομείς ισχυροποίησης μιας σύγχρονης Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Πουσσαίος.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τόνισε πως αρχικός στόχος είναι «η προώθηση της παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων που έχουν σαν γνώρισμα την ποιότητα, την ασφάλεια, είναι πιστοποιημένα και επώνυμα».

Ειδική αναφορά έγινε στο σημαντικότερο εργαλείο προς την επίτευξη της πολιτικής της Περιφέρειας το οποίο είναι το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο έχει σαν στόχο μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία δέσμευση των μελών του (παραγωγικοί επαγγελματικοί και λοιποί φορείς που προέρχονται και από τον πρωτογενή και το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα) να διαμορφώσει μία «ταυτότητα ποιότητας». «Ταυτότητα ποιότητας» που θα χαρακτηρίζει όχι μόνο τη ποιότητα παραγωγής των προϊόντων της περιφέρειας -ειδικών προδιαγραφών τα οποία συνδέονται με την οικονομία και τον πολιτισμό κάθε νησιού,- αλλά και τη ποιότητα κατά το μεταποιητικό στάδιο και το στάδιο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως:

«Ενισχυτικά προς τη κατεύθυνση αυτή πρόκειται ν' αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν:

 Στην Προώθηση της Βιολογικής Καλλιέργειες και της Βιολογικής Κτηνοτροφίας

 Στην Πιστοποίηση των Προϊόντων

 Στην Ίδρυση και Λειτουργία Περιφερειακής Δομής για τον εντοπισμό , τη διάσωση, την αναπαραγωγή και την καλλιέργεια ενδημικών ποικιλιών των νησιών μας και δημιουργία τράπεζας σπόρων και γενετικού υλικού. Αντίστοιχα εντοπισμός και διάσωση των γενετικών χαρακτηριστικών του ζωικού κεφαλαίου.

 Δημιουργία δικτύου καταστημάτων προβολής και διάθεσης με προϊόντα ειδικών προδιαγραφών της Περιφέρειας στα μεγάλα νησιά και στις πύλες εισόδου.

 Φορολόγηση της Γης με βάση τη χρήση και ειδικά για την καλλιεργήσιμη γη την επιβολή ελάχιστου φόρου και τελών μεταβίβασης ή κληρονομιάς με ρήτρα την υποχρεωτική καλλιέργεια τουλάχιστον για 10 χρόνια.

 Οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες

 Δημιουργία Δικτύου εστιατορίων διατροφής που ταυτίζεται με την κουζίνα του Αιγαίου

 Δημιουργία ετήσιων εκθέσεων περιφερειακών προϊόντων με ταυτόχρονη προώθηση τους σε ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες μαζικής εστίασης

 Οινικά/Αγροτικά μονοπάτια. Διασύνδεση των εν λόγω διαδρομών στα προγράμματα των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια.

Με στόχο την προώθηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και την προβολή της αγροτικής κληρονομιάς του Νοτίου Αιγαίου, δημιουργείται στη Ρόδο «Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου», στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των ενενήντα δύο χιλιάδων είκοσι πέντε ευρώ (92.025 ευρώ) και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα οι στόχοι της δράσης είναι:

1. Να αναδειχθεί η Αγροτική Κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου με εκθέματα, κειμήλια και την παρουσίαση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού στο χώρο του πρώτου εργοστασίου της CAIR στην περιοχή των Φανών,

2. Να οργανωθεί κέντρο έκθεσης των παραδοσιακών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου,

3. Να οργανωθεί κέντρο διάθεσης των παραδοσιακών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου (συνεταιριστικό πρατήριο αγροτικών προϊόντων) και άλλων Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων,

Σύμφωνα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Έλληνας και αλλοδαπός επισκέπτης θα συνδέσει την σημερινή αγροτική παραγωγή με την ιστορία και την κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου, θα διαφημιστούν τα Ελληνικά προϊόντα εκτός Ελληνικών συνόρων και θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα συνδέοντας την άμεσα με την παραγωγή».

Ο κ. Πουσσαίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Θηραϊκή Γη είναι μία παραγωγική γη που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της, γευστικές και ωσμιστικές απολαύσεις, αποτέλεσμα της διαμέσου των αιώνων ζύμωσης των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της και της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και σοφίας.

Δεσμεύτηκε παράλληλα ότι ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

--Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κατά την επίσκεψη του στη Σαντορίνη επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ περιόδευσε και στα έργα που εκτελούνται στο νησί. Επίσης, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos