Ο Περ/κός σύμβουλος Κώστας Μπιζάς για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου

11 Ιουλίου 2012 02:10

Την Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Τήνο συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του Νότιου Αιγαίου.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Τήνου και πρώην Δήμαρχος κ. Σίμος Ορφανός.

Εκτός ημερήσιας διάταξης αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο λιμάνι της Τήνου, ο τομέας Υγείας στο Κ.Υ. Τήνου , η αναγκαιότητα συνέχισης χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών όπως είναι η Βοήθεια στο Σπίτι, το ΚΗΦΙ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ( υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για το σχετικό θέμα) και ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού της Τήνου.

Το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν : << οι διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν τα διαρθρωτικά ταμεία για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 >>.

Τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εφαρμογή της Στρατηγικής << Ευρώπη 2020 >> και είναι πέντε(5) :

1.Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ( ERDF ), ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της Ευρώπης.

2.Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο ( ESF ) , με στόχο την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού , της ανεργίας και της φτώχειας.

3.Ταμείο Συνοχής (CF). Οι χώρες της ΕΕ με ακαθάριστο εθνικό εισόδημα χαμηλότερο από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

4. Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο για Ανάπτυξη Υπαίθρου (EAFRD)

5. Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας ( EMFF ) που συνδυάζει την Κοινή Αλιευτική Πολιτική ( Κ.Αλ.Π.) και τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Το συνολικό ποσό που διαχειρίζονται αυτά τα ταμεία ανέρχεται σε 345 δις €.

Όλες οι χώρες και περιφέρειες της ΕΕ θα έχουν όφελος από παρεμβάσεις διαρθρωτικής πολιτικής. Το ύψος της προβλεπόμενης στήριξης εξαρτάται από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης κάθε περιφέρειας ( κατά κεφαλή ΑΕΠ )

Οι περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες (με ΑΕΠ μεγαλύτερο από 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ) θα διαχειριστούν 53,1 δις €.

Η λίστα των θεματικών αντικειμένων που θέτει ο Γενικός Κανονισμός για τα Διαρθρωτικά Ταμεία σε συμμόρφωση με την στρατηγική <<Ευρώπη 2020>> είναι :

1. Ενδυνάμωση της έρευνας , τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

2. Ενδυνάμωση της πρόσβασης στην χρήση και την ποιότητα των τεχνολογιών πληροφόρησης κι επικοινωνίας.

3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού τομέα και του τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.

4.Υποστήριξη της στροφής προς την οικονομία χαμηλού άνθρακα σε όλους τους τομείς.

5. Προώθηση της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή , αποτροπή κινδύνου, διαχείριση κινδύνου.

6. Προώθηση της περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας και της αποδοτικής χρήσης των φυσικών πόρων.

7. Προώθηση βιώσιμων μεταφορών και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε υποδομές κλειδί για τις μεταφορές .

8.Προώθηση της απασχόλησης και ενίσχυση της κινητικότητας εργαζομένων.

9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και αντιμετώπιση της φτώχιας.

10. Επένδυση στην εκπαίδευση , την ενίσχυση δεξιοτήτων και την δια βίου μάθηση.

11. Ενίσχυση της ικανότητας των θεσμικών φορέων και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού ( Δ.Ο.Τ.) σε Περιφερειακό Οργανισμό Τουρισμού ( Π.Ο.Τ.).


«Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση που έχει ανακοινωθεί για τη διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικών υπηρεσιών στα νησιά μας.

Η διακοπή αυτών των προγραμμάτων θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές των δήμων όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες και εργαζόμενους στο νησιώτικο χώρο ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, της οικονομικής κρίσης.

Είναι απαραίτητο όσο ποτέ να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών. Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos