Παρέμβαση για την επιδότηση λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στο Νότιο Αιγαίο- Πρόταση για προμήθεια εξοπλισμού εντοπισμού διαρροών

27 Σεπτεμβρίου 2012 16:02

Να μη διακοπεί η επιδότηση λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προτείνει η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου

με έγγραφο της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Κο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επίσης, με νέα παρέμβαση προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά να εξετασθεί η δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.

Η κα Καλογήρου, μεταφέροντας τις σχετικές επισημάνσεις των Δημάρχων Σύρου, Μυκόνου και Θήρας, σημειώνει ότι τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των δαπανών για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, εγκυμονεί κινδύνους για το επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά, καθώς και αυξάνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι για την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και τη μη διακοπή της επιδότησης αυτών, συνηγορεί και το γεγονός ότι το κόστος του νερού που παράγεται από αφαλατώσεις κυμαίνεται μόλις στα 2 με 3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ την ίδια η τιμή που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για τη μεταφορά νερού με υδροφόρες ανέρχεται σε 12 με 15 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Υπενθυμίζει άλλωστε ότι οι αφαλατώσεις έχουν κριθεί από τους ειδικούς ως η μοναδική αξιόπιστη λύση υδροδότησης για τα νησιά και ειδικά για τις Κυκλάδες, με δεδομένη την αδυναμία κατασκευής άλλων έργων υποδομής λόγω της μορφολογίας και των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους. Επισημαίνεται, ότι ήδη στην τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ, η μέθοδος της αφαλάτωσης επιλέχθηκε για την παροχή πόσιμου νερού στα νησιά της Κύθνου, Αντπάρου, Κουφονησίου, στον οικισμό Ακρωτηρίου Θήρας και στην Χάλκη.

Η κα Καλογήρου επισημαίνει τέλος ότι θα μπορούσε να εξετασθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων αντικατάστασης επιλεγμένων τμημάτων των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, εφόσον έχουν εντοπιστεί στα συγκεκριμένα σημεία διαρροές, κατόπιν εκπόνησης σχετικών μελετών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos