Πολίτες Κόντρα στον Καιρό: Απάντηση στον Περιφερειάρχη

08 Φεβρουαρίου 2013 00:21

Είναι τουλάχιστον περίεργο ότι ο Περιφερειάρχης, επέλεξε να απαντήσει στους επικεφαλής των παρατάξεων εκτός της διαδικασίας

του Περιφερειακού Συμβουλίου με ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο και ανάρτησε στο καθαρά υπηρεσιακό, και όχι προσωπικό του, site της Περιφέρειας. Είναι περίεργο διότι ο κ. Περιφερειάρχης είχε τη δυνατότητα να το κάνει κατά τη δευτερολογία του και έτσι να δεχθεί και τον αντίλογο. Η απάντηση μέσω δελτίου τύπου σε θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι μια πρακτική βαθιά αντιδημοκρατική.

Η νέα αυτή μέθοδος επικοινωνίας, συνειδητά στοχεύει στην περαιτέρω απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου οι δημοκρατικές διαδικασίες πλήττονται βάναυσα από τους αιρετούς, αλλά και τον ίδιο τον κ. Περιφερειάρχη. Οι διαδικασίες προκαλούν αλλεργία καθώς φαίνεται και οι ανταλλαγές επιχειρημάτων αντικαθίστανται από «δημιουργικούς» μονολόγους. Σημεία των καιρών.

Φαίνεται ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του, αφού κατανοεί πολύ καλά ότι οι εφαρμοζόμενες συστημικές επιλογές για την αυτοδιοίκηση των πολιτικών σχηματισμών που χρόνια τώρα υπηρετεί με συνέπεια, οδηγούν στη διάλυση του θεσμού. Όντας γνώστης της πραγματικότητας, και μην έχοντας άλλα επιχειρήματα, για να πείσει την ίδια του την παράταξη, ακολουθεί την άθλια λογική της συγκυβέρνησης, με την οποία η λάσπη που πετά όλο και κάποιους λεκέδες θα αφήσει.

Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο του «ξεκατινιάσματος» τον οποίο επιλέγει.

Δεν βρίσκει, όπως αναφέρει, στον πολιτικό λόγο των παρατάξεων στοιχεία που να αφορούν τα προβλήματα και την ανάπτυξη του τόπου. Μα τι είναι επιτέλους η ανάπτυξη; η πράσινη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη; Γιατί δεν έρχεται; Τις πταίει; Αφού μειώθηκαν οι μισθοί, δημιουργήθηκαν τόσες υποδομές (350 έργα από ίδιους πόρους και 260 έργα του ΕΣΠΑ!), έγιναν τόσες επαφές με παράγοντες ακόμα και τον Φούχτελ, γιατί οι επιχειρήσεις κλείνουν, γιατί οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 65.000 στην περιοχή μας; Γιατί τα παιδιά υποσιτίζονται; Μήπως γιατί δεν ξεπουλήσαμε ακόμα την δημόσια περιουσία, που με περισσή θρασύτητα ζητούν κάποιοι να μην πραγματοποιηθεί, γιατί λένε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τα πλήρωσε ο λαός από το υστέρημά του; Μήπως γιατί ακόμα μας ανήκουν οι παρθένες παραλίες και τα δάση και δεν τα δώσαμε σε ιδιώτες να τα εκμεταλλευτούν καλύτερα από εμάς τους ανίκανους;

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι η διαιώνιση ενός καταρρέοντος οικονομικού συστήματος, απόλυτα εκμεταλλευτικού, στην οποία το κέρδος των λίγων υπερέχει της ζωής των πολλών. Για αυτήν την ανάπτυξη, οι ζωές των ανθρώπων, η προστασία του φυσικού πλούτου, οι μικρές ιδιοκτησίες, η δημόσια περιουσία, πρέπει να υπακούουν στους νόμους της κερδοφορίας των κλεπτοκρατών.

Ποσώς ενδιαφέρει τον πολίτη ο καπιταλισμός, αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης και συνεχίζει «αυτό που τον απασχολεί είναι η κρίση, η δημοκρατία, η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών, η παροχή καλών υπηρεσιών υγειονομικών, κοινωνικών, οι καλές συγκοινωνίες, η απασχόληση...... ό,τι δηλαδή τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να επιλύσουν ούτε οι κυβερνήσεις τις οποίες υποστηρίζει, αλλά ούτε και ο ίδιος ο οποίος θήτευσε και «απέκτησε τεράστια εμπειρία» σε θέσεις αυτοδιοικητικές και όχι μόνο. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να τα λύσουν, αλλά δυστυχώς για όλους μας μάς γυρίζουν και δεκαετίες πίσω με τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζουν τόσο στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μα αυτός είναι ο Καπιταλισμός, αυτός γέννησε την κρίση την οποία βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο.

Αναρωτιέται ο κ. Μαχαιρίδης ποια σχέση έχει ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη με την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας. Έχει σχέση με την δημοκρατία που ο ίδιος αναφέρει. Υπερασπίζεται το δικαίωμα της πλειοψηφίας να εκλέξει τον «δικό της» συμπαραστάτη, γιατί άραγε; Για να τον ελέγχει; Ποια σχέση έχει η λογική αυτή με την ουσία της δημοκρατίας, που είναι ο έλεγχος της εξουσίας;

Οι χαρακτηρισμοί για «κονσέρβες κείμενα του κ. Χρυσαφίδη» σας επιστρέφονται κ. Περιφερειάρχη, για τις δικές σας «κονσέρβες», την περιβόητη και ασαφή «ανάπτυξη» που συνεχώς επικαλείστε, τους αριθμούς των έργων, τις αοριστολογίες για τις «ανάγκες των πολιτών που αλλάζουν», τις γενικού περιεχομένου κουβέντες για «ευνοϊκές συνθήκες επιχειρηματικής δράσης» και τόσα άλλα που καθημερινά διαλαλείτε. Εμείς δεν υπήρξαμε «εξουσία», δεν διαχειριστήκαμε κονδύλια, δεν αναθέσαμε έργα, δεν κάναμε διορισμούς, δεν υποσχεθήκαμε μονιμότητες, δεν φέραμε εμείς τον «κρατισμό», που εσχάτως κατακρίνετε.

Όταν εμείς και ο πολιτικός μας χώρος στον οποίο με τόση απαξίωση αναφέρεστε, αγωνιζόμασταν για τον β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, εσείς ήσασταν ακόμα διορισμένος Νομάρχης.

Η παράταξή μας, σε όλη της την ιστορική διαδρομή των αυτοδιοικητικών αγώνων, πιστεύει και στηρίζει τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έναν θεσμό, για τον οποίο αγωνίζεται να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, όχι ως ένας «νεκρός» θεσμός, αλλά ως το δημοκρατικό εκείνο εργαλείο, για μια συμμετοχική κοινωνία.

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που δεν έχουμε όραμα.

Εσείς αναφέρετε ότι μάχεστε το «σύστημα» του κέντρου, εσείς καταγγέλλετε τα υπουργικά «καντόνια» και τον κρατισμό και αμέσως μετά προσκαλείτε υπουργούς της κυβέρνησης σε ειδικές συνεδριάσεις στη Ρόδο! πηγαίνετε στα υπουργεία για να «διαπραγματευτείτε» την αύξηση των κρατικών(!) πόρων....

Εσείς αναφέρετε ότι συντάξατε το Στρατηγικό Σχέδιο στηριζόμενοι στις ανάγκες των πολιτών, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων του κάθε νησιού. Ποιοί συμμετείχαν, πού, πότε, πώς! Πού βρίσκονται τα αποτελέσματα του διαλόγου, γιατί δεν μας τα ανακοινώνετε;

Εσείς είστε με την «τεράστια εμπειρία» που πιστεύετε ότι σήμερα ο πολίτης του Νοτίου Αιγαίου, απολαμβάνει τις υποδομές που με σθένος περιγράφετε, την υγεία, τα ασθενοφόρα, τα πολυδύναμα ιατρεία, τα ελικοδρόμια, σε κάθε νησί, την από απόσταση διδασκαλία ενώ οι πολίτες βιώνουν :

• Την εγκατάλειψη των Κέντρων υγείας, Π. Ιατρείων ακόμα και των νοσοκομείων

• Τα νοσοκομεία που χτίζονται και ποτέ δεν στελεχώνονται

• Τα σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς καθηγητές, σε κάποια από τα οποία οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί ακόμα μαθήματα επιλογής για τις πανελλήνιες εξετάσεις

• Τα σχολεία που μέχρι πέρυσι δεν είχαν βιβλία να δώσουν στα παιδιά

• Τον υποσιτισμό των μαθητών

• Τα φαρμακεία δίχως φάρμακα........

• .............................

Είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι, σκληρή και απάνθρωπη.

Δυστυχώς για τους πολίτες, οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της Περιφερειακής Αρχής. Άλλωστε αυτό συνάγεται τόσο από το ύφος της «απάντησης» του κ. Περιφερειάρχη προς τις παρατάξεις, όσο και από τον «ευπρεπή» διάλογό του μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που για να λειτουργήσει πρέπει να είναι δημοκρατικός. Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στον θεσμό και θα αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών, που στόχο έχουν να τον απαξιώσουν, όπως απαξιώνουν και τις ζωές όλων μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε πείσμα όλων, όσων θέλουν να μας φιμώσουν.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

7/2/2013

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos