×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο... αθλητικός ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο

30 Μαϊος 2013 12:14

«Ο αθλητισμός, κοινωνικό αγαθό και αξιακή ασπίδα στην κοινωνία της κρίσης, στην κοινωνία που θέλουμε»

Σειρά συναντήσεων με αθλητικούς φορείς των Κυκλάδων, πραγματοποίησαν το διήμερο 26&27/5/2013 στη Σύρο, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος μαζί με τον Υπεύθυνο του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Τζούλιο Συναδινό, και την Άννα Μαυρουδή, μέλος της ΕΕΚΕ Παιδείας (Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου), ενώ μετά την ολοκλήρωση των επαφών αυτών, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πανελλαδικό πρόγραμμα επαφών του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο έχουν

α) την ολοκλήρωση και εξειδίκευση του εναλλακτικού προγράμματός του για ένα ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αλλά και

β) την κινητοποίηση των αθλητικών φορέων και όσων με όποιον τρόπο εμπλέκονται ώστε όλοι μαζί να σταματήσουμε την καταστροφή που επέρχεται με τις ασκούμενες πολιτικές (τις ήδη θεσμοθετημένες αλλά και όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η διαφαινόμενη συρρίκνωση ή κατάργηση 252 ΝΠΙΔ μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Ομοσπονδίες).

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές αποδομούν και τον χώρο του αθλητισμού, ο οποίος -ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, γενικευμένης ανεργίας και φαινομένων πολύμορφης βίας στους νέους- θα έπρεπε να στηριχθεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ως αξιακή ασπίδα, που θα είχε ανυπολόγιστο αντίκτυπο τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Ο Νίκος Συρμαλένιος, ως καταστάλαγμα και επιστέγασμα των συναντήσεων αλλά και των θέσεων και των διακηρυγμένων αρχών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, κατά τη συνέντευξη τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Για μας, στον ΣΥΡΙΖΑ/Ε.Κ.Μ., τα μνημόνια στον αθλητισμό εκφράζονται μέσα από τέσσερα κομβικά σημεία:

1) Περικοπές των επιχορηγήσεων που δίνονταν έως σήμερα προς τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες,

2) Ιδιωτικοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων και απαξίωση όσων απομένουν καθώς χωρίς πόρους και προσωπικό είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. Αυτό βεβαίως συνδυάζεται και με την οικονομική και λειτουργική αδυναμία των Δήμων λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, να συντηρήσουν αθλητικούς χώρους, όπως για παράδειγμα γίνεται εδώ στη Σύρο, με τον Κολυμβητήριο.

3) Υποβάθμιση των οργανωτικών και διοικητικών δομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε μια απλή υποδιεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και

4) Καταστροφή του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την υποστελέχωση πάρα πολλών υπηρεσιών, τις απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Με δεδομένες αυτές τις δραματικές αλλαγές, επιδιώκουμε πρώτον, να σταματήσουμε την καταστροφή την οποία υφίσταται συνολικά ο Αθλητισμός με ολοκληρωμένες προτάσεις και με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στον αθλητισμό, και δεύτερον, να δημιουργήσουμε ένα άλλο μοντέλο φυσικής αγωγής και αθλητισμού, για να μην ερημώσουν τα γυμναστήρια και να συνεχίσουν να αθλούνται τα παιδιά, οι νέοι, αλλά και όλοι οι πολίτες. Για μας, ο αθλητισμός αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό με πολλές θετικές λειτουργίες.

Μέσα από τις επαφές που είχαμε αυτό το διήμερο, αυτό που αποκομίσαμε είναι για μια ακόμη φορά η σημασία της παραμέτρου της νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Η πολυδιάσπαση του νησιωτικού χώρου δημιουργεί πολύ οξύτερα προβλήματα, σε σχέση με τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων, που αφορούν τόσο την έλλειψη υποδομών, την διοργάνωση πρωταθλημάτων, τον μαζικό αθλητισμό και την προσέλκυση νέων παιδιών μέσα στα σωματεία. Αυτό κυρίως εκφράζεται μέσα από το ακτοπλοϊκό πρόβλημα -μείωση δρομολογίων αλλά και μη έγκαιρος προγραμματισμός- το οποίο δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις σε σχέση με τις μετακινήσεις των σωματείων. Οι μετακινήσεις αυτές, δημιουργούν πολύ μεγάλες αυξημένες δαπάνες και επιβαρύνουν πολύ όλα τα σωματεία. Αν συνδυαστεί και με τον γεγονός ότι υπάρχουν και μειωμένες επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος, οι οποίες μπορεί να περικόπτονται ανά πάσα στιγμή και αναδρομικά τινάζοντας τον οποιοδήποτε στοιχειώδη ετήσιο προγραμματισμό στον αέρα, δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση στα σωματεία.

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ, σκεφτόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο έχει σχέση με τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τις μετακινήσεις που αφορούν την ενδοεπικοινωνία, όπου μπορούμε να ζητήσουμε μέχρι και δωρεάν μετακίνηση των ομάδων, αφού αυτά τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα, άρα δεν θα χάσουν τίποτα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Η δεύτερη προσπάθεια που καταγράφουμε από τις συναντήσεις, είναι να διεκδικήσουμε από τη Γ.Γ.Α. τις επιχορηγήσεις που εκκρεμούν από 2007-2008 μέχρι και σήμερα για υλοποιημένες δραστηριότητες του μαζικού αθλητισμού και τα οποία, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι αρμόδιοι αθλητικοί φορείς, ανέρχονται σε περίπου 130.000 ευρώ. Το τελευταίο είναι η διεκδίκηση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση της μελέτης τηλεθέρμανσης στο κολυμβητήριο της Σύρου, έτσι ώστε να μην κλείνει τη χειμερινή περίοδο, αλλά και να μειωθεί το κόστος θέρμανσης. Αυτό θα επιτρέψει να επιστρέψουν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στα διάφορα αθλήματα της πισίνας. Με βάση αυτές τις τρεις παρεμβάσεις, σκεφτόμαστε να κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Βέβαια οι επισκέψεις στα νησιά δεν σταματούν εδώ, αφού θα βρεθούμε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ώστε να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία των ομάδων».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Τζούλιο Συναδινός δήλωσε:

«Δουλεύουμε εντατικά ούτως ώστε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο όλες εκείνες τις επιμέρους πλευρές, οι οποίες αφορούν την οργάνωση και τη διοίκηση του αθλητισμού.

Είναι πολύ βασικό να σταματήσουμε την καταστροφή των υποδομών, να κρατήσουμε ανοικτά όλα τα αθλητικά σωματεία, κάτω από την οικονομική κρίση και την υποχρηματοδότηση η οποία πλήττει συνολικά τον αθλητισμό. Έχουμε συγχρόνως βάλει κι ένα στοίχημα, κι αυτό είναι ότι κανένα παιδί δεν θα φύγει από το γυμναστήριο, οι χώροι άθλησης θα παραμείνουν "ζωντανοί", ώστε να έρχονται τα παιδιά και να συνεχίζουν την άσκησή τους και την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Με αυτή τη βάση θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο φυσικής αγωγής και αθλητισμού στη χώρα, το οποίο θα είναι μακριά από τις παθογένειες που βλέπουμε σήμερα, μακριά από τη βία, το ντόπινγκ, τις πελατειακές σχέσεις, έναν αθλητισμό όπου η πολιτεία θα τον ενισχύει, γιατί θα καταλαβαίνει ότι είναι συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των ανθρώπων. Ένα αθλητικό σύστημα που θα υπάρχει ισοτιμία και αξιοκρατία στη χρηματοδότηση, για να μην βλέπουμε αθλητικοί φορείς οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας να απολαμβάνουν μεγαλύτερης βοήθειας, ενώ, περιοχές όπως η νησιωτική Ελλάδα, να μαραζώνουν ακόμη και σ' αυτόν τον τομέα. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν ζητάμε από τον αθλητικό κόσμο να μας αναθέσει τη λύση του προβλήματος, αλλά ζητάμε τη συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά αυτά τα προβλήματα, ζητάμε τις παρατηρήσεις τους, την κριτική τους και όλοι μαζί θα ξαναστήσουμε όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos