Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στα νησιά μας

08 Αυγούστου 2013 16:39

Με περισσή έκπληξη, διαβάσαμε σε ανακοίνωση ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι πρώτες απεντομώσεις για την καταπολέμηση

των κουνουπιών, σε νησί των Κυκλάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση "επιλέχθηκαν περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται εστίες αναπαραγωγής (!!) κουνουπιών".

Η περιφερειακή αρχή, με την έλλειψη προγραμματισμού που τη χαρακτηρίζει, καθυστέρησε την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στις Κυκλάδες, επιδεικνύοντας ανεπαρκή μέριμνα για τη δημόσια υγεία.

Το Υπουργείο Υγείας, από το Δεκέμβριο 2012, με εγκύκλιό του προς την Περιφέρεια είχε υπογραμμίσει την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, για την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά. Στην ίδια ανακοίνωση, είχε οριστεί ως χρόνος έναρξης των ψεκασμών οι μήνες Μάρτιος - Απρίλιος 2013. Δυστυχώς, τον Απρίλιο 2013, η περιφερειακή αρχή δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάμβανε τους ψεκασμού. Ακολούθησε ένας άγονος διαγωνισμός, για να καταλήξουμε στα τέλη Ιουλίου για να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί στα νησιά των Κυκλάδων. Από καθαρή τύχη, οι ψεκασμοί στα Δωδεκάνησα ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα.

Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες ψεκασμοί στην Τήνο, σε "εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών", όταν είναι γνωστό ότι έχει παρέλθει προ πολλού η περίοδος αναπαραγωγής των κουνουπιών. Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της 8.7.2013, όταν συζητήθηκε το θέμα υπογραφής της σχετικής σύμβασης, οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης αναδείξαμε και επικρίναμε τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών και προβληματιστήκαμε για την αποτελεσματικότητά τους εκτός περιόδου αναπαραγωγής των κουνουπιών. Κατά τη συνεδρίαση, ο γεωπόνος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου συμμερίστηκε τον προβληματισμό μας και συμφώνησε ότι δεν έχει νόημα η έναρξη των ψεκασμών στο μέσο του καλοκαιριού, όταν οι προνύμφες των κουνουπιών έχουν ενηλικιωθεί. Μάλιστα, καθώς η σύμβαση προβλέπει διάρκεια προγράμματος 210 ημέρες, η περιφερειακή αρχη θα φτάσει να ψεκάζει για κουνούπια... μέσα στο χειμώνα. Η έναρξη των ψεκασμών στο τέλος Ιουλίου, έστω και μετά τη μείωση του ύψους της σύμβασης, αποτελεί άκαιρη, αναποτελεσματικη ενέργεια και συνιστά κατασπατάληση των περιορισμένων οικονομικών πόρων των νησιών μας.

Η περιφερειακή αρχή έχει υποχρέωση να αναλάβει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού καταπολέμησης των κουνουπιών.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr