Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΠΕ

21 Σεπτεμβρίου 2013 19:16

Την αναγκαιότητα το πολιτικό σύστημα να ξεκαθαρίσει τον ρόλο που επιφυλάσσει στη αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανάφερε στην τοποθέτηση του στο έκτακτο συνέδριο της ένωσης περιφερειών Ελλάδας ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η ελπίδα για επιτελικό κράτος και ενδυναμωμένους περιφερειακούς θεσμούς έμεινε στην φάση της απόπειρας και προτιμήθηκαν μετέωρα βήματα και θεσμικά μερεμέτια.

Αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία γιγαντώνεται και αντί να καταργούνται διοικητικές πράξεις αυξάνονται.

Τόνισε την αναγκαιότητα μιας νέας μεταρρύθμισης τόσο στην διοίκηση όσο και στην αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ανατροπής του σημερινού διοικητικού συστήματος της χώρας.

Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να μην συνεχίσει να είναι ουραγός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αναγκαία μια νέα αποκέντρωση με μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων και πόρων στις περιφέρειες προκειμένου να αποκτήσουν ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις κάτι που εξακολουθήσει να είναι ακόμα σήμερα ζητούμενο.

Σήμερα αναγνωρίζεται από όλους ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να

παίξει στην παρούσα συγκυρία η περιφέρεια.

Είναι ο θεσμός που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Είναι ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας να στηρίζεται ακόμα σήμερα σε δομές που έχουν χρεοκοπήσει και σε ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος που είναι το ίδιο τροχοπέδη στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Οι περιφέρειες θα συνεχίσουν την πάλη για διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.

" Θέλουμε τις περιφέρειες ζωντανά κύτταρα συμμετοχής , πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών και να έχουν την επάρκεια να ανταποκριθούν στον σημαντικό ρόλο ,στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, την υγεία, την απασχόληση, το περιβάλλον ,τις μεταφορές, την νέα γενιά την ποιότητα ζωής κλπ".

Κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους του ΠΔΕ και μέσω αυτών τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής που θα αναχαιτίσει την κρίση και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Έχουμε επίγνωση τόνισε του γεγονότος πως η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη φάση με μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την ανεργία , την μείωση μισθών και συντάξεων, την φτώχεια, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης οι δομές υγείας και πρόνοιας και περιθωριοποίησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Μια κοινωνία σε αναβρασμό τα αισθήματα αγανάκτησης και φόβου τροφοδοτούν ενίοτε και αμυντικές στάσεις που δεν μπορούν να γίνουν όμως αποδέκτες όταν λαμβάνουν βίαιες μορφές.

Η βία από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα.

Είναι πια η στιγμή η κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, να πατάξει την γραφειοκρατία, να ξεριζώσει τα καρκινώματα που υπάρχουν στο κορμί της διοίκησης. Να αποκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της και να διατηρήσει τον επιτελικό της ρόλο αποδυναμώνοντας το συγκεντρωτικό, δυσκίνητο και παρασιτικό κεντρικό κράτος.

Στην παρούσα περίοδο πρέπει να αναδείξουμε σαν κορυφαία των μεταρρυθμίσεων την πάταξη της γραφειοκρατίας και την κατάργηση χιλιάδων διοικητικών πράξεων ,εξασφαλίζοντας τους πόρους που λείπουν και που σήμερα ζητούνται να καταβληθούν από τον λαό.

Η απασχόληση είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Έχουμε ιστορική ευθύνη να κρατήσουμε όρθιους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς που είναι το τελευταίο καταφύγιο του Πολίτη , κατέληξε ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Τέλος, ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ και τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη τους να προεδρεύσει για μια ακόμη φορά του συνεδρίου της ΕΝΠΕ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos