×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Πάρο

02 Οκτωβρίου 2013 17:12

Στην 13η Συνεδρίαση για το έτος 2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε στην Πάρο τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, την παράταξή μας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Συμβουλος Μήλου Παύλος Χρυσαφίδης.

Από τα 25 προγραμματισμένα θέματα συζητήθηκαν τα 15 και 1 έκτακτο που αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

• Στον χαιρετισμό του ο Π.Χρυσαφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζουμε την τακτική να γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια σε διάφορα νησιά παρά τις υπαρκτές μεγάλες δυσκολίες.

Χαιρόμαστε που αυτή τη φορά είμαστε στην Πάρο, ένα νησί πυλώνα τόσο στο τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα για όλη την περιφέρεια.

Ακούσαμε με προσοχή όσα εξέθεσαν οι φορείς της Πάρου και που κοινός παρανομαστής νομίζω ήταν ότι η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να ορθώσει ανάστημα σε πολιτικές που υπονομεύουν τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων των νησιών μας.

Εμείς σαν παράταξη φροντίζουμε να αναδεικνύουμε πάντα τα όποια προβλήματα -περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά- ανακύπτουν και τα οποία κατά το πλείστον είναι κοινά για τους νησιώτες της περιφέρειάς μας, και συμφωνούμε με τους προλαλήσαντες, ότι πρέπει η Περιφερειακή αρχή να ασκήσει τη δική της πολιτική προς όφελος των νησιωτών και να πάψει να είναι, όπως την έχει τάξει να είναι το μόρφωμα του παριανού, φευ! πρώην Δημάρχου και Υπουργού κ. Ραγκούση, δηλαδή το μακρύ χέρι της πολιτικής του μνημονίου.

Όσον αφορά τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Κόκκινος για την ομιλία του μοναδικού παρόντος Βουλευτή, του κ.Νίκου Συρμαλένιου, λέμε ευθαρσώς ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι υπεύθυνοι των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

• Στο μείζον θέμα για την Υγεία στα νησιά μας, ο Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Δυστυχώς κάθε, μα κάθε ενασχόλησή μας με το μείζον θέμα της Υγείας, μας βρίσκει μπροστά σε νέα προβλήματα που συσσωρεύονται πάνω στα ήδη υπάρχοντα.

Δεν αρκεί κάθε φορά απλά ενημέρωση, διαπιστώσεις και μια συγκαταβατικότητα της περιφερειακής αρχής, που καταλήγει αρωγός της μνημονιακής πολιτικής.

Πρέπει η περιφέρεια να αναλάβει ή και να διεκδικήσει και όχι να απεμπολεί όπως πράττει, το ρόλο που της αναλογεί και υποχρεούται-δικαιούται στο χώρο της υγείας.

Όλοι οι τυχάρπαστοι «αρμόδιοι» πλασιέ επαγγελματίες τροϊκανών πολιτικών, μας παραμυθιάζουν νομίζοντας ότι τους πιστεύουμε. Σαφώς και κάνουν λάθος. Κανένας μας δεν τους εμπιστεύεται γιατί όλοι μας ζούμε το πρόβλημα στο πετσί μας. Όλοι μας βλέπουμε να κτίζουν σιγά-σιγά το στόχο τους, που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας.

Διαπιστώσεις και ψηφίσματα πλέον δεν αρκούν.

Ας βρούμε όλοι μαζί νέους τρόπους διεκδίκηση του αυτονόητου. Δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα που περνάει, ένας δημόσιος γιατρός φεύγει, ένας ιδιώτης έρχεται.

Το χαράτσι των 25 € είναι ένα σημάδι ακόμη πως εννοούν την δωρεάν υγεία αυτοί που χρόνια τώρα συντηρούν με την πολιτική τους τα ιδιωτικά κέντρα υγείας ακόμη και μέσα στη γειτονιά των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και, δυστυχώς, δεν θα το βάλουν εύκολα κάτω.

Σαφώς και πρέπει να υιοθετήσουμε τις προτάσεις της Εισήγησης (σημ.: εισηγητής ήταν ο πρώην Δήμαρχος Πάρου Κ.Αργουζής, μέλος του συντονιστικού για την Υγεία στην Πάρο) και να προσθέσουμε και τόσες άλλες.

Το δικαιούμαστε και εμείς και τα παιδιά μας να γίνουν πραγματικότητα.

Και όσο κάποιος είναι ασφαλισμένος, αφού ξεπεράσει τις όποιες συμπληγάδες, κάπου μπορεί να βρει άκρη. Οι συνεχώς προστιθέμενοι ανασφάλιστοι λόγω και της ανθρωπιστική κρίσης τι θα κάνουν; Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Καιρός είναι η Περιφερειακή αρχή να πάψει να είναι το δεκανίκι τους, αλλά να τους αφήσει να γκρεμοτσακιστούν.

Ως μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την Περιφερειακή αρχή προτείνω να υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Χρυσόγελου και να υπογραφεί και κατατεθεί σχετική αγωγή κατά του Υπουργείου Υγείας».

(Σημ.: η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία, την υποστηρίξαμε όπως και σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Δεν πλειοψήφησε για τι οι περισσότεροι της πλειοψηφίας ψήφισαν λευκό και οι 4 της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά.)

• Στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, η τοποθέτησή μας ήταν η ακόλουθη:

«Το είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή, το επαναλαμβάνουμε και στο Π.Σ., ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού που, προφανώς όσοι το υποβάλλουν για έγκριση έχουν ξεχάσει ότι είναι αιρετοί και ότι πρωτίστως πρέπει να υπηρετούν το λαό της περιφέρειας, έρχεται για ψήφιση άρον-άρον προκειμένου να υποβληθεί στο παρατηρητήριο υποτέλειας των ΟΤΑ που έχει θεσπιστεί από το μνημόνιο. Αποτελεί μια καθ΄ υπόδειξη ενέργεια υποταγής προθύμων στις μνημονιακές επιταγές της κυβέρνησης. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταψηφιστεί σήμερα, όχι μόνο το περιεχόμενο της εισήγησης αλλά να καυτηριαστεί και ως απαράδεκτη η όλη διαδικασία.

Μην ξεχνάμε, συνάδελφοι, ότι το περιεχόμενό του έχει συνταχθεί με βάση τις εγκυκλίους που ορίζουν την προσαρμογή των προϋπολογισμών των ΟΤΑ στη λιτότητα του μνημονίου.

Δεν φτάνουν τα μεγάλα λόγια με αντιμνημονιακό άρωμα που μας έχετε χορτάσει τον τελευταίο χρόνο, κυρίως εσείς κ. Περιφερειάρχα, όταν ενώ μπορείτε -όχι μόνο εσείς αλλά και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες- να υψώσετε το ανάστημα που σας έδωσε η εμπιστοσύνη του Λαού με την ψήφο του, εσείς προτιμάτε να ενστερνίζεστε τον δημοσιοϋπαλληλικό ρόλο που σας επιφύλαξε η κυβέρνηση των μνημονίων και να γίνεστε ουσιαστικό δεκανίκι της πολιτικής που θέλει να επιβάλλει η τρόικα και οι δανειστές και που πρόθυμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποδέχεται.»

• Στο θέμα έγκρισης του Τεχνικου προγράμματος, επεσήμανε ότι:

«Πρόκειται για άλλο ένα τεχνικό πρόγραμμα καθαρά διεκπεραιωτικό, χωρίς καν οσμή αναπτυξιακή, ενταγμένο στη λογική του προϋπολογισμού. Αποφασίστηκε ερήμην της κοινωνίας και προφανώς γι΄ αυτό δεν έχει σημείο αναφοράς τον πολίτη. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά λόγια, το έχουμε κάνει στο παρελθόν, αλλά εμπεδώσαμε ότι «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» και έτσι δεν «σπαταλώ» το χρόνο μας. Προφανώς και το καταψηφίζουμε.

Σε ερώτησή μας με αφορμή τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος που αφορούσε την πρόοδο του λιμενικού έργου Πολώνια Μήλου και τι ενέργειες έχουν γίνει σύμφωνα με όσα συναποφάσισε ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Μήλου και λοιποί παράγοντες σε σχετική συνάντησή τους στη Σύρο στις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να βρεθεί κοινός παρανομαστής και να αποσύρουν την προσφυγή τους κάτοικοι της Μήλου σχετικά με το έργο, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο κίνδυνος της απένταξης του έργου είναι ορατός και μάλλον βέβαιος». (Παραπέμπουμε όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα όσων ελέχθησαν στα πρακτικά του Π.Σ).

• Τέλος, η Λαϊκη Συσπείρωση έφερε ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής και, σε αντιπερισπασμό, κατέθεσε σχετικό ψήφισμα (αλλά κατάπτυστο) και η παράταξη του κ. Κόκκινου. Η τοποθέτησή μας σχετικά ήταν:

«Σωστό το ψήφισμα (της Λαϊκής Συσπείρωσης), όμως δεν εντοπίζει όλο το πρόβλημα της ναζιστικής δράσης που, αν και πασίδηλη και ομολογουμένη εσχάτως ως γνωστή από τους ιθύνοντες, με την ανοχή και την μη έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης, αποκορυφώθηκε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Εκατοντάδες μετανάστες, εκατοντάδες τρομοκρατημένοι άνεργοι, είναι και αυτοί θύματα της καθυστερημένης αντίδρασης της πολιτείας.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν προσπαθούμε να μειώσουμε το αποτέλεσμα, όμως δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε ένα ΓΙΑΤΙ τόσο αργά;

Τουλάχιστον στη μνήμη όσων δολοφονήθηκαν από την ανοχή στη Χρυσή Αυγή, πρέπει να αναζητηθεί και να δοθεί απάντηση».

Η Λαϊκή Συσπείρωση βελτίωσε την πρότασή της συμπεριλαμβάνοντας τις επισημάνσεις μας και την υπερψηφίσαμε.

Η πλειοψηφία ενέκρινε τελικά το προταθέν από τη παράταξη της Ν.Δ. ψήφισμα με ορισμένες καθόλα μη επαρκείς κατά τη γνώμη μας διορθώσεις.

Το επόμενο Π.Σ. αποφασίστηκε να γίνει στη Ρόδο.

2/10/2013

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos