×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αναφορά Π. Ρήγα για τη μη στελέχωση του ΠΠΙ Σερίφου

30 Οκτωβρίου 2013 18:25

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με θέμα την σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του Ιδρύματος Στήριξης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, για την μη κάλυψη παιδιατρικών αναγκών στο νησί της Σερίφου λόγο των συνέχων αποσπάσεων της παιδιάτρου.

Αναφορά

Προς

Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Μη κάλυψη παιδιατρικών αναγκών στη Νήσο Σέριφο από το 2010.

Σας αναφέρω την επιστολή του Δ.Σ του Ιδρύματος Στήριξης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, με θέμα την μη κάλυψη παιδιατρικών αναγκών στο νησί της Σερίφου λόγο των συνέχων αποσπάσεων της παιδιάτρου..

Η παιδίατρος κατέχει οργανική θέση από το 2008 στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, αλλά από το 2010 έως και σήμερα αποσπάται στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, επιδεινώνοντας το αίσθημα ανασφάλειας και δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα, στους μόνιμους κατοίκους με μικρά παιδιά

31/10/2013

Ο Αναφέρων Βουλευτής

Παναγιώτης Ρήγας

Ακολουθεί η επιστολή του Δ.Σ. του Ιδρύματος Στήριξης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου:

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ

«ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ»

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2009

ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΧΩΡΑ ΣΕΡΙΦΟΥ, ΣΕΡΙΦΟΣ, ΤΚ 84005

ΑΦΜ: 998456480, ΤΗΛ.: 6973253814

Σέριφος, 14/10/2013

Αρ. πρωτ.: 16

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

υπόψη:

1. κ. Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, Υπουργός

2. κ. Π. ΚΑΛΛΙΡΗ, Γενικός Γραμματέας

3. Δ/νση Πρ/κου Ν.Π. Τμ. Α'

ΚΟΙΝ: 1. 2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ υπόψη κ. Ευδοκιμίδη,  Δ/της, κ. Αλεβίζου, Υποδ/της

2. ΓΝ ΣΥΡΟΥ «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ & ΠΡΩΙΟ» - ΓΝ/ΚΥ ΝΑΞΟΥ υπόψη κ. Λάμπου, Υποδ/της, κ. Τρίτζαλη,  Δ/κός Δ/ντής

3. ΓΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (πρώην ΓΝ Καλαμάτας) υπόψη κ. Γ. Μπέζου, Δ/της

4. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

υπόψη κ. Ι. Βρούτση, κ. Π. Ρήγα, κ. Ν. Συρμαλένιο

5. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

υπόψη κ. Α. Αντωνάκη, Δήμαρχος Σερίφου

6. ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ

υπόψη Επιστ. Υπεύθυνου Ιατρού ΠΠΙ Σερίφου

7. κα Π. Χούτα, Επιμ.Α', Παιδιατρικής, ΠΠΙ Σερίφου

ΘΕΜΑ: «ΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΣΕΡΙΦΟ ΑΠΟ ΤΟ 2010»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας σας εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη υποστελέχωση του ΠΠΙ Σερίφου.

Αναφερόμαστε στο φλέγον ζήτημα έλλειψης παιδιάτρου στο νησί μας τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των συνεχών αποσπάσεων της ιατρού κας Π. Χούτα, Επιμελήτρια Α', Παιδιατρικής από το εν λόγω Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου στο ΓΝ Μεσσηνίας (πρώην ΓΝ Καλαμάτας), με τελευταία απόφαση του ΥΥ&ΚΑ (αρ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π. 71776, 23-08-2013) και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου (αρ. πρωτ. ΔΑΑΔ 1839/29-07-2013), τα οποία και επισυνάπτονται.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, το προσωπικό του ΠΠΙ Σερίφου καλείται να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο όλο το χρόνο εξυπηρετώντας τόσο το ντόπιο πληθυσμό όσο και τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τουριστών και κατοίκων που διαμένουν προσωρινά κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, το έργο αυτό είναι ασφυκτικό, με αδιάκοπο τρέξιμο και σχεδόν καμία στιγμή ανάπαυσης μέρα και νύχτα.

Είναι φανερό ότι το απομονωμένο και απομακρυσμένο ΠΠΙ Σερίφου επωμίζεται πολύ μεγάλο ιατρονοσηλευτικό φορτίο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, από ποικίλης απόψεως και κυρίως από άποψη στελέχωσης, ως περιφερειακό ιατρείο περιορισμένης πληθυσμιακής ευθύνης.

Δεν είναι μόνο η σωματική, ψυχική, πνευματική κόπωση που καταβάλλει το προσωπικό του ΠΠΙ Σερίφου αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών (...που υπό άλλες συνθήκες θα κατέφευγαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και γνωρίζετε ασφαλώς με πόσες επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα επιβάρυναν οι παραπομπές και οι νοσηλείες αυτές τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό νοσοκομείων και ασφαλιστικών οργανισμών) αλλά και το έντονο αίσθημα αδικίας και κραυγαλέας άνισης μεταχείρισης που βιώνει, παρά το γεγονός ότι είναι εξόχως αποδοτικό «κρατώντας» το νησί με μεγάλο αγώνα, εθελοντική προσφορά και με δράσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει μία ευαίσθητη κατηγορία πληθυσμού της νήσου Σερίφου που πλήττεται σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι που αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός επισκεπτών στο νησί.

Αναφερόμαστε, ασφαλώς, στα παιδιά της νήσου Σερίφου και τους γονείς τους που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παιδίατρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της υγεία τους.

Η κα Χούτα τοποθετήθηκε στο ΠΠΙ Σερίφου το 2008. Τα τελευταία τρία χρόνια (2010 και μετά) λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος, όπως επικαλείται, αιτείται και παίρνει συνεχόμενα 6μηνες αποσπάσεις στο ΓΝ Μεσσηνίας (πρώην ΓΝ Καλαμάτας) κρατώντας τη θέση στο ΠΠΙ Σερίφου και λαμβάνοντας κανονικά το μισθό της, ο οποίος είναι αυξημένος λόγω μηνιαίας πάγιας αποζημίωσης άγονης νησιωτικής περιοχής.

Αφήνει, έτσι, ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη νήσο Σέριφο όπου ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μαζί με τους γονείς τους ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν καθημερινά διότι, όπως γνωρίζετε, η υγεία των μικρών φίλων μας είναι εύθραυστη και πολλές φορές υπάρχουν επικίνδυνες και απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκάστοτε ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς μη διαθέτοντας και τη κατάλληλη εκπαίδευση όντας ανειδίκευτοι για την συγκεκριμένη ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν στο ΓΝ Σύρου ή στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας προκείμενου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας των παιδιών τους.

Αυξάνεται, έτσι, δραματικά τόσο το χρηματικό κόστος όσο και η γενικότερη ταλαιπωρία τους λαμβάνοντας υπόψη τα λιγοστά δρομολόγια των πλοίων, ιδιαίτερα, τη δύσκολη χειμερινή περίοδο με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό των κατοίκων της νήσου Σερίφου για μέρες ολόκληρες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλά βρέφη και παιδιά κινδύνεψαν σοβαρά και διακομίστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθούμε στις δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν αφενός κατά τη διάρκεια της νύχτας διότι τα ελικόπτερα αδυνατούν να πετάξουν όπως δηλώνει το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, αν και σε πρόσφατη δήλωσής σας στα ΜΜΕ είναι δυνατή η νυχτερινή πτήση ελικοπτέρων, αφετέρου με το συχνό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της νήσου Σερίφου λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου παραιτούνται αιφνιδιαστικά μη αντέχοντας τη δύσκολη και πιεστική κατάσταση και η αντικατάστασή τους διαρκεί μήνες ολόκληρους μέχρι να επαναπροκυρηχθούν οι θέσεις τους και να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθιστούν την κατάσταση εφιαλτική.

Σημειώνεται, ότι στην προκήρυξη κενών και κενούμενων θέσεων Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και Πλοίων της 04/09/2013 προκηρύχτηκαν οι τρεις θέσεις Ιατρών Υπόχρεων Υπηρεσίας Υπαίθρου του ΠΠΙ Σερίφου, ωστόσο, κανείς δεν δήλωσε ενδιαφέρον και αναμένεται να μείνουν κενές τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2014 λόγω του ότι από Αύγουστο και Οκτώβριο του 2013 είναι κενές οι δύο θέσεις ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου και η τρίτη θέση πρόκειται να κενωθεί αρχές Ιανουαρίου.

Συνεπώς, επιδεινώνεται στο μέγιστο το άγχος, ο φόβος και το αίσθημα ανασφάλειας των μονίμων κατοίκων, ιδιαιτέρως των οικογενειών με μικρά παιδιά, βιώνοντας βαθιά στο «πετσί» τους το αίσθημα αδικίας και κραυγαλέας άνισης μεταχείρισης στη παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, θεωρώντας εαυτούς πολίτες β' κατηγορίας.

Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυση του καυτού ζητήματος επιστροφής της παιδιάτρου κας Χούτα στην οργανική θέση της ή αντικατάσταση της με άλλο παιδίατρο προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στα παιδιά της νήσου Σερίφου από ειδικευμένο ιατρό, ισχυροποιώντας, παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας του μόνιμου πληθυσμού αλλά και των τουριστών και επισκεπτών της θερινής περιόδου και ενισχύοντας, ταυτόχρονα, το τουριστικό profile του πανέμορφου Κυκλαδίτικου νησιού μας.

Παρακαλούμε άμεσα για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα της έλλειψης παιδιάτρου στο νησί της Σερίφου για να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στον παιδικό πληθυσμό της νήσου. Η υπομονή των κατοίκων έχει πλέον εξαντληθεί και περιμένουν λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα το συντομότερο δυνατόν με την ελπίδα να κάνουν Χριστούγεννα και να υποδεχτούν το 2014 με παιδίατρο στο νησί τους.

Με τιμή,

Το ΔΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos