×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το ακτοπλοϊκό των Δυτικών Κυκλάδων

13 Δεκεμβρίου 2013 14:59

Στο σύνολο των ΜΜΕ των Κυκλάδων, δημοσιεύθηκε ανακοίνωση του βουλευτή κου Συρμαλένιου η οποία αναφέρεται στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με αντιπροσωπεία των κατοίκων της Σερίφου, της Σίφνου και της Μήλου.

Είμαι πολύ νέος στην πολιτική, αλλά πιστεύω ότι στις εποχές που ζούμε, έχουν ξεπεραστεί οι λογικές της παραπληροφόρησης και της απαξίωσης προσώπων και μάλιστα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος να γίνεται κάτι τέτοιο. Εκτός και αν επιμένουν κάποιοι  στην στείρα ψηφοθηρία δια της δημιουργίας εντυπώσεων.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων κατοίκων των νησιών, θα ήθελα να αναφέρω τα γεγονότα ως έχουν στην πραγματική τους διάσταση.

Στα τρία νησιά που προανέφερα, πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες αποφασίστηκε ότι το πλοίο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, είναι ανεπιθύμητο στα νησιά.

Αντιπροσωπεία των φορέων των τριών νησιών, ήρθε στον Πειραιά για την συγκεκριμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο αίτημα των κατοίκων. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι:

Α) Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο στο σκέλος του μετά την Μήλο. Άρα, για το δρομολόγιο από Πειραιά έως Μήλο, δεν υπάρχει επιδότηση.

Β) Κατά τον χρόνο της συνάντησης, ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιδότηση του δρομολογίου μετά την Μήλο.

Γ) Οι εκπρόσωποι των νησιών , δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το πλοίο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

Στην συνάντηση εκ μέρους του Υπουργείου παρευρέθηκαν ο Υπουργός κος Βαρβιτσιώτης, ο Γενικός Γραμματέας κος Μπούσιος, ο Σύμβουλος κος Κρητικός και ο αρμόδιος Διευθυντής. Από τα νησιά παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σερίφου κος Αντωνάκης, εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων δια των προέδρων, εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών φορέων, νομικοί σύμβουλοι, οι βουλευτές κύριοι Ρήγας και Συρμαλένιος, ο τέως Υφυπουργός κος Βερνίκος και η ταπεινότητά μου. Επειδή στην ανακοίνωση υπήρχαν αιχμές, οφείλω να αναφέρω ότι ο Δήμαρχος Σίφνου ήταν ασθενής.

Επί της ουσίας του θέματος :

Ενημερωθήκαμε από το υπουργείο ότι η διαθέσιμη δαπάνη για επιδοτήσεις είναι περίπου 70 εκ. Ευρώ που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον επίναυλο, περίπου σε αναλογία 50% από κάθε πηγή.

Παρά την οικονομική στενότητα, το Υπουργείο αύξησε σημαντικά την επιδότηση του σκέλους του δρομολογίου μετά την Μήλο, με στόχο να γίνει ελκυστικό το δρομολόγιο ακόμη και για πλοία Α' κλάσης.

Για να γίνει ακόμη ελκυστικότερο το δρομολόγιο, προβλέφθηκε η δυνατότητα χρήσης ως λιμανιού απόπλου και το Λαύριο, με στόχο να γίνει συντομότερο κατά τρεις ώρες το δρομολόγιο στο σύνολό του και επομένως αναλογικά οικονομικότερο ως προς την κατανάλωση καυσίμων.

Μάλιστα το Υπουργείο είχε εξασφαλίσει σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταφορά των επιβατών από το Λαύριο (εάν επιλεγόταν) στον σταθμό του Μετρό Νερατζιώτισσα.

Ο κος Συρμαλένιος, επικαλούμενος το νόμο όπως εκείνος καταλάβαινε, υποστήριξε ότι ήταν παράνομη η δρομολόγηση πλοίων ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών και υπονόησε ότι το Υπουργείο παρανομεί. Ο Γενικός Γραμματέας τον βοήθησε να διαβάσει και να κατανοήσει το νόμο και εξέφρασε τη δυσφορία του για την αδικαιολόγητη μομφή.

Ο διαγωνισμός είναι πανευρωπαϊκός και δυστυχώς δεν ενδιαφέρθηκε καμία εταιρία από την Ελλάδα ή από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός των πλοιοκτητριών του ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ.

Ο κος Αντωνάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις επαφές των δημάρχων με άλλες ελληνικές εταιρίες και τους λόγους για τους οποίους δεν ενδιαφέρθηκαν.

Όμως την ημέρα της συνάντησης, το πλοίο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ούτως ή άλλως, είχε ήδη αποκλεισθεί από το διαγωνισμό λόγω έλλειψης εγγυητικής επιστολής. Ενημερωθήκαμε επομένως, ότι ο διαγωνισμός κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ. Το συγκεκριμένο πλοίο κατά την πληροφόρηση του Υπουργείου ολοκληρώνει την ετήσια ακινησία του προ της 01/01/2014 και ξεκινά δρομολόγια.

Η ηγεσία του Υπουργείου υπεσχέθη ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και 4ο δρομολόγιο την εβδομάδα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορτηγών και ότι με την πλοιοκτήτρια εταιρία, θα αναζητήσει λύση πιθανώς δια του πλοίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ για το τέλος του 2014, που το συγκεκριμένο πλοίο θα πρέπει να κάνει την ετήσια επιθεώρησή του.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υποχρέωσης καμίας εταιρίας να δραστηριοποιηθεί σε κάποια γραμμή εάν η ίδια δεν το επιθυμεί, δεν έχει τη δυνατότητα στα πλαίσια της ελεύθερης δρομολόγησης, να απαγορεύσει τη δραστηριοποίηση του ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εφόσον θα έχει τα κατά το νόμο απαραίτητα πιστοποιητικά ακτοπλοΐας, ότι η διαθέσιμη δαπάνη για επιδοτήσεις είναι περιορισμένη (αν και η σημαντική αύξηση της επιδότησης στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν απέδωσε) και κατόπιν ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών εταιριών και την έλλειψη διαθέσιμων πόρων. Επίσης, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου να εξετάσει τον θεσμό των πλοίων ασφαλείας ώστε να αποφεύγονται μακροχρόνιοι αποκλεισμοί, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρόκειται για απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Ο κος Συρμαλένιος, έφερε το θέμα των δωδεκαετών συμβάσεων του παρελθόντος. Του εξηγήθηκε ότι αυτές οι συμβάσεις δεν αφορούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι δια νόμου που ψηφίστηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν δοθεί παρατάσεις. Εξάλλου, αυτός ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι σήμερα δεν υπάρχει καμία τράπεζα παγκοσμίως διαθέσιμη να χρηματοδοτήσει κατασκευή νέων πλοίων με εγγύηση τη δωδεκαετή σύμβαση κάποιας γραμμής.

Οι θέσεις μου ήταν:

Α) Όποιο πλοίο ή πλοιοκτήτρια εταιρία είναι ασυνεπής με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να υπόκειται άμεσα σε κυρώσεις.

Β) Φαινόμενα σαν αυτά του παρελθόντος, επηρεάζουν άμεσα την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών.

Γ) Η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη και ιδίως στον τομέα του τουρισμού, οι επιθυμητές επενδύσεις και η συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά, προϋποθέτουν την ύπαρξη αξιόπιστης ακτοπλοΐας.

Δ) Η λόγω της οικονομικής κρίσης κατάργηση λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης στα νησιά, υποχρεώνει αδίκως τους νησιώτες να ταξιδεύουν με πλοίο, ώστε να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες. Επομένως, το λιγότερο που μπορούν να ζητήσουν, είναι αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συνδέεται και με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ε) Η κατά την άποψή μου αναμενόμενη εντός ολίγων μηνών στάση χρηματοδότησης ορισμένων εταιριών από το τραπεζικό σύστημα (που σήμερα είναι σε τεράστιο ποσοστό κρατικοποιημένο), θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα και σε άλλες γραμμές όπως π.χ. τις ενδοκυκλαδικές. Γι' αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία και ο σχεδιασμός έναντι αυτής της ισχυρής πιθανότητας.

Από προηγούμενη, προ μηνός συνάντηση με τον Υπουργό, γνωρίζω ότι υπάρχει ανάλογη προετοιμασία και σχέδιο.

Γ. Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos