Αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Λέσβου.

20 Δεκεμβρίου 2013 00:18

Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Λέσβου.

Οι εργασίες εκτελούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου.

Στο πλαίσιο των εργασιών θα απομακρυνθούν συνολικά και μόνο για την περιοχή της Λέσβου, περισσότερες από 950  διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα εκατέρωθεν του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου και χαρακτηρίζονται ως «ρύποι» με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2946/2001.

Σε δεύτερη φάση θα απομακρυνθούν άλλες 400 περίπου πινακίδες και επιγραφές που έχουν τοποθετηθεί κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας σε επιχειρήσεις και γήπεδα με πρόσοψη στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Για το σκοπό αυτό θα ενημερωθούν εγγράφως οι ενδιαφερόμενοι και θα τεθεί προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να τις απομακρύνουν με δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη και εφόσον δεν ανταποκριθούν θα ακολουθήσει αποξήλωση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της  Α.Δ.Α.

Αντίστοιχες εργασίες για την αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, με βάση την καταγραφή που έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νησί.

Οι πινακίδες που αποξηλώνονται οδηγούνται σε πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης, ενώ τα έσοδα η Α.Δ.Α. θα τα διαθέσει στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για περιβαλλοντικές δράσεις.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών στα νησιά μας, το οποίο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α. Με βάση το Άρθρο 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν.2696/2011), απαγορεύεται κάθε διαφήμιση που πραγματοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, στα εκτός κατοικημένης περιοχής τμήματα των χαρακτηρισμένων επαρχιακών και εθνικών οδών και σε ζώνη μέχρι 150 μέτρων και από τις δύο πλευρές του άξονα των οδών αυτών και είναι ορατή από τους χρήστες των οδών.

Β. Η τοποθέτηση των επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να γίνεται με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ 38110/09.09.2002 «Περί καθορισμού των προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης των επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους».

Γ. Για την υπαίθρια διαφήμιση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.2946/2001 «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» και η ΚΥΑ 52138/09.09.2002 «Περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης ειδικά διαμορφωμένων πλαισίων, για την προβολή υπαίθριας εμπορικής διαφήμισης, κατά τις διατάξεις του Ν.2946/2001».

Επισημαίνεται τέλος ότι η παράβαση της νομοθεσίας θα επιφέρει διοικητικές κυρώσεις.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos