Εξοικονόμηση νερού στην Μύκονο λόγω ολιγομβρίας

19 Μαρτίου 2014 16:42

Όπως πάντοτε συμβαίνει στον τόπο μας, πρέπει πρώτα να φτάσουμε στο παρά πέντε ώστε να ασχοληθούμε σοβαρά με ένα φλέγον ζήτημα που αφορά όλους.

Δεν είναι μυστικό, ούτε ακούγεται για πρώτη φορά ότι το νησί μας λόγω της αυξανόμενης  ζήτησης και της παράλληλης πτωτικής τάσης της βροχόπτωσης βρίσκεται σε μία στενότητα.

Όλοι σκύβουν επάνω στο πρόβλημα  αμήχανοι και ίσως θορυβημένοι αναζητώντας ή και προτείνοντάς λύσεις, συνήθως όμως  πριν κάποια εκλογική αναμέτρηση ή μετά από ένα δυσάρεστο ή έκτακτο συμβάν.

Τώρα όμως στην Μύκονο είναι επίκαιρο και σοβαρό .Το νερό στην Μύκονο κινδυνεύει να εκλείψει, η ζήτηση νερού για τις διάφορες χρήσεις του είναι σήμερα μεγαλύτερη από τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους .Το πρόβλημα είναι έντονο την φετινή χρονιά με την παρατηρούμενη παρατεταμένη ολιγομβρία.

Δεν είναι όμως τώρα η ώρα  για γκρίνιες ούτε για καταμερισμό ευθυνών.

Λύσεις άμεσες χρειαζόμαστε εν όψη της θερινής περιόδου και δεν τις ακούμε.

Πρέπει να λειτουργεί σωστά η μονάδα αφαλάτωσης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στα Βαλκάνια" αφού κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ. Δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ μπροστά στη Δημαρχεύουσα ,Τώρα το πήρε είδηση;

Άμεσες λύσεις πρέπει να αναζητηθούν ώστε να βγάλουμε την θερινή σεζόν και να μην δυσφημιστεί ο τόπος. Άμεσες λύσεις εδώ και τώρα αλλά ποιος είναι ικανός να τις βρει, να τις προτείνει και να τις   προωθήσει.

Άμεση εξασφάλιση  ύδατος για τις ανάγκες του νησιού με υδροφόρα σκάφη ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες από την έλλειψη  ύδατος τους θερινούς μήνες..

Άμεσή ενημέρωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να συμβάλουν όλοι οι παράγοντες του νησιού μας στην δημιουργία υδατικής συνείδησης για την ορθή χρήση του πολύτιμου φυσικού αγαθού.

Και αφού επιλύσουμε  το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα για φέτος και καταφέρουμε να μη εξευτελιστούμε διεθνώς, θα ομιλήσουμε για το σχεδιασμό υδατικής πολιτικής με εξειδίκευση κατανομής χρήσεων, τρόπου και σχήματος παραγωγής για οικονομίες κλίμακος και κόστος παραγωγής, διαχείρισης, χρέωσης και διανομής για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η πολιτική αυτή δεν θα περιορίζεται στις αφαλατώσεις αλλά θα εστιάζεται στην αξιοποίηση όλων των επιφανειακών πηγών νερού πού έχουν απομείνει και των μη παραδοσιακών πηγών όπως το ανακυκλωμένο νερό πού προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων των αποχετευτικών συστημάτων για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών.

Δεν  θα ομιλήσουμε όλοι, αλλά αυτοί που θέλουν αλλά και είναι ικανοί να βοηθήσουν  στα δύσκολα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Ήδη έχει προωθηθεί οριστική αντιμετώπιση  του μεγάλου αυτού ζητήματος  από την αποκεντρωμένη διοίκηση και την Περιφέρεια Ν .Αιγαίου , με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο που θα αρχίσει να λειτουργεί  η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης του νησιού μας στα παλιά σφαγεία.

Αικατερίνη Μονογυιού

Πολιτευτής Κυκλάδων με την Ν.Δ

Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε Μυκόνου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos