Σε Σύρο, Ανδρο και Τήνο ο Νίκος Συρμαλένιος

03 Νοεμβρίου 2014 11:48

Α) Για ποιά πολιτική πρόληψης μπορούμε να μιλάμε, όταν είναι απούσα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ);

Την Παρασκευή 31/10 ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε στην έναρξη του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι προφανώς οι πολιτικές πρόληψης, αποτελούν κάτι παραπάνω από τα μισά του δρόμου για την εξέλιξη μιας ασθένειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ασθενή, όσο και για την οικονομία της υγείας. Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα απολογισμού των τεσσάρων προηγούμενων συνεδρίων, για να δούμε, αν υπάρχουν συγκεκριμένα ευεργετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι για την πρόληψη απαιτείται ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και διερωτήθηκε για ποια πολιτική πρόληψης μπορούμε να μιλάμε, όταν το νοσοκομείο της Σύρου τα τελευταία τρία χρόνια έχει στερηθεί το 60-65% των πόρων του προϋπολογισμού του, όταν λείπουν οι παιδίατροι σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όταν ο αγροτικός γιατρός στα μικρά νησιά αλλάζει κάθε δεκαπέντε μέρες, όταν η τηλεϊατρική, που θα εξοικονομούσε σημαντικούς πόρους από άχρηστες διακομιδές, δεν λειτουργεί και τα μηχανήματα που έχουν αγοραστεί εδώ και 15-20 χρόνια σκουριάζουν. Τέλος είπε, ότι αποτελεί ελπίδα και ευχή η μελλοντική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ένα καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, ξεκινώντας πρώτα απ´ όλα από τα σχολεία.

Β) Η οδική ασφάλεια θύμα των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων

Ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετέχοντας σε Ημερίδα που οργανώθηκε το Σάββατο 1/11 στην Άνδρο, με θέμα "Οδηγός - Όχημα - Συνεργείο", στο χαιρετισμό του τόνισε ότι, το τρίγωνο της Οδικής Ασφάλειας, Οδηγός - Όχημα - Συνεργείο, πρέπει να συμπληρωθεί με μια τέταρτη παράμετρο, που είναι η οδική υποδομή. Όλοι δε αυτοί οι παράμετροι αποτελούν μέρος ενός ενιαίου συνόλου που λέγεται κρατική πολιτική. Στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς έναν από τους υψηλότερους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και είναι φανερό οτι οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων, έχουν πολλαπλασιάσει τα ατυχήματα, αφού πολλά οχήματα μένουν ασυντήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ατυχήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα από μεγάλα φορτηγά, φαίνεται ότι είχαν ως αιτία την κακή συντήρηση. Τέλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προγραμματικές του θέσεις για την οδική ασφάλεια, ενώ είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να φέρει στη διακομματική επιτροπή της βουλής τα αιτήματα και τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Γ) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης Τήνου σχετικά με τον χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Τήνου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/11 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής η λαϊκή συνέλευση, με θέμα τις επιπτώσεις από τις διατάξεις του ν. 4301/2014. Στη συνέλευση τοποθετήθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος, στηλιτεύοντας τους απόντες βουλευτές Κυκλάδων της συγκυβέρνησης που, αφού συνομωσιολόγησαν στις πλάτες του τηνιακού λαού, τώρα κρύβονται και δεν τολμούν ενώπιος- ενωπίω να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αρχικά ο Νίκος Συρμαλένιος, καταδίκασε με δριμύτητα τις διαδικασίες ψήφισης που έγιναν χωρίς καμιά ενημέρωση του Δήμου και των φορέων της Τήνου, ενώ καταδίκασε επίσης τις αντίστοιχες διαδικασίες της βουλής, που με τη μορφή πληθώρας τροπολογιών σε κάθε νομοσχέδιο, περνούν θέματα κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς ακρόαση φορέων και κατά συνέπεια χωρίς γνώση και δυνατότητα επεξεργασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια εξήγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφιση του νόμου 4301/14 και τα άρθρα που αφορούν το ΠΙΙΕΤ και επεσήμανε ότι «καταψηφίσαμε το άρθρο 50 που θεσμοθετεί τη συμμετοχή του Μητροπολίτη ως προέδρου της σχετικής επιτροπής με το διορισμό του διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής του Πανόρμου και ψηφίσαμε παρών στο επίμαχο άρθρο 51, λόγω της αντιφατικότητας θετικών και αρνητικών διατάξεων ενταγμένων στο ίδιο άρθρο, αποτελούμενο από επτά παραγράφους, εκ των οποίων μόνο η παράγραφο 6 αφορά το ΠΙΙΕΤ χωρίς ούτε καν να ονοματίζεται», ενώ έκανε αυτοκριτική για την υπερψήφιση του άρθρου 26, που δίνει, σε περίπτωση ισοψηφίας, διπλή ψήφο στον πρόεδρο του ΠΙΙΕΤ, εξισώνοντάς το όμως με τη λειτουργία όλων των λοιπών ΝΠΔΔ. Συμπλήρωσε δε, ότι το πραγματικό περιεχόμενο των εν λόγω διατάξεων, αποκαλύπτεται με την από 10/10/2014 επιστολή του αρχιγραμματέα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τον Μητροπολίτη και τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΙΕΤ. Τόνισε δε με έμφαση, ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε συνταγματική κατοχύρωση του Χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, έτσι ώστε να μην εκκλησιαστικοποιούνται τα Νομικά Πρόσωπα με πολιτική οντότητα και να μην πολιτικοποιούνται τα εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Τέλος, δήλωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης για ανυποχώρητο αγώνα επαναφοράς του ΠΙΙΕΤ στο προηγούμενο καθεστώς ελέγχου του από το κράτος και τους λαϊκούς εκπροσώπους του τηνιακού λαού και όχι από την εκκλησία. Διαφώνησε φυσικά με το Ψήφισμα της συνέλευσης, στο σημείο της ισοπεδωτικής καταδίκης και των τριών βουλευτών των Κυκλάδων, διότι εξισώνει τους πρωτεργάτες και εμπνευστές των τροπολογιών ερήμην του τηνιακού λαού, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν την προαναφερόμενη αναλυτικά στάση.

3/11/2014

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos