Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διερεύνηση του καθεστώτος χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

21 Νοεμβρίου 2014 01:51

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18 Νοεμβρίου 2014 συζήτησε στο 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης την παραλαβή της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο « Διερεύνηση του καθεστώτος χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου »

Aποφασίστηκε να μην παραλάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο την μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς των νησιών μας. Η ομάδα των μελετητών θα πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με τους τοπικούς ΟΤΑ, να τους ενημερώσει και να καταγράψει τις θέσεις τους.

Προσωπικά πιστεύω ότι η παραπάνω απόφαση ήταν απόλυτα σωστή και δικαιολογημένη.

Ο Έπαρχος Πάρου τόνισε ότι :

α) Στις 9.11.2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την συγκεκριμένη επένδυση «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).....», στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW». Αρνητικά είχαν γνωμοδοτήσει επίσης και οι Δήμοι: Πάρου με την υπ' αριθμ.378/2011, Νάξου με την υπ' αρ. 303/2011, Τήνου με την υπ' αριθμ. 246/2011, Άνδρου με την υπ' αριθμ. 205/2011.

β) Με ευθύνη της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, το Περιφερειακό Συμβούλιο καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να αποφασίσει στις 19.10.2013 να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε υποχρέωση να παραδώσει την μελέτη σε έξι μήνες και αφού προηγουμένως, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της προγραμματικής σύμβασης :

Oλοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους ΟΤΑ των νησιών και τους τοπικούς φορείς για την επίτευξη της μέγιστης συναίνεσης και την εξεύρεση λύσεων με θεσμική βάση

και αφού συνθέσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού για τα αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις για την προστασία του τοπίου από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων

γ) Ενώ δεν έχει προχωρήσει στην υποχρεωτική διαβούλευση, στην εισήγηση που καταθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Π.Ν.Α. για την νήσο Πάρο αναφέρει ότι :

Η Δημοτική Αρχή της Πάρου δέχεται τον σχεδιασμό που προκύπτει από το πρόσφατο ΓΠΣ

Το παραπάνω είναι απόλυτα ασαφές διότι δεν έχει προκύψει από καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου.

Αντιθέτως μάλιστα ο Δήμος Πάρου με την απόφαση υπ' αριθμ. 3/2014 ( 15-1-2014) αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος.

Το ΓΠΣ για την νήσο Πάρο αναφέρει ότι : « Εντός της ΠΕΠ 5 επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων αξιοποίησης αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε σημεία που δεν είναι ορατά από τη θάλασσα, από το επαρχιακό οδικό δίκτυο και από τους οικισμούς του νησιού, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, ΦΕΚ 2464/Β/3-12-2008,ως ισχύει »

δ) Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο στις 25.01.2014 αποφασίστηκε ομόφωνα να στηριχθούν οι Δήμοι των τεσσάρων νησιών Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου στην προσφυγή τους προς το Σ.Τ.Ε. για να ανακληθεί η θετική απόφαση της 23.12.2013 του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη σχετικά με την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στα παραπάνω νησιά.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε επικουρικά στους Δήμους να προσφύγει και η Περιφέρεια στο Σ.Τ.Ε. για το παραπάνω θέμα.

ε) Η κοινωνία της Πάρου είναι ανάστατη , υπάρχει οργή , θυμός και αγανάκτηση. Ταυτόχρονα όμως κινητοποιούνται , οργανώνουν ημερίδες με αξιόλογους ομιλητές (25.10.2013 στον Π.Σ. Αρχίλοχο), συναντήσεις και ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣΤΕ ( την προσεχή Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 20.30 έχουν συνάντηση οι φορείς της Πάρου).

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να παραλάβει την μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτού οι υπεύθυνοι της παραπάνω μελέτης προβούν στις αναγκαίες διαβουλεύσεις με τα νησιά και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Διαφορετικά η παραπάνω μελέτη θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα όσων επιδιώκουν να καταστρέψουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των νησιών μας.

Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και δεν σταματούν ουσιαστικά την λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα αλλοιώνουν το τοπίο και υποβαθμίζουν τα νησιά μας και τις επιχειρήσεις μας.

Ο συνάδελφος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζανακόπουλος στη συνέχεια επιβεβαίωσε στην παρέμβαση του όσα εξέθεσα νωρίτερα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « επιβεβαιώνω και εγώ την ανησυχία όλων των κατοίκων της Πάρου και όλων των φορέων της για τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί. Δεν υπάρχει κανείς που να αποδέχεται την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών τέτοιου μεγέθους οι οποίες όχι μόνο αλλοιώνουν το περιβάλλον αλλά θα το καταστρέψουν και θα το ερημοποιήσουν »

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους που αναγνώρισαν την αγωνία των κατοίκων των τεσσάρων νησιών ( Πάρο, Νάξο, Άνδρο ,Τήνο ) και αποφάσισαν να σταλεί η μελέτη στους Δήμους όλων των νησιών ώστε να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες για το παραπάνω θέμα.

Ο Έπαρχος Πάρου

Κων/νος Ν. Μπιζάς

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr