Σύρος: Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός, χωρίς όραμα και χωρίς προτεραιότητες

30 Δεκεμβρίου 2014 16:31

Την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια.

Το πρώτο περιελάμβανε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων το 1ο αφορούσε την «Μερική ανάκληση της 390/2013 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, περίπτωση 1, Καθορισμός συντελεστών τελών καθ/τας και φωτισμού για το έτος 2014 και ορθή επανάληψή της» και στο οποίο, απευθυνόμενοι στον εισηγητή κ. Παπαμανώλη, τοποθετηθήκαμε ως εξής:

«Κύριε Παπαμανώλη μάς μπερδεύετε με εξισώσεις και νούμερα, ενώ η ουσία είναι ότι υιοθετούμε πρακτικές που δημιουργούν κακό προηγούμενο. Το γεγονός είναι ότι η αναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ακυρωθεί μερικώς ως προς τη μείωση των τελών στον οικισμό της Άνω Σύρου και την αύξησή τους στις επιχειρήσεις της Δ.Ε. Ποσειδωνίας μετά από προσφυγή της κ. Καζαντζάκη. Η απόφαση αυτή έχει χρόνο ισχύος το Ο.Ε. 2014 (01/01-31/12/2014) και εκτελέστηκε κανονικά κατά το έτος αυτό παρά την ακύρωσή της. Δηλαδή και ο οικισμός της Άνω Σύρου πλήρωσε λιγότερα τέλη από αυτά που του αναλογούσαν και οι επιχειρήσεις της Ποσειδωνίας περισσότερα.

Ανακαλείται, δηλαδή, σήμερα, μία πράξη της οποίας ο χρόνος ισχύος λήγει σε δύο ημέρες; Αφού εκτελέστηκε παρανόμως και χωρίς συμμόρφωση προς την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 του Κ.Δ.Κ., προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες την ανακαλούν; Η ανάκληση σε κάθε περίπτωση αφού γίνεται σε συμμόρφωση προς ακυρωτική απόφαση θα πρέπει να ανατρέχει στην ημερομηνία λήψης της απόφασης. Όμως, η συγκεκριμένη απόφαση έχει εκτελεστεί στο σύνολό της ήδη.

Η ορθή επανάληψη όπως λέει η εισήγηση, και όχι επαναδιατύπωση όπως είπατε σήμερα εσείς, αποτελεί διοικητική διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν σε μια ήδη εκδοθείσα απόφαση παρατηρείται επουσιώδες λάθος (π.χ. λάθος ημερομηνία, λάθος στο μικρό όνομα συμβούλου κλπ). Σε περίπτωση διόρθωσης μη επουσιώδους λάθους αλλά ουσιαστικού ζητήματος του περιεχομένου (όπως η ελλιπής ή ανύπαρκτη αιτιολογία), τότε έχουμε τροποποίηση και πρέπει να εκδοθεί νέα πράξη η οποία υπόκειται σε διαδικασία προσφυγής και ελέγχου εκ νέου. Εν προκειμένω όμως κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει κατά της τροποποιητικής διότι μέχρι να δημοσιευθεί θα έχει παρέλθει ο χρόνος ισχύος της και δεν θα θεμελιώνεται έννομο συμφέρον.»

Στο 8ο θέμα «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης 2015» η τοποθέτησή μας ήταν η ακόλουθη:

«Το τεχνικό πρόγραμμα μάς δόθηκε 4 ημέρες πριν τη συζήτηση. Καμία συνοδευτική έκθεση δεν δίνει το στίγμα της νέας αρχής. Πού είναι οι παρουσιάσεις και τα power point της προεκλογικής περιόδου; Πού είναι οι αναλύσεις και τα κοστολογημένα προγράμματα που είχατε για μεγάλες επενδύσεις, ενίσχυση μικρομεσαίων και κοινωνική πολιτική;

Δεν πρόκειται παρά για συνέχεια του προηγούμενου με την προσθήκη μερικών μικρών δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη, προς την λάθος όμως κατεύθυνση.

Καμιά διαφοροποίηση ούτε καν στον τρόπο παρουσίασης. Ίδια παράθεση έργων, χωρίς αναπτυξιακό στόχο ή στόχευση.

Απουσιάζουν έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Λείπει ακόμα και η αναφορά στις ανάγκες των νέων ζευγαριών για βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς.

Αναφέρεται ότι η απουσία έργων στα χωριά οφείλεται στα πολύ ώριμα έργα του ΕΣΠΑ για την Ερμούπολη. Αυτό είναι παραδοχή της έλλειψης σχεδιασμού –πολιτικού, για να μην παρεξηγηθώ- για το σύνολο του νησιού.

Και ο σχεδιασμός προϋποθέτει βέβαια και επάρκεια επιστημονικού δυναμικού, προϋποθέτει προσωπικό και κυρίως επάρκεια πόρων, δηλαδή χρήματα.»

Στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015, τοποθετηθήκαμε ως εξής:

«Στον προϋπολογισμό του 2015, όπως και στο Τεχνικό Πρόγραμμα που το λάβαμε 4 μόλις μέρες πριν, φαίνονται ξεκάθαρα τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση εξαιτίας της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση πολιτικής συρρίκνωσης της χρηματοδότησης των δήμων.

Ακούσαμε πολλά για το ΕΣΠΑ και πολλά επενδύονται σε αυτό. Το πότε όμως θα ξεκινήσει τελικά το νέο ΕΣΠΑ και τι θα περιλαμβάνει είναι όπως γνωρίζετε άγνωστο ακόμα. Θα ξεκινούσε το Δεκέμβρη, μας είπαν στη συνέχεια για τον Μάρτη, ο κ. Δήμαρχος είπε σήμερα το καλοκαίρι, ενώ ... φήμες, που σίγουρα τις έχετε ακούσει και εσείς, κάνουν λόγο για επ' αόριστον αναβολή, καθώς θα εξαρτηθεί από τις εθνικές εκλογές που ευτυχώς έρχονται σύντομα και ελπίζουμε, κατά βάθος όλοι, ότι θα νικήσει η ελπίδα και θα τιμωρηθεί η τρομολαγνεία που ήδη έχει αρχίσει και θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Η συρρίκνωση συνταγματικά κατοχυρωμένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, υπονομεύει το ρόλο της, υποσκάπτει την επαφή της με τους πολίτες και την κοινωνία, ανοίγει το δρόμο για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, κάτι που όλοι ζούμε έντονα .

Όσο κι αν θέλαμε να ελπίζουμε σε μια προσπάθεια συμμαζέματος της κατάστασης στο Δήμο και του προϋπολογισμού από τη νέα δημοτική αρχή, λυπούμαστε γιατί βλέπουμε ότι το μόνο που κάνει είναι να αποδέχεται τον εγκλωβισμό στη διαχείριση μιας πολύ προβληματικής κατάστασης. Όλοι μας γνωρίζουμε για τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις και την έλλειψη ευελιξίας μέσα στον σφιχτό κλοιό των μνημονίων, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τη Δημοτική αρχή από την υποχρέωση να διεκδικήσει από μόνη της, αλλά και αναζητώντας συμμαχίες στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, κλπ). Να διεκδικήσει τα αυτονόητα, καλώντας τους δημότες να σταθούν στο πλευρό της, να κατέβουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν από κοινού όσα δικαιούνται. Μέχρι τώρα, είδαμε μόνο να εκλιπαρεί για κάποια ψίχουλα βοήθειας, με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ., και αυτά στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας κυβερνητικής που ευτυχώς ο λαός έχει κατανοήσει και θα το αποδείξει στις εκλογές που έρχονται. Σε αυτή τη συγκυρία, θα έπρεπε η Δημοτική αρχή να έχει βγει από αυτό το κάδρο και να στρατευτεί με τους δημότες που έχουν γονατίσει από τις ακολουθούμενες πολιτικές και βλέπουν το Δήμο ως εν δυνάμει συμπαραστάτη. Μέσα, αλλά κυρίως έξω από αυτή την αίθουσα, υπάρχει η κοινωνία που ασφυκτιά και δεν πρέπει ούτε στιγμή να το ξεχνάμε. Ο Δήμος οφείλει να είναι εκφραστής αυτής της αγωνίας της κοινωνίας κι όχι άχρωμος και μίζερος διαχειριστής.

Ερχόμενος τώρα στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες, δεν έχει ίσως και νόημα καθώς έχει ούτως ή άλλως περάσει και από την Οικονομική Επιτροπή, από την οποία έχουμε αποκλειστεί ελέω Καλλικράτη και σκοπιμότητας της μείζονος μειοψηφίας.

Θα μείνουμε σε κάποιες γενικές παρατηρήσεις αλλά κατά την γνώμη μας ουσιαστικές:

Στα θετικά σίγουρα συγκαταλέγονται όποια έργα αυτεπιστασίας γίνουν, ακόμη και οι στοχευμένες μελέτες, θα μπορούσαμε να πούμε, όπως και το πιλοτικό έργο για παραγωγή ενέργειας από λύματα και στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να σας ζητήσω να εξηγηθεί και να συζητηθεί το θέμα αυτό σε ειδική συνεδρίαση, μαζί με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση. Όμως, θα πρέπει να δούμε τι έργα θα περιληφθούν σε αυτά και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι αναθέσεις. Ειδικά ως προς τα έργα της αυτεπιστασίας, αλλά και συνολικά, θέλουμε να δούμε κατά πόσο θα ανταποκρίνονται στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις και αιτήματα από τα Τοπικά Συμβούλια. Θυμόμαστε ότι είχατε υποσχεθεί κατάρτιση λίστας εργολάβων, μελετητών, κ.λπ. που πληρούν τα κριτήρια και με τη σειρά θα αναλαμβάνουν έργα και μελέτες.

Επιπρόσθετα, δεν βλέπουμε να υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση και απόδοση πόρων στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού. Δεν αρκεί μόνο να δίνουμε έμφαση στον τριτογενή τομέα και δη στον τουρισμό. Ο τουρισμός ως μονοκαλλιέργεια έχει αποδειχθεί περίτρανα και αλλού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

Και αφήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο:

Κρίνουμε ότι δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία στις προνοιακές δομές την ώρα που η κατάσταση των πολιτών κάθε χρόνο επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Οι φοροεπιδρομές, οι απολύσεις, η ανεργία, τα πραγματικά στοιχεία και όχι αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση, δείχνουν το μέγεθος του κοινωνικού αδιεξόδου. Ο δήμος, ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, οφείλει να σταθεί συμπαραστάτης του σε αυτή τη συγκυρία. Δυστυχώς αυτό δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό σε καμία περίπτωση.

Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις μειώσεις εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης, οποιαδήποτε αναφορά στην ισοπέδωση της αυτοδιοίκησης. Συνεχίζεται η σύνταξη προϋπολογισμών σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Απουσιάζουν οι προτεραιότητες για στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται λόγω κρίσης και μειώνονται τα κονδύλια για κοινωνική πολιτική.

Η καθημερινότητα του πολίτη και η ποιότητα ζωής στο νησί σχεδόν απουσιάζουν από τον προϋπολογισμό. Είδαμε ήδη το πρόβλημα με τις παιδικές χαρές. Ακόμα περισσότερο δε, οι καθημερινές ανάγκες της περιφέρειας και των χωριών δεν αποτυπώνονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά το όραμα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας, είναι απαραίτητη η μελέτη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας. Η ενίσχυση της γεωργίας η προώθηση της μεταποίησης και της οργανωμένης συλλογικής προώθησης ποιοτικών προϊόντων τοπικά αλλά και πανελλαδικά, της αλιείας, της μελισσοκομίας, κ.λπ, δεν αποτυπώνονται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η συνέργεια με το Πανεπιστήμιο και άλλα ερευνητικά ιδρύματα για την εκπόνηση μελετών προς την κατεύθυνση που ανέφερα και την εφαρμογή προγραμμάτων, απουσιάζει και ως λογική από τον προϋπολογισμό σας. Θα θέλαμε λοιπόν να είναι πιο τολμηρός σε σχέση με το αναπτυξιακό όραμα της νέας δημοτικής αρχής για το νησί.

Φοβόμαστε ότι και στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, το πρόβλημα της απόλυτης πλειοψηφίας που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή διαθέτει -ελέω Καλλικράτη- στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης για το κοινό καλό, καμία δυνατότητα αξιοποίησης διαφορετικών πολιτικών. Ο Καλλικράτης και οι δομές του καλλιεργούν την άγνοια των δημοτικών συμβούλων για το τι ψηφίζουν, καθιστώντας τον ρόλο των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων διακοσμητικό. Είναι ένας νόμος ειδικού σκοπού προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες πολιτικές, αυτές της όποιας πλειοψηφίας.

Τέλος, από τους πίνακες που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι από το σύνολο του προϋπολογισμού, 20% αφορά μισθοδοσία, 20% αφορά μεταβιβάσεις σε τρίτους (προνοιακά επιδόματα, επιχορηγήσεις σχολικών επιτροπών και ΦΟΣΔΑ), 20% αφορά λογιστικές εγγραφές επισφαλών εισπράξεων, αποδόσεων κρατήσεων ασφαλιστικών ταμείων, φόρων κλπ, οφειλών από προηγούμενα έτη (ΠΟΕ) και 15% έργα του ΕΣΠΑ. Σε αυτά, που αθροίζονται στο 75% του προϋπολογισμού, πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (ενέργεια, νερό, φόροι, δάνεια, αναλώσιμα κλπ). Είναι ζήτημα, δηλαδή, εάν μέσα από ένα ποσοστό της τάξης του 10% του προϋπολογισμού η δημοτική αρχή μπορεί να χαράξει πολιτικές. Πρόκειται επομένως για μία κατάσταση καθαρά διαχειριστική που δεν μπορεί να δώσει πνοή και στόχους στο δήμο. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ακριβώς όμοιος με τον προηγούμενο του 2014 και μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα επιτύχετε όσα με το πρόγραμμά σας εξαγγείλατε προεκλογικά.

Ως προς τα έσοδα, δύο μόνο λόγια: Υπολογίζετε να εισπράξετε από τους δημότες περίπου 5.000.000 € για να μπορέσετε να υλοποιήσετε αυτόν τον προϋπολογισμό. Από ποιους περιμένετε να μπορούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά; Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι τα ανείσπρακτα έσοδα κάθε χρόνο θα ανεβαίνουν και σεις θα αναγκάζεστε να μην υλοποιείτε όσα έχετε προϋπολογίσει στα έξοδα αλλά να περιορίζεστε στις απολύτως λειτουργικές δαπάνες. Ακριβώς όπως η κυβερνητική πολιτική. Ούτε αναπτυξιακές πολιτικές ούτε κοινωνική πρόνοια. Το μόνο που αυξήσατε στον προϋπολογισμό είναι οι δαπάνες για τουριστική προβολή, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες για βοήθεια στους εξαθλιωμένους δημότες μας. Όπως αυξήσατε και τις δαπάνες για το ουτοπικό όνειρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πόσοι από σας γνωρίζουν ποια πόλη έχει επιλεχθεί στον θεσμό για το 2015 και τα επόμενα;

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό που αφενός δεν έχει προτεραιότητες και αφετέρου η ζωή των πολιτών έρχεται σε 2η μοίρα. Τον καταψηφίζουμε λοιπόν, με την επιφύλαξη, όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα, να ψηφίσουμε επιμέρους έργα που εκτιμούμε ότι είναι χρήσιμα και αναγκαία για το νησί και τους δημότες, όταν αυτά θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos