Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης»,

15 Ιανουαρίου 2018 14:02

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», σε εορταστικό κλίμα, σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο χώρο του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Ο σύλλογος διανύει τον 3 χρόνο λειτουργίας του, από μία παρέα νέων ανθρώπων, με περίσσια όρεξη, πλούσια εμπειρία και αυθεντικότητα, που έχουν ως σκοπό και στόχο την πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας. Πλέον, δυόμιση χρόνια αργότερα, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι έχουν ενταχθεί στα τμήματα του συλλόγου, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας συγχρόνως.
Με τα παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων καθώς επίσης και της πρωτοχρονιάς καλωσόρισαν το νέο έτος τα μέλη του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος κ. Σολάρης αφού απηύθυνε ευχές προς όλους, πραγματοποίησε έναν απολογισμό δράσεων για το προηγούμενο έτος και ένα προγραμματισμό της νέας περιόδου. Αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται στο σύλλογο, σημειώνοντας ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου, ό,τι πιο σημαντικό.

Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα στο Άρωμα Παράδοσης και στηρίζουν αυτή την οικογένεια. Πρώτα απ' όλους τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο οποίος ανέλαβε τα έξοδα για την δημιουργία Παραδοσιακών φορεσιών με άρωμα... Σύρου! Μια σημαντική χορηγία καθώς η Σύρος, δεν είχε αξιωθεί να δημιουργήσει την επίσημη Παραδοσιακή φορεσιά της!
Ο κ. Σολάρης ευχαρίστησε θερμά και έδειξε οτι δεν ξεχνά και υπολογίζει πρώτα απ όλα όσους είναι δίπλα του. Την Λίτσα Γεωργια στο σαντούρι, τον Μαραγκό Δημήτρη στο ακορντεόν, τον Μέμη τον Ροσσολάτο στο βιολί και τον Λουδάρο τον Γιάννη στο τουμπερλέκι που ήταν κοντά μας για να εμπλουτίσουνε την εκδήλωσή μας.

Τα ιδρυτικά μέλη του Άρωμα παράδοσης, τον χορηγό μας στις διάφορες εκδηλώσεις μας κ. Αντώνιο Βουτσίνο, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής ALPHA, το διοικητικό συμβούλιο, τους συνεργάτες δασκάλους, Μαρία Φραγκογιάννη , Μαρία Ρούσσου, Γιάννη Σολάρη και Γιώργο Σολάρη. Τον πατέρα Νικόλαο Γαβαλά που είναι ο στυλοβάτης της χορευτικής ομάδας στην ανάστασης , όλα τα μέλη των χορευτικών ομάδων που μας εμπιστεύθηκαν, τον μέλος του άρωμα παράδοσης Μπάμπη Γαβριήλ που είναι πάντα παρών και τα πάντα πληρών. Τους παλαίμαχους χορευτές τα μεγαθήρια όπως είπα στην χορευτική παράσταση στο θέατρο Απόλλων που με ακολούθησαν στο άρωμα παράδοσης και είναι διπλά μου σε κάθε δραστηριότητα.

Να ευχαριστήσω τους αδελφούς των χριστιανικών σχολών Φρερ Μάριο και Νικόλαο που είναι δίπλα μας καθώς και την διευθύντρια και Υποδιευθύντρια του Ιδιωτικού σχολείου Άγιος Γεώργιος Ντίνα Βουτσίνου και Μαργαρίτα Δεναξά για την άρτια συνεργασία μας.
Τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού. Επίσης τα μέλη των χορευτικών ομάδων των τμημάτων ΚΑΠΗ Άνω Σύρου και Βάρης για την αγάπη τους στο πρόσωπό μου και ιδιαίτερα τον κ. Αλφόνσο Σαργολόγο ο οποίος στηρίζει όλες τις προσπάθειές μου. Το διοικητικό συμβούλιο των Στερεοελλαδιτών Σύρου που με εμπιστεύθηκαν να είμαι δάσκαλος στην χορευτική τους ομάδα.
Τέλος άφησα την γυναίκα μου που έγινε φανατικό μέλος του Άρωμα παράδοσης, έτρεξε δίπλα μου σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα στο τομέα του ενδυματολογικού.
Σχετικά με τα τμήματα του Παραδοσιακού εργαστηρίου, μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σολάρης: «Φέτος ενσωματώθηκαν αρκετά τμήματα στον σύλλογό μας. Πάντα, ξεκινάμε με τον παραδοσιακό χορό ο οποίος είναι η ταυτότητά μας, όμως φέτος έχουμε τμήματα για κάθε ηλικία και επίπεδο, δηλαδή έχουμε χορευτές από τεσσάρων χρονών»

Αναφορικά με τις δράσεις του συλλόγου, ο κ. Σολάρης, σπατάλησε... αρκετές σελίδες να μιλάει για το πλούσιο έργο του συλλόγου που εντυπωσίασε τους Πάντες, ενώ σημείωσε ότι «Είμαστε ακόμη νέος σύλλογος και προσπαθούμε να δώσουμε μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων σε ανθρώπους που έχουν διάθεση για δημιουργία. Μπορεί να έρθει ο καθένας στον σύλλογο, να δοκιμάσει όλα τα τμήματα και να βρει αυτό που του αρέσει. Θέλουμε τα μέλη να χαλαρώνουν, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά και συγχρόνως να δημιουργούν, ενώ το σύνθημα μας είναι ''σεβασμός στην παράδοση'' και σε αυτό θα παραμείνουμε πιστοί χωρίς να αλλοιώνουμε χορούς και παραδόσεις. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία κάθε χορού. ο χορός δεν είναι ποιος θα εντυπωσιάσει με ανύπαρκτα βήματα, ο χορός δεν είναι ποιος θα εντυπωσιάσει με ανύπαρκτες θεαματικές φιγούρες. Η παράδοση θέλει σεβασμό, θέλει αγάπη, θέλει αυθεντικότητα, θέλει προσεκτικούς χειρισμούς. Αυτό προσπαθούμε να μεταφέρουμε στις χορευτικές ομάδες και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Επομένως σεβασμός στην παράδοση , σεβασμός αυτό που μεταφέρουμε στους χορευτές μας για να ακολουθούν και συνεχίζουν από γενεά σε γενεά την αυθεντικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης Γεώργιος, ευχόμενος η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από όλες τις προηγούμενες. «Ακούγοντας αυτόν τον απολογισμό του κ.Σολάρη οι πολιτικοί θα πρέπει να σας μισήσουν γιατί για να κάνουμε αυτό τον απολογισμό θα πρέπει να κάτσουν στις καρέκλες τους 300 χρόνια. Φυσικά χαριτολογώ, όμως και στο άκουσμα του απολογισμού αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ζωντανό είναι αυτό το σωματείο. Εύχομαι του χρόνου ο απολογισμός να κρατήσει ακόμα πέντε λεπτά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Μενδρινού Θωμαή η οποία ευχήθηκε και εκείνη με την σειρά της, να είναι ακόμα μια πιο δημιουργική χρονιά που έρχεται. «Πραγματικά αν ακούσει κανείς αυτόν τον απολογισμό και μένει εκτός Σύρου, θα νομίζει ότι άκουσε απολογισμό 5ετίας. Το όνομα ''Σολάρης'' αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτισμού μας. Είμαι αρκετά χαρούμενη γιατί ανάμεσα μας υπάρχουν αρκετοί Εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων, που μας στέλνει ένα μήνυμα, ενότητας και ομοψυχίας»

Στη συνέχεια τη παράσταση έκλεψε το νέο αίμα του συλλόγου, τα μικρά παιδιά που χόρεψαν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, ενώ στη συνέχεια οι τυχεροί της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν μέσω κλήρωσης αντί του τυχερού φλουριού, παραδοσιακά δώρα που τους πρόσφερε ο κ. Σολάρης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos